BACK TO
TOP
Γνώμες

Είναι εύκολο να λες Φταίει ο παράγωγος

Το πιο εύκολο είναι να λες ότι για τις χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο φταίει ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

15
1

Είτε γιατί δεν επιμελείται δεόντως τον ελαιώνα του, είτε γιατί φείδεται δαπανών καλλιεργητικής φροντίδας, είτε γιατί δεν διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό, είτε γιατί δεν συλλέγει στο σωστό χρόνο τον καρπό του.

 

Δεν χρειάζεται κόπος για να ρίχνεις το βάρος στους ανθρώπους που ζουν στην ύπαιθρο

Στα παραπάνω θα μπορούσε να προστεθεί ακόμα ότι επιμένει στην ατομική δράση, δηλαδή δεν εμπιστεύεται τις συλλογικές δομές για την ανάπτυξη της παραγωγής, διαθέτει την παραγωγή του χωρίς παραστατικά και με τον τενεκέ στον κουμπάρο, δεν δίνει βάρος στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εξέλιξη της τεχνογνωσίας και -για να ευλογήσουμε και τα γένια μας- ενδεχομένως να μην διαβάζει και να μην ενημερώνεται όσο χρειάζεται για τη δουλειά του. Αυτό όμως είναι το εύκολο. 

Γιατί, δεν χρειάζεται πολύς κόπος να παριστάνεις τον έξυπνο και να ρίχνεις όλα τα βάρη σε ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν βρίσκονται σε καθημερινή τριβή με τεχνοκράτες και θεωρητικά καταρτισμένους σ’ αυτά τα θέματα, απέχουν πολύ από τα κέντρα των αποφάσεων και περνούν τον λίγο ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στην τηλεόραση, έχοντας ως κύρια πηγή ενημέρωσης τα επαναλαμβανόμενα (θεματικά τουλάχιστον) δελτία ειδήσεων.

Τα πολιτισμένα κράτη και οι προοδευμένες κοινωνίες διακρίνονται όχι από την άνεσή τους να ρίξουν το ανάθεμα στους πολλούς και αδύναμους αλλά από την ευφυία τους να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες που θα βελτιώσουν τη θέση αυτών των ανθρώπων. Συνέβαινε και στη χώρα μας όσο η ελληνική κοινωνία χαρακτηριζόταν από μεγαλύτερη ομοιογένεια.

Συμβαίνει όλο και λιγότερο από τη στιγμή που η οικονομική εξέλιξη απομάκρυνε τους ανθρώπους μεταξύ τους και συμβαίνει ελάχιστα από τη στιγμή που η οικονομική κρίση επαναφέρει επιτακτική την προσέγγιση… ο θάνατός σου η ζωή μου. Η υπεύθυνη πολιτική αρχή σε πρώτη φάση, και όλοι οι βραχίονες μιας ευνομούμενης πολιτείας στη συνέχεια, οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν την ευθύνη τους έναντι των αγροτών. Οφείλουν να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα ξαναβάλουν σε κάποια σειρά τα πράγματα και στον τομέα της ελαιοπαραγωγής. Το έκαναν χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες, με μικρότερη ιστορία στο προϊόν και που δεν ήταν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σίγουρα μπορεί και η Ελλάδα.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-03-2021 17:14Ζωή Κίτσου

Συγχαρητήρια για τις απόψεις σας που αφορούν τον Έλληνα αγρότη. Με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία