BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Για βιταμίνη χρήματος

Αστειευόµενος, υποστήριξε πως ο Οργανισµός Τροφίµων και Γεωργίας (FAO)του ΟΗΕ χρειάζεται λίγη βιταµίνη χρήµατος (vitamin m, for money), ο 55χρονος Qu Dongyu, που θα διαδεχθεί τον Βραζιλιάνο Χοσέ Γκραζιάνο ντα Σίλβα στη θέση του γενικού διευθυντή του οργανισµού από τον Αύγουστο.

_Dongyu

Τσου Ντονγκί

13
0

Ο Κινέζος υφυπουργός γεωργίας εξελέγη την προηγούµενη Κυριακή στη Ρώµη µε 108 ψήφους από τις 191, έναντι της Γαλλίδας υποστηριζόµενης από την ΕΕ, Καθρίν Γκεσλαίν Λανέλ που απέσπασε 71 ψήφους και του Γεωργιανού Νταβίτ Κιρβατζίλι που πήρε µόλις 12 ψήφους. Η εκλογή του σε έναν παγκόσµιο οργανισµό τέτοιας εµβέλειας αναµένεται να ενισχύσει από τη µία την επιρροή της Κίνας στον αναπτυσσόµενο κόσµο, η οποία άλλωστε υποσχέθηκε αρκετές επενδύσεις προκειµένου να εξασφαλίσει ψήφους σε Ασία και Αφρική, αλλά και τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, οι οποίες έκαναν τα πάντα προκειµένου να αποτρέψουν την εκλογή του.

Βασική προτεραιότητα του Κινέζου είναι να αυξήσει κατά 10% ετησίως τον προϋπολογισµό του FAO και να εξαλείψει την πείνα ως το 2030. Οι ΗΠΑ όµως που εξασφαλίζουν το 20% της χρηµατοδότησης του FAO αναµένεται να τσιγκουνευτούν τα κονδύλια στον οργανισµό από ‘δω και στο εξής σύµφωνα µε αναλυτές, κάνοντας το έργο του Qu πιο δύσκολο.   

Την άνοιξη είχε υποστηριχθεί από αρκετούς πως εφόσον εκλεγεί, θα λειτουργήσει ως πιόνι του Πεκίνου, ακολουθώντας τις υποδείξεις του Σι Τζινπίνκγ, όµως δεσµεύτηκε πως θα ακολουθήσει τους κανόνες και τις διαδικασίες του FAO. Μάλιστα, υπερασπίστηκε τον εαυτό του δηλώνοντας «επιστήµονας σπουδαγµένος στην Ευρώπη, την Αµερική και την Κίνα».

Πριν αναλάβει καθήκοντα αξιωµατούχου στο υπουργείο γεωργίας της Κίνας, ο Qu υπηρέτησε στην Κινεζική Ακαδηµία Αγροτικών Επιστηµών, στην οποία εστίασε τις δυνάµεις του στο να διερευνά και να επιδιώκει καινοτοµικές µεθόδους που θα µπορούσαν να αυξήσουν το αγροτικό εισόδηµα και να µειώσουν τη φτώχια. Αυτά µε τη βοήθεια της επιστήµης και της τεχνολογίας.

Από το 2008 µέχρι το 2015 εργάστηκε στη διακυβέρνηση της Ningxia Hui, µιας αυτόνοµης περιοχής στην Κίνα, όπου επιχείρησε να εφαρµόσει τις θεωρητικές του προσεγγίσεις πάνω στην πρωτογενή παραγωγή, ενώ έδωσε έµφαση και στον αγροτουρισµό. Μάλιστα, τότε ήταν που παρείχε µικρά δάνεια σε νέους και γυναίκες αγρότες προκειµένου να εκκινήσουν τις αγροτικές τους επιχειρήσεις.

Από τότε που διορίστηκε υφυπουργός γεωργίας το 2015, ο Qu προχώρησε σε µεταρρυθµίσεις σε περιοχές της υπαίθρου, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της γεωργίας, ενώ προώθησε µικρές βιοµηχανίες αγροδιατροφής που παράγουν εξειδικευµένα προϊόντα και που προσπαθούν να χτίσουν ένα brand name σε niche αγορές. Ήταν, τέλος, επικεφαλής συντονισµού των συνεργασιών που είχε το Πεκίνο στον τοµέα των αγροτικών επιχειρήσεων µε άλλες χώρες.

 

Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1963 και αποφοίτησε από το Αγροτικό Κολλέγιο Χουνάν το 1983 και σπούδασε στην Κινεζική Ακαδηµία Γεωργικών Επιστηµών. Στη συνέχεια έκανε το µεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στην Ολλανδία το 1996. Προσχώρησε στο Κοµµουνιστικό Κόµµα της Κίνας το 1986. Από το 2001 έως τον Μάιο του 2011, ήταν Αντιπρόεδρος της Κινεζικής Ακαδηµίας Γεωργικών Επιστηµών. Από το 2011 έως το 2015 ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυτόνοµης Περιφέρειας Ningxia Hui. Το 2015 έγινε υφυπουργός γεωργίας της Κίνας και το 2019 εξελέγη διευθυντής του Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας του ΟΗΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία