BACK TO
TOP
Εταιρικά Νέα

Είσοδο στην vegan αγορά ετοιμάζει η Mέγα Γύρος

Ένεση ρευστότητας και ταυτόχρονη κίνηση που θα χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά πλάνα της Μέγας Γύρος, αποτελεί η είσοδος του fund Elikonos 2 S.C.A. Sicar στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσό της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ και απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας.

madhadg1

Γιώργος Λαμπίρης

188
0

Η επενδυτική κίνηση από πλευράς του Elikonos έρχεται να ενισχύσει τη Μέγας Γύρος σε μία περίοδο έντονων πιέσεων και δεδομένου του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της εταιρείας εντοπίζεται στο χώρο της εστίασης και των ψητοπωλείων, κλάδος ο οποίος αυτή την περίοδο πλήττεται έντονα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας για το 2019 στις οικονομικές της καταστάσεις, προκύπτει ότι το 98,7% του τζίρου της προέρχεται από πωλήσεις χονδρικής. Σημειώνεται ότι το fund έχει επενδύσει επίσης στις εταιρείες τροφίμων Ροδούλα και Μινέρβα.

Νίκος Λούστας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Μέγας Γύρος

 

Στο κάδρο τα vegan προϊόντα

 

Η Μέγας Γύρος, η οποία εκτός από το εργοστάσιο που διατηρεί στον Ασπρόπυργο, διατηρεί παραγωγική δραστηριότητα και στις Ηνωμένες Πολιτείες με παραγωγική εγκατάσταση στο New Jersey, εκτός από τη δραστηριοτητά της στα προϊόντα – παράγωγα κρέατος και στα προϊόντα χωρίς κρέας (meatless), ετοιμάζει προσεχώς την είσοδό της και στην αγορά χορτοφαγικών προϊόντων (vegan).

 

Ν. Λούστας: Θα ενεργοποιήσουμε αναξιοποίητες εγκαταστάσεις για τα vegan

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Μέγας Γύρος, Νίκο Λούστα αναφέρει ότι «τα κεφάλαια που αντλήσαμε μέσω της επένδυσης του Elikonos θα διατεθούν για να γίνει πιο ισχυρή η εταιρεία και να κινηθούμε και επενδυτικά με επίκεντρο τα vegan προϊόντα. Από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, μόνο οι πρωτεΐνες φασολιού προέρχονται από τον εγχώριο πρωτογενή τομέα, ενώ οι λοιπές πρώτες ύλες όπως επί παραδείγματι οι πρωτεΐνες μπιζελιού εισάγονται από το εξωτερικό».

«Επί της ουσίας για την παραγωγή των vegan προϊόντων θα αξιοποιήσουμε εγκαταστάσεις που παρέμεναν αναξιοποίητες στον Ασπρόπυργο. Όπως γνωρίζετε είμαστε ήδη πολύ δυνατοί στο γύρο. Επομένως θα φέρουμε στην αγορά vegan προϊόντα πάνω στο γύρο, στα καλαμάκια και εν γένει θα κυκλοφορήσουν προϊόντα κατεψυγμένα καθώς και προψημένα με προορισμό τις διεθνείς αγορές».

 

Πώς έγινε η είσοδος του Elikonos στο μετοχικό της κεφάλαιο

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας προηγήθηκε η χορήγηση δανείου έως και 5,5 εκατ. ευρώ προς τη συνδεδεμένη εταιρεία της Μέγας Γύρος, Mega Quality Foods S.A. H συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε ενδιάμεση δανειοδότηση έως την είσοδο του Elikonos στο μετοχικό της κεφάλαιο στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Να σημειωθεί ότι η Mega Quality Foods, πρόκειται για νεοσύστατη εταιρεία που δημιούργησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ο επικεφαλής του Elikonos, Τάκης Σολωμός μαζί με τον Γιώργο Βανή, μεταξύ άλλων πρώην οικονομικό διευθυντή στη Νίκας και μέλος της διοίκησης πάλαι ποτέ εκδοτικής εταιρείας Ιμάκο. Η νέα εταιρεία θα αποσχιστεί στη συνέχεια με στόχο την εμπορία και διακίνηση των vegan προϊόντων, όπως μας ανέφερε ο κύριος Λούστας.

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία των δύο πλευρών το fund προχωράει στην καταβολή 2 εκατ. ευρώ για την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της Μέγας Γύρος και επιπλέον θα καταβάλει ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ ως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο. Το συνολικό ποσό των 4 εκατ. ευρώ που επενδύει το Elikonos δύναται να αυξηθεί προσεχώς κατά 4 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το Elikonos 2 S.C.A. Sicar αντλεί κεφάλαια από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμμετοχών Equifund της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και από θεσμικούς όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η EBRD, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

Η Μέγας Γύρος σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2020: -12% (εκτ.)

2019: 41,67 εκατ. ευρώ

2018: 37,39 εκατ. ευρώ

Κέρδη μετά από φόρους

2019: 1,52 εκατ. ευρώ

2018: 2,19 εκατ. ευρώ

Σύνολο δανεισμού 2019: 9,84 εκατ. ευρώ

 

Το Elikonos σε αριθμούς

Συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση: >100 εκατ. ευρώ

 

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει:

Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR ανακοινώνει την πέμπτη του επένδυση ύψους €4 εκατ. και την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην Μέγας Ελληνικός Παραδοσιακός Γύρος Α.Ε. (“Μέγας Γύρος”), τον μεγαλύτερο παραγωγό προϊόντων γύρου στην Ελλάδα.  Η Μέγας Γύρος διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα (Ασπρόπυργος) και στις ΗΠΑ (New Jersey) και απασχολεί 225 άτομα. Παράγει περίπου 80 κωδικούς προϊόντων με πρόσφατη καινοτομία τα προϊόντα χωρίς κρέας (meatless), στοχεύοντας και στην χορτοφαγική (vegan) αγορά. Τα προϊόντα της Μέγας Γύρος είναι διαθέσιμα σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Κεντρική Αμερική και Μέση Ανατολή. Η διανομή των προϊόντων της Μέγας Γύρος γίνεται σε εστιατόρια/ψητοπωλεία αλλά και από πολυκαταστήματα τροφίμων (supermarkets).

 

Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR, ένα επενδυτικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών με σκοπό τη χρηματοδότηση αναπτυσσόμενων Ελληνικών κυρίως Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επίσης ανακοινώνει την αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων σε €85 εκατ. Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR αντλεί τα κεφάλαιά του από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund, μια επενδυτική πλατφόρμα του Ελληνικού Κράτους και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και άλλους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR διαχειρίζεται η Elikonos Capital Partners S.a.r.l., η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών από το 2012 με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των €100 εκατ.

 

Το Equifund χρηματοδοτείται από το Ελληνικό «Ταμείο Συμμετοχών» (Greek ESIF Fund of Funds TAESYM) από την Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund)/ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) (Operational Programme EPANEK), το EIF και Θεσμικούς επενδυτές, και έχει στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την δημιουργία Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην Ελλάδα σε συνεργασία με εξουσιοδοτημένους ενδιάμεσους χρηματοδοτικούς φορείς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία