BACK TO
TOP
Γνώμες

Κίνδυνοι από τον πράσινο ακτιβισμό

H άποψη την οποία θα εκφράσω δεν θα µου εξασφαλίσει πολλούς φίλους µεταξύ των ιθυνόντων του «πράσινου λόµπι», ωστόσο ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman έχει δίκιο να προειδοποιεί για µια πιθανή ενεργειακή κρίση από την υποχώρηση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιµα. Και να γιατί.

Julian-Lee_2

Τζούλιαν Λι

211
0

του Τζούλιαν Λι*

Ο πρίγκιπας προειδοποίησε ότι η παγκόσµια παραγωγή πετρελαίου θα µπορούσε να µειωθεί κατά 30 εκατοµµύρια βαρέλια την ηµέρα µέχρι το τέλος της δεκαετίας, επειδή δεν δαπανώνται αρκετά για την εξερεύνηση και την ανάπτυξη νέων πόρων. Φυσικά, µιλάει κυρίως από την πλευρά του ιδίου συµφέροντός του. Το βασίλειό του διατηρεί τεράστια αποθέµατα πετρελαίου κάτω από την άµµο του και κάτω από τα ρηχά νερά του Αραβοπερσικού Κόλπου. Ωστόσο η προειδοποίησή του δεν είναι εντελώς ιδιοτελής. Ο πετρελαϊκός πλούτος της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι ανοικτός σε ξένους επενδυτές, εποµένως η έκκλησή του για περισσότερες επενδυτικές δαπάνες στοχεύει στην πραγµατικότητα στην ενθάρρυνση δυνάµεων ανταγωνιστικών προς το βασίλειό του.[…] Στο σενάριο «Βιώσιµης Ανάπτυξης» - το οποίο βλέπει τις προηγµένες οικονοµίες να φτάνουν σε µηδενικές καθαρές εκποµπές ρύπων έως το 2050, την Κίνα περίπου έως το 2060 και όλες τις υπόλοιπες χώρες το αργότερο έως το 2070 - η πτώση µέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας εκτιµάται ότι θα είναι µόλις 9 εκατοµµύρια βαρέλια την ηµέρα ή 9%. Αυτό θα εξακολουθούσε να αφήνει τον κόσµο να χρειάζεται περίπου 90 εκατοµµύρια βαρέλια πετρελαίου την ηµέρα µέχρι το 2030, ένα έλλειµµα προσφοράς 21 εκατοµµυρίων βαρελιών την ηµέρα, σύµφωνα µε τον Σαουδάραβα υπουργό. Έχει όµως δίκιο;

Έχουν εκφοβιστεί ή φοβηθεί τόσο οι πιθανοί επενδυτές από τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές που δεν είναι διατεθειµένοι να δαπανήσουν κεφάλαια σε νέα παραγωγή πετρελαίου; Ο πρίγκιπας Abdulaziz δεν είναι ο µόνος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο ∆ιεθνής Οργανισµός Ενέργειας (IEA) είπε κάτι εξαιρετικά παρόµοιο[…]. Αγνοούµε αυτές τις προειδοποιήσεις µε δική µας ευθύνη και κίνδυνο.

Μια πτώση της προσφοράς πετρελαίου κατά 30 εκατοµµύρια βαρέλια την ηµέρα µπορεί να φαντάζει ως νίκη για τους κοντόφθαλµους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, ωστόσο χωρίς αντίστοιχη πτώση της ζήτησης πετρελαίου, θα έρθει µε έναν αντίτιµο, θα δούµε τιµές πετρελαίου σε επίπεδα που δεν είχαµε ποτέ φανταστεί.

*Αναλυτή για θέµατα ενέργειας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία