BACK TO
TOP
Agrotica

Ολοκληρωµένες λύσεις Business Banking Αγροδιατροφικός Τοµέας από την Alpha Bank

Ο Αγροδιατροφικός Τοµέας, ως στρατηγικός πυλώνας της ελληνικής οικονοµίας µε σηµαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, την απασχόληση και τις εξαγωγές, βρίσκεται µπροστά σε µια µοναδική ευκαιρία αναβάθµισης της ανταγωνιστικότητάς του µέσω των επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται και της διασύνδεσης µε τον Ελληνικό Τουρισµό.

82_4

50
0

Η αξία της συνολικής γεωργικής παραγωγής στην Ελλάδα αντιστοιχεί περίπου στο 2,8% της συνολικής γεωργικής παραγωγής της ΕΕ. Το ποσοστό της απασχόλησης στον πρωτογενή τοµέα στην Ελλάδα υπερβαίνει το 10% της συνολικής απασχόλησης.

Tα πλεονεκτήµατα του ελληνικού αγροδιατροφικού τοµέα δεν µπορούν εύκολα να αµφισβητηθούν. Πρόκειται για έναν κλάδο µε µεγάλη οικονοµική και κοινωνική σηµασία, ο οποίος µάλιστα έχει επιδείξει ισχυρή ανθεκτικότητα στις εκάστοτε κρίσεις. Η ποιότητα των γεωργικών προϊόντων είναι δεδοµένη, όπως επίσης και η δυναµική των εξαγωγών τους. Στα δυνατά σηµεία της αγροδιατροφής, συγκαταλέγονται επίσης το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας και η πλούσια παραγωγή έρευνας και καινοτοµίας.

Μέχρι τα µέσα Μαρτίου του 2023 η χώρα µας κατείχε 115 ονοµασίες εδώδιµων αγαθών (το 6,8% του συνόλου), 147 ονοµασίες οίνων (το 9% του συνόλου), και 15 ονοµασίες οινοπνευµατωδών (το 5,8% του συνόλου)

Εµπόδια στο δρόµο της αγροδιατροφής προς την ανάπτυξη υψώνουν µια σειρά από σηµαντικές παθογένειες που χαρακτηρίζουν τον κλάδο, όπως ο µικρός και κατακερµατισµένος κλήρος, η υπερβολική έµφαση στη φυτική παραγωγή, η χαµηλή διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά, η υψηλή εξάρτηση από τις κοινοτικές ενισχύσεις, η υψηλή µέση ηλικία των παραγωγών και το έλλειµµα κατάρτισής τους, η απουσία αποτελεσµατικών εργαλείων διαχείρισης κινδύνων. Πάνω από 50% της αξίας της ελληνικής γεωργικής παραγωγής προέρχεται από φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο.

Επίσης στη µετά covid περίοδο, ο κόσµος µεταβαίνει µε απίστευτη ταχύτητα στη νέα ψηφιακή εποχή, ενώ αυξανόµενη βαίνει διαρκώς και η ευαισθησία για το περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη και τα κριτήρια ESG.

Η ενεργειακή αναβάθµιση είναι η επόµενη µεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις. Συνεπώς και ο πρωτογενής τοµέας θα επηρεαστεί σηµαντικά και θα ακολουθήσει τη διεθνή τάση για να παραµείνει ανταγωνιστικός και να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Σηµαντικές ευκαιρίες παρουσιάζονται από τη σύµπραξη µέσω του Ελληνικού Τουρισµού. Η καλύτερη διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος µε τον κλάδο της αγροδιατροφής, η οποία αφορά τόσο στο τουριστικό προϊόν της χώρας γενικότερα, όσο και σε εκφάνσεις του θεµατικού τουρισµού όπως ο γαστρονοµικός τουρισµός και ο αγροτουρισµός. Η διασύνδεση αυτή θα µπορούσε να φέρει αµοιβαίες ωφέλειες στην ευρύτερη οικονοµία.

Η Eurobank, ως τράπεζα των επιχειρήσεων και της επιχειρηµατικότητας, είναι πάντοτε προσανατολισµένη στο να προσφέρει  κατάλληλες και ολοκληρωµένες  λύσεις προς τις επιχειρήσεις πελάτες της.

Αναγνωρίζοντας τη σηµασία του Αγροδιατροφικού τοµέα στην ελληνική οικονοµία, στηρίζει ενεργά τον κλάδο, προκειµένου να αξιοποιηθούν τα  χρηµατοδοτικά προγράµµατα που παρέχονται σήµερα στη χώρα.

∆ίνει έµφαση σε στρατηγικές που επικεντρώνονται στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται µε αυτήν, στην αξία της πιστοποίησης, στην ψηφιοποίηση και στην καινοτοµία, µέσω του οικοσυστήµατος Business Banking Αγροδιατροφικός Τοµέας, το οποίο περιλαµβάνει:

Χρηµατοδοτήσεις

■Χρηµατοδότηση «Πρωτογενή Τοµέα» µέσω προγραµµάτων του ΕΣΠΑ & του   Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας. Η Τράπεζα παρέχει ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα δράσεων για την ολιστική κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων καθ’ όλη την προγραµµατική περίοδο, µε βασικούς  άξονες την έγκυρη ενηµέρωση, την χρηµατοδότηση & την υποστήριξη κατά την φάση της υλοποίησης.

■ Χρηµατοδοτικό Πρόγραµµα Εγγυοδοσίας EIF-Agri, Χρηµατοδότηση µε προνοµιακούς όρους, επιλέξιµων επενδυτικών σχεδίων ΜµΕ που ανήκουν στον «Αγροδιατροφικό τοµέα», µε εγγύηση του EIF στο 80% του ποσού του δανείου.

■ Ταµείο Μικρών ∆ανείων Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας (Micro Agri), για την χρηµατοδότηση ΜµΕ του αγροτικού κλάδου και του τοµέα µεταποίησης αγροτικών προϊόντων, µε 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του δανείου & 50% µείωση επιτοκίου κατά την υπόλοιπη διάρκεια.

■ Πράσινα Συγχρηµατοδοτούµενα ∆άνεια σε συνεργασία µε την ΕΑΤ µε σκοπό την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων για την πράσινη µετάβαση της επιχείρησής σας, µε 40% άτοκη χρηµατοδότηση και 3% επιδότηση επιτοκίου.

■ Χρηµατοδότηση Επαγγελµατικού Εξοπλισµού σε συνεργασία µε τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου.

■ Κάλυψη αναγκών Κεφαλαίου Κίνησης που προκύπτουν από το συναλλακτικό κύκλωµα των αγροτών µέσω χρηµατοδοτικών εργαλείων της Τράπεζας, όπως το Factoring και το όριο Trade Club για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

■ Προνοµιακό πρόγραµµα χρηµατοδότησης φωτοβολταϊκών και αφορά τη χρηµατοδότηση νέων ΦΒ πάρκων και την αναχρηµατοδότηση υφιστάµενων µε ευνοϊκότερους όρους.

Εξειδικευµένη υποστήριξη

Μέσω του πλέγµατος υπηρεσιών «EUROBANK Ανάπτυξη», το οποίο προσφέρει στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις υποστήριξη σε όλα τα στάδια υλοποίησης µιας επένδυσης, παρέχει:

■ ∆ιευκόλυνση της πρόσβασης στα διαθέσιµα αναπτυξιακά προγράµµατα µέσω της εφαρµογής Business Check Up.

■ Υποστήριξη στη δηµιουργία της επενδυτικής πρότασης, υποβολής του φακέλου και υλοποίησης της επένδυσης, µέσω ενός δικτύου εξωτερικών συµβούλων σε όλη την Ελλάδα.

■ Παροχή χρηµατοδοτικών λύσεων µε απλές  διαδικασίες.

Υπηρεσίες προστιθέµενης αξίας

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και µε στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης και της ψηφιακής µετάβασης των επιχειρήσεων του Αγροδιατροφικού Κλάδου, το Οικοσύστηµα πλαισιώνεται από µια σειρά µη τραπεζικών υπηρεσιών µε προνοµιακούς όρους, είτε της Τράπεζας, είτε σε συνεργασία µε τρίτες εταιρείες, στους εξής άξονες:

Ενίσχυση και Υποστήριξη Εξαγωγών

∆ιαθέτοντας εµπειρία στις ∆ιεθνείς Εµπορικές Συναλλαγές, προσφέρουµε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και την τεχνογνωσία για την επέκταση των εταιρειών στις αγορές του εξωτερικού:

  • Ενηµέρωση για νέες τάσεις και εξελίξεις µέσω της ∆ιαδικτυακής Πύλης Εξαγωγών Exportgate, έχοντας πρόσβαση σε µία από τις µεγαλύτερες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες διεθνούς εµπορίου µε στοιχεία για πάνω από 180 χώρες.
  • ∆ικτύωση σε όλον τον κόσµο µέσω του Trade Club Alliance, το 1ο παγκόσµιο ηλεκτρονικό επιχειρηµατικό δίκτυο που υποστηρίζεται από διεθνείς τραπεζικούς οργανισµούς σε πάνω από 40 χώρες.
  • ∆ιείσδυση σε νέες αγορές µέσα από τα Trade Corridors, την ψηφιακή δράση δικτύωσης της Eurobank και του Trade Club Alliance.

Υποστήριξη πωλήσεων

  • ∆ηµιουργία website και πρόσβαση σε χιλιάδες εµπόρους σε όλο τον κόσµο µέσα από την πλατφόρµα της Wikifarmer ( νωπά προϊόντα).
  • Πρόσβαση σε εκατοµµύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσµο µέσω του marketplace της Amazon (τυποποιηµένα προϊόντα).
  • Προβολή της επιχείρησης και των προϊόντων της µε προνοµιακό κόστος σε συνεργασία µε τη Vrisko.
  • ∆ραστηριοποίηση στο ηλεκτρονικό εµπόριο µε τη δέσµη λύσεων e-commerce solutions.

Αναβάθµιση & Λειτουργία της επιχείρησης

  • Πιστοποιήσεις TÜV Austria Hellas
  • Ενεργειακή αναβάθµιση σε συνεργασία µε την Cerved
  • Προνοµιακή τιµολόγηση σε ρεύµα και Φυσικό Αέριο από την Elpedison

Επιπλέον, αξίζει να σηµειωθεί ότι στο οικοσύστηµα καινοτοµίας του Egg enter grow go σε συνεργασία µε το Corallia, δραστηριοποιούνται καινοτόµες εταιρείες από  τον Αγροδιατροφικό Κλάδο, οι οποίες είτε προτείνουν βελτίωση της παραγωγής µε χρήση νέων τεχνολογιών, είτε παράγουν µε καινοτόµες µεθόδους. Αξιοποιώντας την εξειδίκευση και τις καινοτόµες τεχνολογικές εφαρµογές των εταιρειών προσφέρουµε στους πελάτες µας τη δυνατότητα να εξελίξουν και να βελτιώσουν την παραγωγική τους διαδικασία ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά τους.

Στην Eurobank στηρίζουµε διαχρονικά τις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίµων και ποτών παρέχοντας ένα σύνολο εργαλείων και επιλογών, που συµβάλλουν ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση της παραγωγικής αλλά και της µεταποιητικής διαδικασίας.




 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία