BACK TO
TOP
Γνώμες

Το κλιματικό εκκρεμές

Όλοι φαίνεται να συµφωνούν ότι η πολιτική ενέργειας και κλίµατος είναι ένα από τα πεδία και πιθανότατα το κατεξοχήν πεδίο, όπου η διαφορά ανάµεσα στον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραµπ και στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είναι η µεγαλύτερη.

Carlo-Stagnaro

Κάρλο Σταγκνάρο

13
0

 Οι πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής του Τραµπ ήταν η άρνησή του να εφαρµόσει µέτρα για την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής - τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο - και η ισχυρή του υποστήριξη προς τα ορυκτά καύσιµα και τον άνθρακα. Ο Μπάιντεν έχει προτείνει µια φιλόδοξη ατζέντα για το κλίµα για να επανεντάξει τις ΗΠΑ στη Συµφωνία των Παρισίων και να µειώσει τις εγχώριες εκποµπές αερίων. 

Από πολιτική σκοπιά, ο Μπάιντεν µπορεί να θελήσει να υιοθετήσει ίσα και αντίρροπα µέτρα όπως και ο Τραµπ: όπως ο νυν πρόεδρος επιδότησε τα ορυκτά καύσιµα έτσι και ο νεοεκλεγείς µπορεί να θέλει να επιδοτήσει ανανεώσιµες ενέργειες κι άλλα «καθαρά» καύσιµα. Και οι δύο τους κάνουν λάθος, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Σε αντίθεση προς τους ισχυρισµούς του Τραµπ, η κλιµατική αλλαγή συνιστά απειλή. Σε αντίθεση όµως προς τις υποσχέσεις του Μπάιντεν, η λύση δεν µπορεί να έρθει µέσα από δηµόσιες κατ’ ευχέρεια δαπάνες.[...]. Οι δυνάµεις της αγοράς, και όχι οι πολιτικές για την παραγωγή, είναι αυτές που θα δώσουν στο τέλος στην ανθρωπότητα τα µέσα για την επίλυση της κλιµατικής κρίσης. ∆είτε απλώς τα δεδοµένα: µε την έλευση του Τραµπ στην εξουσία, αφαίρεσε πολλές από τις επιδοτήσεις στις πράσινες ενέργειες από την εποχή Οµπάµα και τις αντικατέστησε µε τον άνθρακα και άλλες επιδοτήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η τάση προς µείωση των εκποµπών αερίων και της χρήσης άνθρακα καθώς και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας παρέµεινε σχεδόν απαράλλαχτη, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πράσινες επιδοτήσεις δεν επέδρασαν ιδιαίτερα στη βελτίωση της υπόθεσης του κλίµατος. [...] 

Ο Μπάιντεν πιθανότατα θα σπρώξει το εκκρεµές προς την αντίθετη πλευρά: αποδέχεται την ύπαρξη της υπερθέρµανσης του πλανήτη, αλλά θα τη δει ως ευκαιρία ή ακόµη και πρόφαση, για να αυξήσει τις ρυθµιστικές εξουσίες του κράτους. [...] Το δίληµµα ανάµεσα στην επίλυση της κλιµατικής κρίσης και την προώθηση της ευηµερίας είναι παραπλανητικό: η ανθρώπινη επινοητικότητα είναι µεγαλύτερη από την περιβαλλοντική τύφλωση του Τραµπ, αλλά και την οικονοµική έπαρση του Μπάιντεν. 

*∆ΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ BRUNO LEONI 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία