BACK TO
TOP
Agrotica

Με πιστοποίηση τα προϊόντα αγροδιατροφής με αντιοξειδωτικές ιδιότητες στην ημερίδα της Antioxcert στην Agrotica

Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε από τον Πιστοποιητικό Οργανισμό GMCert η πρώτη Ημερίδα ANTIOXCERT, το Σάββατο 03 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια της επετειακής 30ης Διεθνούς Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων AGROTICA 2024, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα αρχικά αποτελέσματα του Έργου με Τίτλο «Πιλοτική Εφαρμογή του Προτύπου ANTIOXCERT σε κύρια Αγροδιατροφικά Προϊόντα» που εντάσσεται στη Δράση 2 του Υπομέτρου 16.1-16.2 του Μέτρου 16 του ΠΑΑ 2014-2020.

Εικονα2_2

31
0

Αναλυτικότερα, η Ημερίδα ξεκίνησε με την ανάλυση της Μεσογειακής Διατροφής και Περιβάλλοντος από τον κ. Μάττα Κωνσταντίνο (Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.) και συνέχισε με την ομιλία του κ. Κυριτσάκη Απόστολου (Ομότιμος Καθηγητής ΔΙ.ΠΑ.Ε. και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες για την Υγεία και τα Αγροτικά Προϊόντα) με αναφορά στον ρόλο των αντιοξειδωτικών των τροφίμων στο Οξειδωτικό Στρες και στην υγεία γενικότερα με συγκεκριμένο παράδειγμα το Ελαιόλαδο. Στη συνέχεια και κατόπιν παρουσίασης του Προτύπου Πιστοποίησης αντιοξειδωτικής δύναμης και του Επιχειρησιακού Σχεδίου ANTIOXCERT από τον Συντονιστή του Έργου κ. Παριανό Αλέξανδρο (GMcert), πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των αποτελεσμάτων εργαστηριακών αναλύσεων της συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών ενώσεων στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Τσουνατόλαδο» και στις Πράσινες Τσακιστές Τσουνάτες Ελιές Χανίων (Ένωση Σελίνου), στο Σκόρδο Βύσσας (Α.Σ.Π.Ε.Ε. Σκόρδου Βύσσας) και στο Πευκόμελο (Μέλι Σίθων) από τον κ. Γερασόπουλο Δημήτριο (Εργαστήριο Επεξεργασίας & Μηχανικής Τροφίμων Α.Π.Θ.), στον Ξινόμαυρο Οίνο Νάουσα (Βαένι Νάουσα), στον Ερυθρό Ξηρό Οίνο (Petit Οινεώνας) και στην Κορινθιακή Σταφίδα (Ένωση Κιάτου) από τον κ. Σουφλερό Ευάγγελο (Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.), στην Ρίγανη και στο Τσάι του Βουνού (Κοιν.Σ.Επ. ΒΙΟ-ΡΙΖΑ) από την κα. Μαλούπα Ελένη (τ. Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ) και στο Ορεινό Κάστανο Κρήτης και στο Αλεύρι Κριθαριού Ολικής Άλεσης (Αναπτυξιακή Εταιρία Εννιά Χωριών Κισσάμου Α.Ε.) από την κα. Παπαγεωργίου Μαρία (Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων ΔΙ.ΠΑ.Ε.). Ειδική αναφορά στις φαρμακευτικές ιδιότητες των αντιοξειδωτικών ενώσεων στα προαναφερθέντα προϊόντα πραγματοποιήθηκε από την κα. Λάζαρη Διαμάντω (Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας Α.Π.Θ.).


Ο κ. Μπαγινέτας Κωνσταντίνος, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την απονομή των Πιστοποιητικών ANTIOXCERT στους Παραγωγικούς Φορείς που συμμετέχουν στο Έργο. Ιδιαίτερη τιμή για τον Οργανωτή αποτέλεσε το γεγονός ότι τα Πιστοποιητικά ANTIOXCERT απονεμήθηκαν από την κα. Τζαβάρα Ελένη (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας), τον κ. Υψηλάντη Κωνσταντίνο (Γενικός Διευθυντής Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Κρήτης), τον κ. Γούναρη Βασίλειο (Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου) και τον κ. Κυριτσάκη Απόστολο.

Την Ημερίδα ANTIOXCERT χαιρέτησε ο κ. Μπαγινέτας Κωνσταντίνος, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

Το Έργο ANTIOXCERT είναι Διακρατικό, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Κράτος / Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης είναι η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 - Μονάδα Συνεργασίας και Καινοτομίας ενώ  Αρμόδια Αρχή για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είναι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία