BACK TO
TOP
Γνώμες

Η ΚΑΠ των οργανωμένων εκμεταλλεύσεων

Οι τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στο θεσµικό πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2023-2027, οδηγούν σε ευρεία ανασυγκρότηση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, εξέλιξη που θα επηρεάσει αναµφισβήτητα και την εικόνα που παρουσίαζε εδώ χρόνια η εγχώρια αγορά τρακτέρ και αγροτικών µηχανηµάτων.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

5
0

Υπενθυµίζεται ότι οι προωθούµενες µεταρρυθµίσεις της ΚΑΠ παίρνουν σοβαρά υπόψη τόσο τις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάγκη µετάβασης των αγροτικών εκµεταλλεύσεων στην ψηφιακή εποχή, όσο και τις πρόσθετες φιλοπεριβαλλοντικές απαιτήσεις που έχουν προκύψει και για την προσέγγιση των οποίων τίθεται σε εφαρµογή το φιλόδοξο σχέδιο της Ε.Ε. υπό τον τίτλο «farm to fork».

 

Παίρνοντας τα πράγµατα από την αρχή, αν κάτι ξεχωρίζει στις διαµορφωµένες πλέον προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ, είναι η πρόσθετη µέριµνα για το περιβάλλον (eco schemes - 25% των πόρων), η στήριξη των µικρών εκµεταλλεύσεων (αναδιανεµητική ενίσχυση - 10% των πόρων) η περαιτέρω διευκόλυνση της δηµιουργίας συλλογικών σχηµάτων και η προσέλκυση νέων στο αγροτικό επάγγελµα.

 

Με βάση τα παραπάνω, η συγκρότηση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων οδηγείται σε µια εντελώς νέα φάση. Η ανάγκη για µεγαλύτερη παραγωγή µε τις λιγότερες δυνατές εισροές, υπαγορεύει µε άµεσο τρόπο την ενσωµάτωση λύσεων ψηφιοποίησης (digital farming), πράγµα που σηµαίνει ότι νέα µηχανήµατα και καινούργιες τεχνολογίες (ολοκληρωµένα λογισµικά, G.P.S., field analyzer, λύσεις µεταβλητού ψεΑγαπητέ αναγνώστη Στο κατώφλι του 2ου αιώνα για τον Όµιλο Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ, ο διορατικός επιχειρηµατίας, Γιάννης Κοντέλλης, µπαίνει στη θέση του οδηγού επιβεβαιώνοντας µε τη συνέντευξή του στο profi και τις πρώτες του κινήσεις το καλό µέταλλο. κασµού κ.α.) θα πρέπει να πλαισιώσουν την παραγωγική διαδικασία.

 

Την ίδια στιγµή, οι ειδικές ενισχύσεις για τις µικρές εκµεταλλεύσεις, όπως π.χ. η αναδιανεµητική θα συνοδεύονται από προτροπή των αγροτών για συµµετοχή σε ευέλικτα συλλογικά σχήµατα και οµάδες παραγωγών. Ικανές να συνεργαστούν στενά µε τις µεταποιητικές µονάδες και τα κανάλια διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, κάτι που θα δώσει κι εδώ τη δυνατότητα για επαναπροσδιορισµό των τεχνολογικών υποδοµών κάθε εκµετάλλευσης. Εκτιµάται ότι το οµαδικό πνεύµα διευκολύνει να γίνεται περισσότερη δουλειά µε λιγότερα µηχανήµατα και µε πιο εξειδικευµένες λύσεις γεωργίας ακριβείας.

 

Πιο κοντά στην προσέγγιση αυτών των λύσεων θα βρεθούν, όπως δείχνουν τα πράγµατα, εκτός από τις δραστήριες οµάδες παραγωγών και οι οργανωµένες αγροτικές εκµεταλλεύσεις µε αξιόλογα µεγέθη δραστηριότητας, ειδικά όταν αυτές διαθέτουν στις τάξεις τους νέους επαγγελµατίες µε σύγχρονη αντίληψη του τρόπου συγκρότησης της αγροτικής δραστηριότητας.

 

Σηµειωτέον ότι η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία βρίσκεται στην τελευταία φάση ενσωµάτωσης επενδύσεων, µετά από ένα γενναίο πρόγραµµα Σχεδίων Βελτίωσης ύψους ενός δισεκ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ δηµόσια δαπάνη) το οποίο στο τέλος του 2021 θα έχει προσθέσει στο στόλο των αγροτικών µηχανηµάτων κοντά στα 6.000 καινούργια τρακτέρ (2.800 το 2020 και 1.436 το πρώτο πεντάµηνο 5µηνο του 2021). Εκτιµάται ότι µέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα εκτελωνισθούν τουλάχιστον 1.800 τρακτέρ πλέον αυτών που έχουν ήδη παραληφθεί από τους αγρότες

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία