Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Branding

Από το βαρέλι της Προύσας το αγαπημένο ούζο των Μυτιληνιών

Ξεκλειδώνει νέες αγορές το ελληνικό ούζο με την ποτοποιία Σαμαρά να διακρίνεται σε διεθνείς διαγωνισμούς

26_7

Πέτρος Γκόγκος

78
0

Σε µπλε ετικέτα, το αγαπηµένο ούζο της Μυτιλήνης φέρει πλέον, µαζί µε µια ιστορία που υπερβαίνει τα 130 χρόνια, διάκριση σε διαγωνισµό γεύσης, µε την Ποτοποιία Σαµαρά να βάζει πλέον πλώρη από το λιµάνι της Λέσβου για τις διεθνείς αγορές που µόλις πρόσφατα ξεκίνησαν να αναζητούν πιο επίµονα την αυθεντική γεύση του ελληνικού αποστάγµατος.

Τρία είναι τα σηµεία που ορίζουν την έως τώρα πορεία, αλλά και το µέλλον της εταιρείας. Το ένα είναι µια ιστορία πιο βαθειά από τα 130 έτη που έχει για αναφορά την Προύσα και ακόµα νωρίτερα την Κωνσταντινούπολη, κρύβοντας µεταξύ άλλων συνταγές και τεχνογνωσία στην απόσταξη πολλών γενεών. Το άλλο σηµείο είναι ο µοναδικός γλυκάνισος από την περιοχή του Λισβορίου στον κόλπο της Καλλονής, που δίνει χαρακτήρα στα ούζα της Ποτοποιίας Σαµαρά. Το τρίτο σηµείο είναι η επιστροφή στην τοπική κοινότητα, µε την εταιρεία να µην αρνείται ποτέ να συµβάλει στις έκτακτες ανάγκες που επιβαρύνουν το νησί. Αυτή την αίσθηση αποκτά κανείς συζητώντας µε τον ∆ηµήτρη Αναγνώστου, την τέταρτη γενιά της οικογένειας, που βρίσκεται στο νησί από το 1896.

Παρά την υπεραιωνόβια πορεία της ετικέτας, µόλις φέτος τόλµησαν οι άνθρωποι της ποτοποιίας που βρίσκεται στον Παπάδο Λέσβου να ρίξουν στην πίστα των διαγωνισµών τα προϊόντα τους. Αυτή τους η κίνηση εξασφάλισε µε µιας δύο χρυσά κι ένα ασηµένιο µετάλλιο και για τις τρεις εκδοχές ούζου που διαθέτουν στην εγχώρια και διεθνή αγορά, από τον ∆ιαγωνισµό TASTE OLYMP AWARDS 2021.


Το κρυφό βαρέλι

Για την ιστορία, ο πατέρας του ιδρυτή της ποτοποιίας Ευστράτιου Σαµαρά, Νικόλαος, παρασκεύαζε ούζο από τα µισά του 19ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη και συνέχισε να το κάνει όταν µεταφέρθηκε στην Προύσα για δουλειές. Όπως µας εξιστορεί ο σηµερινός απόγονος, ∆ηµήτρης Αναγνώστου, όταν έρχονταν από την Πόλη οι αρχοντάδες φίλοι του, αυτός τους κέρναγε πάντα από ένα ειδικό χαρµάνι ούζου που το φύλαγε σ’ ένα βαρέλι για τέτοιες περιστάσεις. Εκείνο το βαρέλι ο Ευστράτιος Σαµαράς δοκίµαζε κρυφά από παιδί. Μεγαλώνοντας και φεύγοντας για τη Λέσβο, έφερε µαζί του το µυστικό χαρµάνι. 

Άριστος πια γνώστης της τέχνης της απόσταξης ο ιδρυτής Ευστράτιος Σαµαράς, παρήγαγε ένα µοναδικής ποιότητας ούζο, που µε ευκολία απέκτησε πιστούς φίλους όταν µετεγκατέστησε το 1896 την ποτοποιία του πατέρα του Νικόλαου από την Προύσα της Μικράς Ασίας στον Παπάδο της Γέρας.

Ο γλυκάνισος από το Λισβόρι

Όπως εξηγεί ο κ. Αναγνώστου που από τα εφηβικά του χρόνια δούλεψε σε κάθε γραµµή παραγωγής του ούζου της οικογένειας, η Λέσβος συνέδεσε το όνοµά της µε το ούζο, χάρη στην τοπική παραγωγή γλυκάνισου. Η δε πλαγιές πάνω από τον κόλπο της Καλονής, φιλοξενούν µια από τις πιο αρωµατικές ποικιλίες γλυκάνισου που έχουν καταγραφεί σε πανεπιστηµιακές έρευνες. Στο χωριό Λισβόρι βρίσκεται και η οικογένεια παραγωγών που εφοδιάζει την ποτοποιία µε τον πιο εκλεκτό γλυκάνισο του νησιού. Είναι άλλωστε φηµισµένος ο γλυκάνισος Λισβορίου που καλλιεργείται πάνω από 60 χρόνια σε παραλιακές εκτάσεις. Το µοναδικό µικροκλίµα της περιοχής, τα γόνιµα και στραγγισµένα εδάφη σε συνδυασµό µε την αλµύρα και το δροσερό αεράκι του κόλπου της Καλλονής, προστατεύουν τον γλυκάνισο και του προσφέρουν µοναδικά χαρακτηριστικά.

Το φυτό είναι ποώδες, χαµηλό σχετικά σε ύψος (περίπου 80-90 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη). Είναι ξερικό, σχετικά ευαίσθητο στη ζέστη και δεν «αγαπάει» τις βροχές µετά τον Απρίλιο. Η σπορά γίνεται τον Φεβρουάριο και η συγκοµιδή, ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες, τον Ιούλιο. Η στρεµµατική απόδοση είναι µικρή και κυµαίνεται στα 50-70 κιλά ανά έτος. Μετά από κάθε σοδειά επιβάλλεται αγρανάπαυση για το κάθε κτήµα σποράς.

«Περιέχει πολλά αιθέρια έλαια µε κυριότερο την ανηθόλη η οποία χαρίζει στο ούζο αριστοκρατικό άρωµα και πλούσιο γαλάκτωµα όταν έρθει σε επαφή µε το νερό».

 
Επέκταση του δικτύου διανοµής

Το 2019 ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης ο συνοµιλητής µας, έχοντας όµως διαχειριστεί τα καθήκοντα του εµπορικού διευθυντή της ποτοποιίας από το 1997. Ευελπιστώντας ότι αφήνουµε πίσω την εµπορική ατονία της πανδηµίας, ο κ. Αναγνώστου δροµολογεί πλέον να αναπτύξει το δίκτυο της ποτοποιίας που διαχειρίζεται περίπου 70 τόνους οινόπνευµα για την παραγωγή περίπου 175 τόνων ούζου. Βλέπει µάλιστα ότι πλέον έχουν ανοίξει αγορές για το προϊόν αυτό που δεν υπήρχαν νωρίτερα, µε τη Γερµανία να αναδεικνύεται σε σηµαντικό εισαγωγέα. Μέχρι τώρα πάντως, η εταιρεία που ελέγχει σχεδόν το µισό µερίδιο της µικρής µεν, αλλά απαιτητικής αγοράς της Μυτιλήνης, εξάγει σε Κύπρο, Γαλλία, Γερµανία και πολύ πρόσφατα Βέλγιο.

Οι βραβεύσεις

Οι διακρίσεις στον διεθνή διαγωνισµό γεύσης OLYMP TASTE AWARDS 2021 αφορούν σε:

  1. Χρυσό βραβείο στην κατηγορία Wine & Spirits για το Ούζο Μυτιλήνης ΣΑΜΑΡΑ ΚΟΚΚΙΝΟ 42% vol. Εξ αποστάξεως 100% επιλεγµένου γλυκάνισου Λισβορίου και µε αγνό µέλι ανθέων Λέσβου.
  2. Χρυσό βραβείο στην κατηγορία Wine & Spirits για το Ούζο Μυτιλήνης ΣΑΜΑΡΑ ΧΩΡΙΣ 40% vol.

Από απόσταξη 100%, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και µε φυσική γλυκύτητα από απόσταξη γλυκάνισου Λισβορίου & δηµητριακών. Το 1ο ούζο στην Ελλάδα µε διατροφικό πίνακα στην συσκευασία φιάλης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία