BACK TO
TOP
Agrotica

Ψηφιακές λύσεις που κάνουν τη φορολογία αγροτών παιχνιδάκι

Σε ένα νέο και μάλλον δυσπρόσιτο φορολογικό χάρτη καλούνται να λειτουργήσουν οι επαγγελματίες αγρότες από φέτος, με το νέο πλαίσιο να θεσμοθετεί την υποχρέωση διαβίβασης τιμολογίων για κάθε συναλλαγή στην φορολογική αρχή και μάλιστα, την αμέσως επόμενη ημέρα, ενώ έρχεται από το καλοκαίρι του 2024 να επιβάλει και κυρώσεις σε όσους αδυνατούν να διατηρούν το MyData τους επικαιροποιημένο και τακτικό.

O1_OTHONI

1264
0

Θετική απόκριση στο ερώτημα του κατά πόσο μπορούν να παρακολουθήσουν οι αγρότες τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τουλάχιστον στον βαθμό τακτοποίησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων, έδωσε εστίασε ο πρώτος από τους πέντε «διαλόγους της Agrenda», του νέου δημοσιογραφικού εγχειρήματος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας, το οποίο εγκαινιάστηκε στην καρδιά της 30ης Agrotica, φιλοδοξώντας να προσδιορίσει άμεσα και πρακτικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.


Τον πιο «ξεκούραστο» και αυτοματοποιημένο τρόπο πλεύσης των αγροτών στον ωκεανό του MyData, περιέγραψε  η Μαρία Σημίτη, εκπρόσωπος της Epsilon Net, στο πλαίσιο της συζήτησης στην οποία συμμετείχαν οι πλέον εξειδικευμένοι φοροτέχνες σε ζητήματα αγροτικής φορολογίας, όπως είναι ο Γιώργος Παπαδημητρίου και ο Κώστας Νιφορόπουλος, μαζί με τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Ήλιος, Σπύρο Καχριμάνη, και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ο οποίος δεν απέρριψε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πλαισίου που θα διευκολύνει τους αγρότες στην υιοθέτηση των σύγχρονων φορολογικών εργαλείων, στη λογική του μέτρου των Συμβούλων.

Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ένας παραγωγός ο οποίος σήμερα θέλει να πουλήσει 100 τόνους στάρι; «Αφού βρει κάποιον να το αγοράσει σε καλή τιμή, εντός 24 ωρών καλείται να διαβιβάσει το τιμολόγιο στο MyData» εξηγεί ο φοροτεχνικός Γιώργος Παπαδημητρίου. «Με δεδομένο ότι οι λογιστές δεν είναι σε θέση να διαβιβάζουν οι ίδιοι τα παραστατικά μέχρι την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να πάμε στην επόμενη λύση. Χρόνος υπάρχει για την προσαρμογή σε αυτό το νέο περιβάλλον και από αυτό θα κριθεί και το κατά πόσο οι αγρότες είναι σε θέση να ακολουθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό που βιώνουμε όλοι» συμπληρώνει ο Κώστας Νιφορόπουλος.

«Έχουμε αναπτύξει και προτείνουμε για το κομμάτι της ενημέρωσης των ηλεκτρονικών βιβλίων και της πλατφόρμας MyData μια web εφαρμογή, μια πολύ καινοτόμα σύγχρονη εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι αγρότες με πολύ εύκολο και απλό τρόπο για να εξέλιξουν σε όλες τις ιδιαιτερότητες του κλάδου. Μπορούν να εκδώσουν τα παραστατικά τους πολύ εύκολα, γρήγορα, μέσα από ειδικά διαμορφωμένα templates τα οποία έχει δημιουργήσει η επιστημονική ομάδα της EpsilonNET ώστε να μπορεί ο αγρότης να εκδώσει άμεσα το παραστατικό για κάθε περίπτωση τιμολόγησης, να ενημερώσει την πλατφόρμα mydata.gr και ταυτόχρονα να ενημερώσει και το λογιστήριο» ανέφερε η κ. Σημίτη, περιγράφοντας ένα εύχρηστο εργαλείο που απευθύνεται στους αγρότες και με πολύ απλά βήματα έρχεται να «σβήσει» τον μηχανογραφικό φόρτο που εισάγει ο νέος φορολογικός νόμος.

Για τις διεκδικήσεις των αγροτών, οι οποίοι μεταξύ άλλων διαμαρτύρονται για το φορολογικό καθεστώς που διέπει την απασχόλησή τους, μίλησε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Καχριμάνης, αφήνοντας αιχμές για τον ΕΦΚ πετρελαίου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

  • Μαρία Σημίτη, Epsilon Net Direct Sales Manager
  • Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος, Πρόεδρος & ∆/νων Σύμβουλος, ΩΡΙΩΝ ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
  • Σπύρος Καχριμάνης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού ΗΛΙΟΣ
  • Γιώργος Παπαδημητρίου,Λογιστής-Φοροτεχνικός
  • Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας, ΥΠΑΑΤ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία