Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι διαρέσεις πλήττουν την Ε.Ε.

Το 2014, µετά την προσάρτηση της Κριµαίας από τη Ρωσία, η ΕΕ ξεπέρασε τις ιστορικές διαφορές της για τις σχέσεις µε τη Μόσχα και συµφώνησε σε σειρά κυρώσεων που έκτοτε τηρήθηκαν εντυπωσιακά.

Rosa-Balfour_2

Ρόσα Μπαλφούρ

120
0

της Ρόσα Μπαλφούρ*

Η ΕΕ έχει υποστηρίξει την Ουκρανία οικονοµικά και στην πολιτική της µεταρρύθµιση. Καθώς η Ρωσία έχει γίνει πιο αυθάδης στην πρόθεση της να υπονοµεύσει την ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έγιναν λιγότερο αφελείς στην πιθανότητα ενός διαλόγου µε τη Μόσχα.

Ωστόσο οι διαιρέσεις συνεχίζουν να πλήττουν την Ευρώπη διότι έχουν τις ρίζες τους σε διαφορετικές κοσµοθεωρίες, όχι µόνο σε προτιµήσεις πολιτικής. Ξεχωρίζουν οι διασπάσεις στην ασφάλεια και στη δηµοκρατία διότι έχουν καταλήξει να αλληλοεπικαλύπτονται µε επικίνδυνους τρόπους. Οι αντιλήψεις για την ασφάλεια, ιδιαίτερα για τη Ρωσία, διαπερνούν τον βαθύτερο διχασµό µεταξύ των ευρωπαϊκών δηµοκρατιών, δηµιουργώντας ένα ανθυγιεινό ρήγµα µεταξύ ∆υτικής και Κεντρικής Ευρώπης. […]

Στις 16 ∆εκεµβρίου οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν για το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο του έτους για να αποφασίσουν, µεταξύ άλλων, πώς θα αποτρέψουν ουσιαστικά τη Ρωσία από την αποσταθεροποίηση ή την εισβολή στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Ευρώπη µια σθεναρή απάντηση. Το βάρος της υποστήριξης της Ουκρανίας βρίσκεται ξεκάθαρα από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συµφώνησαν σε ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Οµάδας Βάγκνερ -µιας οµάδας µισθοφόρων µε έδρα στη Ρωσία, που είναι υπεύθυνη για στρατιωτικές επιχειρήσεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων σε διάφορες συγκρούσεις και χώρες. Αυτό είναι απίθανο να αποτρέψει τη Ρωσία.[…]

Η αντίληψη για τη Ρωσία ποικίλει σε όλη την Ευρώπη µεταξύ εκείνων που βλέπουν τη Ρωσία ως απειλή ασφάλειας και εκείνων, κυρίως στη ∆υτική Ευρώπη, που δεν εµπιστεύονται τη Μόσχα αλλά επιδιώκουν διάλογο λόγω των οικονοµικών και ενεργειακών δεσµών και µιας αναγνώρισης του ιστορικού ρόλου της Ρωσίας στην Ευρώπη. […] Η στενή σύνδεση ασφάλειας και δηµοκρατίας έχει εµφανιστεί στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από την αρχή. […] Την ίδια στιγµή, η δηµοκρατική ποιότητα των κρατών-µελών της ΕΕ αποτελεί τη βάση για την αλληλεγγύη τους. Η αποµάκρυνση από αυτό το µονοπάτι κινδυνεύει να διασπάσει την ΕΕ. Αυτό θα ήταν µια θλιβερή και σκοτεινή σκιά στον «φωτισµένο» χειρισµό της ΕΕ για το τέλος του Ψυχρού Πολέµου στην Ευρώπη.

*∆ιευθύντριας στο Carnegie Europe

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία