BACK TO
TOP
Γνώμες

Τέλος στο business as usual

Ας αρχίσουµε µε τα καλά νέα. Πρώτον, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διεξήχθησαν στο διάστηµα 23-26 Μαΐου, σηµείωσε άλµα σε πάνω από 50%. Αυτή ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια που περισσότεροι από τους µισούς Ευρωπαίους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής σχέσης, πήγαν και ψήφισαν για την ευρωβουλή.

Judy-Dempsey_M

Τζούντι Ντέμπσεϊ

0
0

∆εύτερον, τα ακροδεξιά κόµµατα δεν τα πήγαν όσο καλά αναµενόταν, εκτός της Γαλλίας. Εκεί, το κόµµα της Μαρί Λε Πεν, National Rally, έλαβε σχεδόν το 24% των ψήφων, αφήνοντας το Renaissance του προέδρου Μακρόν στη δεύτερη θέση. Τρίτον, οι εκλογές στις περισσότερες χώρες αφορούσαν ζητήµατα, ιδιαιτέρως την κλιµατική αλλαγή. Οι Πράσινοι τα πήγαν εξαιρετικά καλά στη Γερµανία. Ανέβηκαν από το 10,7% στις εκλογές του 2014, σε πάνω από 20,6% φέτος, αφήνοντας τους Σοσιαλδηµοκράτες σε ένα άθλιο 15,5%, από το 27,3% το 2014. Τα κόµµατα των Πρασίνων «έπαιξαν» µε την κλιµατική αλλαγή, ενώ πολλοί ψηφοφόροι θυµήθηκαν το περασµένο καλοκαίρι µε τις πληµµύρες.[…].

Τέταρτον, οι εκλογές συνέπεσαν µε κάποια δηµοψηφίσµατα που είχαν θετική έκβαση. […].

Εκτός από την Πολωνία, την Ουγγαρία και λίγες άλλες χώρες όπου τα κυβερνώντα κόµµατα είχαν άνετη νίκη, οι κυβερνήσεις ανά την ΕΕ είναι τώρα εξαιρετικά εύθραυστες. Πάρτε για παράδειγµα τη Γερµανία. Η σταθερότητα και η αντοχή του κεντροδεξιού συνασπισµού της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, των Χριστιανοδηµοκρατών και των Σοσιαλδηµοκρατών, δεν είναι πλέον δεδοµένη. Η υποστήριξη για το SPD κατέρρευσε όχι µόνο στις ευρωεκλογές, αλλά επίσης και στις εκλογές για το κρατίδιο της Βρέµης που διεξήχθησαν την ίδια ηµέρα.[…].

Υπάρχουν πιθανότητες οι συντηρητικοί να σχηµατίσουν συνασπισµό µε τους Πρασίνους στη Βρέµη. […].

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιµετωπίζει επίσης προβλήµατα. Το κόµµα του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη δεύτερη θέση των ευρωεκλογών, κερδίζοντας το 24% των ψήφων, πολύ πιο πίσω από την αντιπολίτευση της Νέας ∆ηµοκρατίας, η οποία συγκέντρωσε το 33%. […].

∆εν ήταν όλα ρόδινα ούτε για τον Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της ακροδεξιάς Βόρειας Λέγκας. Το κόµµα του έλαβε το 34% των ψήφων, αλλά ο κυβερνητικός του εταίρος, Κίνηµα Πέντε Αστέρων, ήρθε τρίτο µε ποσοστό 17%, πίσω από το ∆ηµοκρατικό Κόµµα που έλαβε το 24%. Το αποτέλεσµα όλων αυτών των τάσεων είναι ότι οι νέοι ηγέτες των θεσµικών οργάνων της ΕΕ οι οποίοι θα διοριστούν στους επόµενους µήνες, δεν µπορούν να συνεχίσουν το business as usual


*∆ηµοσιογράφος Carnegie Europe

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία