BACK TO
TOP
Γνώμες

Ισχυρό σήμα ανόδου σε βαμβάκι, καλαμπόκι και σιτάρι, νέα επενδυτικά εργαλεία «ξυπνούν» τις αγροτικές επιχειρήσεις

Σημάδια που προμηνύουν σταδιακή βελτίωση των συνθηκών στον αγροτικό χώρο εκπέμπουν μια σειρά από εξελίξεις, τόσο στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων όσο και σε άλλες «πηγές» που έχουν να κάνουν με τις κοινοτικές ενισχύσεις και τη χρηματοδότηση γενικότερα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

emporeumata_2

Γιάννης Πανάγος

1089
0

Ακόμα και οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, πριν από λίγες μέρες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απέπνεαν αισιοδοξία, προσφέροντας ταυτόχρονα ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής θα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και με ορίζοντα την προσεχή τετραετία.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί:

Πιο αναλυτικά πάντως, η βελτίωση του κλίματος στον αγροτικό χώρο προέρχεται κατ’ αρχήν από την εικόνα αγοράς των αγροτικών προϊόντων και δη των εκτατικών καλλιεργειών όπως είναι το σκληρό σιτάρι, το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Μετά από τρία χρόνια συνεχούς υποχώρησης των τιμών, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μια αφύπνιση των αγορών, αρχής γενομένης από το καλαμπόκι και τις ζημιές που προκάλεσε στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη ο πρωτοφανής καύσωνας του Ιουλίου. Κινητικότητα καταγράφεται τελευταία και στο σκληρό σιτάρι, οι τιμές του οποίου άφησαν οριστικά πίσω το «χαμηλό βαρομετρικό» του καλοκαιριού, απομακρύνονται από τα 20 λεπτά το κιλό και «αντικρίζουν» με ζωηρό βλέμμα τα 22-23 λεπτά το κιλό.

Αγορά με αυξημένο ενδιαφέρον αποτελεί φέτος και το βαμβάκι. Στην κορύφωση που υπήρξε προ 10ημέρου, αρκετοί παραγωγοί έσπευσαν να κατοχυρώσουν κάποιες προπωλήσεις με τιμή έως και 53 λεπτά συν τα έξτρα για το σύσπορο κάποιων ποικιλιών, ενώ το ενδεχόμενο για μια νέα ανοδική κίνηση παραμένει ανοιχτό. Σε τόνωση της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό χώρο οδηγούν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία των τραπεζών που ανακοινώθηκαν προ ημερών από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Οι εν λόγω λύσεις δανεισμού σε συνδυασμό με τις προκηρύξεις του Αναπτυξιακού (αγροτικής κατεύθυνσης) και των Σχεδίων Βελτίωσης, διαμορφώνουν ένα καλύτερο περιβάλλον για τους αγρότες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία