BACK TO
TOP
Agrotica 2020

Ψάχνοντας ό,τι κουμπώνει στον επενδυτικό φάκελο

Ποτέ ξανά τόσα πολλά µηχανήµατα στα χωλ και τους διαδρόµους, στους εξωτερικούς χώρους και στους δρόµους ανάµεσα στα κτίρια του εκθεσιακού χώρου, δεν είχαν τοποθετηθεί από τους εµπόρους στην ιστορία της Agrotica.

KENTRIKIagrotica

Γιώργος Κοντονής

93
0

Η έκθεση που άνοιξε επίσηµα τις πόρτες της από την περασµένη Πέµπτη, είχε από την πρώτη ηµέρα ροή και παλµό, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, µε τους εκθέτες να αναφέρουν στην Agrenda ότι ναι µεν τα εγκριτικά στα Σχέδια Βελτίωσης έχουν οδηγήσει πολλούς αγοραστές στο χώρο τους, αλλά εδώ είναι πάνω απ’ όλα απαραίτητη η βοήθεια από το τραπεζικό σύστηµα, ώστε να ικανοποιηθούν εν τέλει οι πολύ υψηλές προσδοκίες που έχουν δηµιουργηθεί στον κλάδο των µηχανηµάτων. Στα εγκαίνια της έκθεσης πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ανέφερε πως τα τραπεζικά προϊόντα από τη συνεργασία µε ευρωπαϊκούς φορείς θα είναι έτοιµα τέλη Φεβρουαρίου µε αρχές Μαρτίου, ώστε να έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες χαµηλότοκα δάνεια, µακράς διαρκείας και µε µεγάλη ωρίµανση.

Το σφυγµό της 28ης Agrotica που θα έχει ανοιχτές τις πύλες της έως την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου µετρά η Agrenda και το Agronews.gr που µε δικό τους περίπτερο για µια ακόµη φορά βρίσκονται µαζί µε τους συντελεστές της αγροτικής οικονοµίας. Το κοινό µπορεί να επισκεφτεί την οµάδα της Agrenda/ Agronews στο Περίπτερο 13, Stand 9 και να ενηµερωθεί για ζητήµατα που άπτονται των εξελίξεων του πρωτογενούς τοµέα.

Εκτός από µηχανήµατα, ο αγροτικός κόσµος έχει κάνει ουρές και στο χώρο των εταιρειών εισροών, όπου οι περισσότεροι κοιτάνε να ασχοληθούν µε τις δενδροκαλλιέργειες, µε τα ακρόδρυα όπως είναι τα αµύγδαλα και οι καρυδιές να έχουν την τιµητική τους, λόγω των φετινών τιµών στις βασικές αροτραίες καλλιέργειες της χώρας, όπως το σκληρό σιτάρι και το βαµβάκι. Από την πλευράςτους, εκπρόσωποι των εταιρειών, θεωρούν ότι η φετινή χρονιά δεν θα είναι εύκολη, µε τις πιστώσεις στα µαγαζιά αγροεφοδίων να έχουν κατά βάση δυσκολέψει και ως εκ τούτου και την ίδια πορεία να ακολουθούν οι πιστώσεις που κάνουν οι µαγαζάτορες στους αγρότες. Πάντως, κοινή οµολογία είναι ότι τα εξειδικευµένα προϊόντα ειδικής θρέψης έχουν ξεκινήσει να µπαίνουν για τα καλά στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικής γεωργίας.

Σηµειώνεται εδώ πως, µέχρι τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές, είχαν βγει οι εγκριτικές αποφάσεις για τους µισούς περίπου δικαιούχους στα Σχέδια Βελτίωσης, κάτι που απογοήτευσε πολύ κόσµο, ο οποίος ήθελε να πάει να «κλείσει» µηχάνηµα στην έκθεση.

Ροµπότ, ψηφιακά εργαλεία και ειδική ηµερίδα από την Παύλος Ι. Κοντέλλης

Ιδιαίτερο είναι και το ενδιαφέρον που δείχνουν φέτος οι Έλληνες αγρότες στα εργαλεία ψηφιακής τεχνολογίας και γεωργίας ακριβείας, σε συνέχεια των εγκρίσεων στα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς οι παραγωγοί έχουν προβλέψει την αξιοποίησή τους στα επιχειρηµατικά τους σχέδια. Σε συνέχεια αυτού, ειδικές ηµερίδες έχουν διοργανωθεί από µεγάλες εταιρείες αγροτικών µηχανηµάτων, για να παράσχουν ενηµέρωση στους ενδιαφερόµενους. Συγκεκριµένα, από το καλεντάρι των εκδηλώσεων ξεχωρίζει η ηµερίδα που διοργανώνει η εταιρεία Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ, το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου (Αιθουσα Αιµ. Ριάδης 11.00-13.00), µε θέµα «Εφαρµογές Γεωργίας Ακριβείας σε Οπωρώνες». Μάλιστα κύριος οµιλητής θα είναι ο διδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτου Αγροτικής Μηχανικής και Βιοοικονοµίας στο Leibniz, Νίκος Τσούλιας.

Επίσης στην Agrotica θα παρουσιαστεί και το ροµποτικό σύστηµα Four Eyes for Farm (σε εκδήλωση που είναι συνδιοργάνωση της ∆ΕΘ-Helexpo και του Ινστιτούτου Βιο-Οικονοµίας και Αγρο-Τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ), αλλά και πολλά µοντέλα αγροτικών επαγγελµατικών αυτοκινήτων.

Από την πλευρά της η Agrotech S.A διοργανώνει ηµερίδα µε θέµα: «Συλλογικά Σχήµατα Αγροτών (Συνεαταιρισµοί-Οµάδες παραγωγών), οικονοµικά και φορολογικά οφέλη. Αλλαγές στη φορολογία για το 2020» (Αιθουσα Αιµ. Ριάδης 18.00-21.00).

Έντονη η παρουσία του κλάδου των εισροών που φέρνει νέα προϊόντα

Στον τοµέα των εισροών έντονη είναι η παρουσία όλων των µελών από τους κλάδους φυτοπροστατευτικών, σπόρων και λιπασµάτων. Μάλιστα, ο Σύνδεσµος Παραγωγών και Εµπόρων Λιπασµάτων (ΣΠΕΛ) θα σφραγίσει την παρουσία του στην έκθεση µε µία µεγάλη ηµερίδα µε θέµα τη θρέψη των φυτών (Σ.Κ Ι. Βελλίδης Αιθ. Ολυµπιας, Σάββατο 14.30). Από τον κλάδο του πολλαπλασιαστικού υλικού, µεταξύ άλλων, στο πρόγραµµα βρίσκονται ειδικές εκδηλώσεις της εταιρείας Σπύρος Ανδριώτης ΑΕ που θα παρουσιάσει το πιστοποιηµένο ελληνικό βαµβάκι «FiberPro2» (Σ.Κ. Ι. Βελλίδης Αιθ. Ολυµπιας, 14.30-16.30) και της εταιρείας Καρβέλας ΑΒΕΕ για τους σπόρους κηπευτικών του οίκου SAKATA (Σ.Κ Ν. Γερµανός Αιθ. Β, 12.00-14.00).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία