BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Εις το όνομα του πατρός

Επιμένει συνεταιριστικά να αναστήσει την Ένωση που χρεοκόπησε ο Στρατάκης

GAVALAS_STAYROS

Σταύρος Γαβαλάς

88
2

Νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ένωση Ηρακλείου, µετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες που ανέδειξαν πρόεδρο το Σταύρο Γαβαλά, έναν επίµονο και φιλόδοξο Κρητικό, µε ζωηρή συνεταιριστική θέληση, που έχει βάλει στόχο την επανεκκίνηση της οργάνωσης. Μια ιστορική οργάνωση για τη χρεοκοπία της οποίας ευθύνεται ο επί σειρά ετών πρόεδρός της, Ανδρέας Στρατάκης. Ο τελευταίος υποχρεώθηκε σε αναπάντεχη και οδυνηρή εκλογική ήττα, πληρώνοντας στην ώρα του το αντίτιµο για την πορεία της Ένωσης, για την ταύτισή του µε τη συντεχνία του ΟΣ∆Ε και για τις προσωπικές στρατηγικές που αψηφούσαν τον συνεργατισµό και τους συνεταιρισµένους αγρότες.
Σηµειωτέον ότι και ο νέος πρόεδρος δεν δίστασε να κατηγορήσει τον απερχόµενο για µεθόδευση στην οργάνωση, χειραγώγηση της κοινής γνώµης και καταπάτηση των δηµοκρατικών διαδικασιών, καθώς προσπαθούσε να οδηγήσει την Ένωση σε εκλογές χωρίς κάλπη, χωρίς ψηφοδέλτια, µε ανάταση χειρός και σκοπό να επανεκλέγει η ίδια διοίκηση και το ίδιο συµβούλιο.

Και µπορεί για λίγες ώρες µετά την καταµέτρηση των ψήφων ο κ. Στρατάκης να είχε… εξαφανισθεί, καθώς του ήταν δύσκολο να πιστέψει ότι µε τέτοιες… πλάτες, δεν κατάφερε να πείσει το εκλεκτορικό σώµα της Ένωσης και να εξασφαλίσει την επανεκλογή του στην προεδρία, ωστόσο οι δηµοκρατικές διαδικασίες τον υποχρέωσαν να πιεί αυτή τη φορά το πικρό ποτήρι, να αφήσει στην άκρη τις υπόγειες διεργασίες και να συγκαλέσει το νέο ∆.Σ. προκειµένου εκείνο να πάρει τις αποφάσεις του.

Έτσι, µε πρόεδρο τον Σταύρο Γαβαλά και αντιπρόεδρο τον Μύρωνα Χιλετζάκη, η νέα διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Ηρακλείου, ξεκινάει µε µια εις βάθος ενηµέρωση για την οικονοµική κατάσταση και τα πεπραγµένα της οργάνωσης, προκειµένου να γνωρίζουν σαφώς τι παρέλαβαν.  Στις προτεραιότητες, σύµφωνα µε τον νέο πρόεδρο, είναι και η επανεξέταση και επαναδιαπραγµάτευση των σχέσεων συνεργασίας της οργάνωσης µε τράπεζες και ιδιώτες. Άλλωστε, όπως ο ίδιος επιµένει, η Ένωση αποτελεί το αποκούµπι των παραγωγών, προκειµένου να προστατεύσουν το εισόδηµά τους. Και αυτό µπορεί να γίνει µόνο αν αξιοποιήσουν τις υποδοµές της, όπως είναι το σύγχρονο οινοποιείο και το τυποποιητήριο ελαιολάδου. Είναι, µάλιστα, κοινά αποδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια, η Ένωση, είχε χάσει τον καταστατικό της προσανατολισµό και τον θεσµικό της ρόλο. Κάτι που επιθυµεί να αλλάξει η νέα διοίκηση, για να µην παραµείνει η οργάνωση σε ρόλο γραφιά όπως σήµερα.

Το ρόλο αυτό δείχνει να έχει ήδη αναλάβει ζεστά ο Σταύρος Γαβαλάς, υπό το βάρος της προσωπικής του συγκίνησης, αφού βρίσκεται στη θέση που επάξια είχε ο πατέρας του µέχρι πριν από 8 χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν έφυγε απο τη ζωή, χτυπηµένος από την επάρατο.

*Ο Σταύρος Γαβαλάς είναι ο γιος του αείµνηστου και επί 35 χρόνια ενεργού αγροτοσυνδικαλιστή Μανώλη Γαβαλά. Είναι ιδρυτικό µέλος του ∆ικτύου οινοποιών
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

29-10-2019 15:04asavas

Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι μόνο η Ένωση Ηρακλείου που έχασε τον καταστατικό της προσανατολισµό και τον θεσµικό της ρόλο. Όλοι γνωρίζουμε ότι το συνεταιριστικό κίνημα σχεδόν στο σύνολό του, εδώ και πολλά χρόνια έχει χάσει τον μπούσουλα. Δεν φταίει φυσικά για αυτό ο κάθε Στρατακης, όλοι οι συνεταιρισμοί μετά το 2000 υπέστησαν τέτοιο γενικευμένο σοκ που έφτασαν σήμερα αρκετοί από αυτούς να αποδέχονται χωρίς αναστολές, κεφαλαιουχικές εταιρίες ως εκπροσώπους του χώρου τους.

Απάντηση

30-09-2019 17:43Κωνσταντινος Λεπιδας

Την ΕΑΣ Ηρακλείου δεν την χρεωκόπησε ο Στρατάκης.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία