BACK TO
TOP
Γνώμες

Το αιωνόβιο ABCD και η τιμή στο σιτάρι

Η εικόνα που παρουσιάζει φέτος η αγορά στο σκληρό σιτάρι είναι ενδεικτική του τρόπου µε τον οποίο είναι οργανωµένο διεθνώς το εµπόριο αγροτικών προϊόντων.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

15
0

Για περισσότερο από µια δεκαετία, η τιµή παραγωγού στο σκληρό, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας για τον άνθρωπο, «βολοδέρνει» γύρω από τα 20 λεπτά το κιλό.

Η κατανάλωση ζυµαρικών στον πλανήτη διευρύνεται, οι διατροφικές συνήθειες εντάσσουν όλο και περισσότερο τα αρτοποιήµατα -τα οποία παρασκευάζονται µε τη  συγκεκριµένη πρώτη ύλη- στις προτιµήσεις των καταναλωτών, η παραγωγή του προϊόντος µε τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τίθενται ως προδιαγραφές δεν αυξάνεται θεαµατικά, ωστόσο οι τιµές παραγωγού παραµένουν καθηλωµένες.

Να θυµίσουµε ότι τον περασµένο Απρίλιο στη Γενεύη της Ελβετίας, έλαβε χώρα ο µετασχηµατισµός σε νοµική οντότητα της πρωτοβουλίας των έξι µεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών που ελέγχουν κατά κάποιο τρόπο το παγκόσµιο εµπόριο.

Όπως έγραφε εκείνες τις µέρες η Agrenda, υπό τη νεοσύστατη Covantis SA, γνωστοί κολοσσοί όπως η ADM, η Bunge, η Cargill και η Louis Dreyfus (το αιωνόβιο ABCD που κυριαρχεί στον χώρο το σιτηρών) µαζί µε την κινεζική υπερδύναµη COFCO και την Glencore Agriculture, αποφάσισαν να ψηφιοποιήσουν όλο το φάσµα των εκτελεστικών διαδικασιών που ακολουθούν µια εµπορική πράξη, ξεκινώντας από τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους.

Σίγουρα δεν υπάρχει κάτι το µεµπτό στη συγκεκριµένη συνεργασία, δείχνει ωστόσο τον υψηλό βαθµό συγκέντρωσης του παγκόσµιου εµπορίου σε έναν ευαίσθητο κλάδο και προδίδει κατά κάποιο τρόπο τις συνεννοήσεις που γίνονται προκειµένου να διευκολύνεται κάθε φορά και περισσότερο η θέση των µεγάλων παικτών.

Απ’ ότι φαίνεται ο κορωνοϊός διατάραξε προς στιγµήν τις παγιωµένες δοµές στο παγκόσµιο εµπόριο, υποχρεώνοντας τους αγοραστές να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να δώσουν κάτι παραπάνω στους παραγωγούς, τουλάχιστον για το σκληρό σιτάρι. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λύση. Αντίθετα µπορεί να αποτελέσει αφορµή για περαιτέρω συγκέντρωση των δυνάµεων στις τάξεις των διακινητών, µιας και αναταράξεις των τελευταίων µηνών ενδέχεται να βγάλουν από το παιχνίδι παραδοσιακούς - µικρότερους παίχτες που δραστηριοποιούνται τοπικά και επηρεάζουν σε κάποιο βαθµό τον ανταγωνισµό, ίσως προς όφελος του παραγωγού.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία