BACK TO
TOP
Beer & Brunch

H «Βαλτία» η νέα συνεργατική συνταγή μπίρας της Ζυθοποιίας Αναστασίου με την βολιοτική Local Streets

Η δέκατη κατά σειρά συνεργατική συνταγή της Ζυθοποιίας Αναστασίου έχει λιμανίσιο αέρα και δη εκ της βαλτικής, με μια Baltic Porter που ακούει στο όνομα Βαλτία και την οποία συνυπογράφει η βολιότικη μικροζυθοποιία Local Street, Η συνεργασία προέκυψε στο πλαίσιο του εορτασμού των πέντε ετών της Ζυθοποιίας Αναστασίου.

pro-PekkrGsc__1_

167
0

Η Local Streets με έδρα την οδό Λαρίσης στο κέντρο του Βόλου είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ζυθοποίηση από το 2019. Κινητήριος δύναμη τα μέλη της οικογένειας Μαλαμούλη, που έχουν διαπρέψει στον αγροτικό, κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο, κάνοντας ένα πέρασμα και από την εστίαση. Η σχέση τους με την ζυθοποίηση έχει τις ρίζες της στο 1965, όταν στο κτήμα τους στο Βελεστίνο άρχισαν να καλλιεργούν κριθάρι και να το πωλούν σε μεγάλες ζυθοποιίες. Στόχος τους είναι να το χρησιμοποιήσουν μελλοντικά για την παρασκευή της δικής τους παραγωγής σε μια νέα μεγαλύτερη μονάδα.

Κυκλοφορούν μόνιμα τρεις ετικέτες ("Pils", "Weiss" και "Pale ale") αλλά και τις "White IPA" και "Session IPA". Έχουν επίσης συνεργαστεί με το αγαπημένο Paragon Brewery & Taproom παρουσιάζοντας μια "Cold IPA".

Αυτή τη φορά η σύμπραξη έδωσε μια δυνατή και απολαυστική "Baltic Porter με 6,2% ABV.

Η "Porter" είναι ένα στυλ μαύρου ζύθου που πήρε το όνομά της από τους λιμενεργάτες της εργατικής τάξης (που ονομάζονται επίσης Porters) που θεωρούσαν αυτό το ποτό μέρος της καθημερινότητάς τους. Μέσω της εμπορικής δραστηριότητας, οι λαοί στην περιοχή της Βαλτικής ανακάλυψαν αυτό το στυλ μαζί και με τις Imperial stout που ήταν επίσης δημοφιλής τότε. Εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ που προσπάθησαν να φτιάξουν τη δική τους εκδοχή, κάτι που οδήγησε στην δημιουργία ενός νέου στυλ. Η βασική διαφορά ήταν πως σε αντίθεση με τις παραδοσιακές "Porter" που παρασκευάζονται με αφροζύμες, η "Baltic Porter" παρασκευάζονται με βυθοζύμες ή αλλιως ζύμες "Lager". Η αναβίωση της "Baltic Porter" έγινε από Πολωνούς ζυθοποιούς που σχεδόν υιοθέτησαν το στυλ. 

Ο πρώτος που ονόμασε την Βαλτική Θάλασσα ήταν ο Αδάμ εκ Βρέμης και φαίνεται πως βάσισε την ονομασία σε ένα μεγάλο νησί, την Βαλτία, που αναφέρεται από τον Ξενοφώντα και τοποθετείται στην βόρεια Ευρώπη, αποκαλώντας έτσι τη Σκανδιναβία ως μεγάλη νήσο. Ετυμολογικά πιθανόν να συνδέεται με το Γερμανικό "belt", ένα όνομα που χρησιμοποιείται για μερικούς από τους Δανέζικους πορθμούς, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως κατάγεται από το Λατινικό "balteus". Από τη χρήση αυτή ο όρος Βαλτική έχει εφαρμοστεί και στον όρο Βαλτικές χώρες.

Η Βαλτική Θάλασσα χαρακτηρίζεται ως Μεσόγειος της Βόρειας Ευρώπης ενώ ακτογραφεί τα παράλια εννέα χωρών. 

Το λιμάνι του Βόλου ήταν και είναι ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά λιμάνια της χώρας. Κατά την Μυκηναϊκή περίοδο ο Ιωλκός αναπτύχθηκε με τις Παγασές ως λιμάνι, που συνδέεται με την εκστρατεία του Ιάσονα και των Αργοναυτών. Αυτή είναι η περιοχή απ`όπου η μυθική Αργώ, μεταφέροντας τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες, ξεκίνησε για τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να διεκδικήσουν το χρυσόμαλλο δέρας. Στο χώρο του σύγχρονου λιμανιού υπάρχουν εγκατεστημένοι οκτώ ηλεκτροκίνητοι γερανοί. Οι πέντε από αυτούς είναι δυναμικότητας 8 τόνων στα 20 μέτρα, ένας είναι δυναμικότητας 25 τόνων στα 20 μέτρα, ένας είναι δυναμικότητας 27 τόνων στα 17 μέτρα και ένας (ο οποίος χρησιμοποιείται για φορτοεκφόρτωση κοντέινερ) είναι δυναμικότητας 40 τόνων στα 25 μέτρα. Οι γερανοί αυτοί κοσμούν την νέα ετικέτα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία