BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες με το πρόγραμμα «LOC-FOOD»

Εργαλείο ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και δημιουργίας νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για όσους ασχολούνται με το αντικείμενο της αγροδιατροφής στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, φιλοδοξεί να αποτελέσει το έργο «LOC-FOOD».

kalafatis_-800x450

Λεωνίδας Λιάμης

101
0

Η νεοσύστατη πρωτοβουλία, που αφορά στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και Διασυνοριακής Συνεργασία στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και παραδοσιακών τροφίμων, είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων μέσω της εφαρμογής υφιστάμενων θεσμικών εργαλείων της Ε.Ε..

Το πλάνο είναι να αξιοποιηθούν πρότυπα πιστοποίησης όπως τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, αλλά και βιολογικής γεωργίας, καθώς, όπως επισημαίνεται, η διαφοροποίηση αυτή καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο οι απαιτήσεις των καταναλωτών αυξάνονται συνεχώς για τοπικά, ποιοτικά, παραδοσιακά προϊόντα με έγκυρη και επισήμως αποδεκτή διαδικασία πιστοποίησης.

«Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο έργο αποτελεί ευκαιρία ενίσχυσης των δράσεων που, ήδη, υλοποιούμε στο Υπουργείο για τη στήριξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων», ανέφερε στο χαιρετισμό του για την έναρξη υλοποίησης του «LOC FOOD», ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να εργαστούμε και να συνεργαστούμε ώστε να επιτύχουμε αποτελέσματα, γνωρίζοντας ότι τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα και τα προϊόντα διατροφής είναι ύψιστης σημασίας τόσο για την υποστήριξη της βιώσιμης – οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης όσο και για την ενίσχυση της διαπεριφερειακής συνεργασίας».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 798.927 ευρώ, εκ των οποίων το 92% αποτελεί συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας ENI CBC Black Sea Basin Programme 2014-2020.

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Υπουργείο Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, ενώ συμμετέχουν ακόμη ως εταίροι το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας το Πανεπιστήμιο Dunărea de Jos Ρουμανίας, ο Σύνδεσμος Τουριστικής Ανάπτυξης Μολδαβίας, το Πανεπιστήμιο της Βάρνας Βουλγαρίας και η Εθνική Ακαδημία Τεχνολογίας Τροφίμων της Οδησσού από την Ουκρανία.

Γενικός στόχος του «LOC-FOOD», σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά την εναρκτήρια διαδικτυακή συνάντηση των φορέων υλοποίησής του, την Τετάρτη 31 Μαρτίου, είναι η υποστήριξη της βιώσιμης – οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στους αγροτικούς πληθυσμούς, αλλά και τις επιχειρήσεις της περιοχής παρέμβασης του  και η ενίσχυση της διαπεριφερειακής συνεργασίας, μέσω ολοκληρωμένων πρωτοβουλιών που ενσωματώνουν την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση.

Ειδικότερα, στοχεύει:

α) Στην ανάπτυξη – προώθηση των παραδοσιακών τοπικών αγροτικών προϊόντων διατροφής στις συμμετέχουσες χώρες, με ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων ονομασίας προέλευσης, με καθιέρωση κοινών στρατηγικών μάρκετινγκ και περιφερειακών δομών με στόχο την αύξηση της προβολής τους (σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο), η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών και των τοπικών επιχειρήσεων και η προώθηση ευκαιριών εμπορικών συναλλαγών.

β) Στην ανάπτυξη και ενίσχυση του κοινωνικού επιπέδου και της πολιτιστικής ταυτότητας των μικρών παραγωγών / μεταποιητών τροφίμων (βασικοί ωφελούμενοι), μέσω της ανάπτυξης των ικανοτήτων τους, της μεταφοράς γνώσεων και καλών πρακτικών σχετικά με τα θέματα της ποιότητας και της βιώσιμης παραγωγής, συμβάλλοντας έτσι στον εκσυγχρονισμό του αγρο-διατροφικού τομέα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία