BACK TO
TOP
Γνώμες

Αοριστίες στην πολιτική Farm το Fork

Οι παγκόσµιες εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίµων έχουν διαταραχθεί από τους περιορισµούς στην κίνηση, και ο αυξανόµενης προστατευτισµός στα τρόφιµα απειλεί την πρόσβαση σ’ αυτά σε λογικές τιµές.

49-Ombeline_Lemarchal-megalo

Ομπελάιν λεμαρσάλ

5
0

Από την πανδηµία αυτή αναδύεται µια νέα ανάγκη να αντιµετωπίσουµε τα ευάλωτα σηµεία της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής και να δηµιουργήσουµε ένα βιώσιµο σύστηµα τροφίµων που θα αντέξει σε µελλοντικές κρίσεις όπως αυτή του COVID-19. Η ΚΑΠ έχει φτάσει στα όριά της ως προς την επίτευξη των στόχων αυτών.

Η ευρωπαϊκή στρατηγική από το αγρόκτηµα στο πιάτο (Farm to Fork Strategy - F2F) που υιοθετήθηκε στις 20 Μαΐου είναι µια προσπάθεια να απαντηθούν οι αλληλοσχετιζόµενες προκλήσεις της κλιµατικής αλλαγής, των χρόνιων παθήσεων που συνδέονται µε τη διατροφή και να διασφαλιστεί η ασφάλεια τροφίµων για όλους. Η F2F έχει ως στόχο να πετύχει όσα η ΚΑΠ, µια αγροτική πολιτική της οποίας ο κύριος στόχος είναι να παρέχει εισόδηµα στους αγρότες. [...]

Η στρατηγική F2F έχει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους να υπερβεί την ΚΑΠ, όπως µε έναν στόχο µείωσης κατά 50% της χρήσης και του κινδύνου των χηµικών φυτοφαρµάκων µέχρι το 2030. Υπάρχουν όµως ασυνέπειες µεταξύ αφενός των στόχων για το περιβάλλον και τη δηµόσια υγεία και αφετέρου των µέσων που περιγράφονται στη στρατηγική. [...]. Η µετά το 2020 ΚΑΠ όµως φαίνεται να ακολουθεί την πεπατηµένη µε πρόσθετες αιρεσιµότητες.[...]. Μία από τις καινοτοµίες είναι η εισαγωγή οικο-σχηµάτων (eco-schemes) που είναι άµεσες πληρωµές υπό τον όριο φιλικών προς το κλίµα αγροτικών πρακτικών. Είναι ύσκολο να δούµεπώς θα συνδυαστούν µε τις πρώην επιδοτήσεις και πώς θα γίνει εφικτή η επίτευξη των στόχων που ορίζει η στρατηγική F2F αν δεν αναπροσανατολιστούν πλήρως οι επιδοτήσεις ανά εκτάριο.[...]

Ακόµη, η αύξηση των ρυθµίσεων µπορεί να δηµιουργήσει επιπλέον κόστη για τους αγρότες, οδηγώντας πιθανώς σε µια µείωση της αγροτικής παραγωγής κατά 15. [...].Η στρατηγική F2F ορίζει την κατεύθυνση, αλλά καθώς δεν είναι ένας χρηµατοδοτικός µηχανισµός, η µετάβαση σχεδιάζεται να υποστηριχθεί από την ΚΑΠ. [...].Η κύρια οικονοµική πρόκληση, οι αγρότες να παρέχουν τα τρόφιµα για έναν αυξανόµενο πληθυσµό ανταποκρινόµενοι ταυτόχρονα σε αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, δεν θα εξαφανιστεί. Η ΕΕ φαίνεται να συνδυάζει υψηλούς στόχους µε αόριστες λύσεις, χωρίς δέσµευση για την πράσινη ατζέντα. 

 

*Aρθρογράφου στο δίκτυο Epicenter

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία