BACK TO
TOP
Γνώμες

Η ποιότητα της δημοκρατίας

Καθώς καταλαγιάζει η σκόνη από τις ευρωεκλογές του προηγούµενου µήνα και η νέα Βουλή ξεκινάει το έργο της, είναι σηµαντικό να σταθούµε µακριά από τις άµεσες πολιτικές µάχες και να αξιολογήσουµε τις µακροπρόθεσµες επιδράσεις για την ευρωπαϊκή δηµοκρατία.

YOUNGS_2

Ρίτσαρντ Γιάνγκς

13
0

Τα κύρια αποτελέσµατα των εκλογών έχουν τώρα αξιολογηθεί πλήρως. Το ΕΛΚ και οι Σοσιαλδηµοκράτες έχασαν έδρες οι οποίες κατέληξαν στους ακροδεξιούς λαϊκιστές, στους Φιλελεύθερους και στους Πράσινους. Για πρώτη φορά, οι δύο µεγαλύτερες κοµµατικές οµάδες δεν θα έχουν µαζί την αυτοδυναµία. Τα δεξιά λαϊκιστικά κόµµατα κατέγραψαν αύξηση της στήριξής τους συνολικά, αλλά όχι τόση όσο φοβούνταν αρκετοί. Η προσέλευση αυξήθηκε στο 50,5%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Με πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις της αλλαγής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τα αποτελέσµατα δεν προσφέρονται για καµία ανάγνωση και δεν είναι απολύτως καθοριστικά. Σε ορισµένες χώρες η ακροδεξιά κέρδισε, σε άλλες έχασε έδαφος. a κάποιες κέρδισε η αριστερά έδαφος, σε άλλες έχασε. Σε κάποιες τα συστηµικά κόµµατα κατέρρευσαν, ενώ σε άλλες διατήρησαν την κυριαρχία τους.

Για κάποιους παρατηρητές, το σηµαντικό είναι ότι οι ακροδεξιοί λαϊκιστές κατέγραψαν άνοδο. Για άλλους είναι η προφανής αύξηση του λαϊκιστικού κύµατος. Φυσικά, οι περισσότεροι σχολιαστές έχουν εστιάσει το ποιος ανέβηκε και ποιος υποχώρησε, στην αλλαγή των ισορροπιών µεταξύ και εντός των κοµµατικών οµάδων, και κυρίως στο τι σηµαίνουν τα αποτελέσµατα για την κάλυψη των ηγετικών θέσεων της ΕΕ. Αλλά τι σηµαίνουν οι εκλογές σε µια βαθύτερη έννοια για την ποιότητα της ευρωπαϊκής δηµοκρατίας; Τι σηµαίνουν οι αλλαγές οι οποίες προωθούνται, για τη δηµοκρατία σε µια πιο διαρθρωτική έννοια;

Αυτό είναι τελικά ένα πιο σηµαντικό ερώτηµα από ό,τι οι άµεσες αλλαγές στα κοινοβουλευτικά νούµερα ή από το ποιος θα πάρει ποια θέση -αν και φυσικά δεν είναι ένα θέµα που θα τύχει µεγάλης προσοχής από τα ΜΜΕ. Πραγµατικά, το ερώτηµα της δηµοκρατικής επίδρασης της νέας Βουλής είναι σύνθετο και δύσκολο να προσδιοριστεί. Θα µπορούσε να είναι είτε αρνητικό είτε θετικό -και είτε σηµαντικό είτε αµελητέο. Η συνολική επίδραση στην ποιότητα της δηµοκρατίας είναι πιθανό να είναι υπό όρους. Θα εξαρτηθεί δηλαδή από το πώς θα εξελιχθούν σειρά παραγόντων, µε τον καιρό.

 

*Εµπειρογνώµονας για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ιδίως σε θέµατα υποστήριξης της δηµοκρατίας, Carnegie Europe

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία