BACK TO
TOP
Εταιρικά Νέα

Με νέες βιώσιμες συσκευασίες η Yara

Η Yara μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και παρουσιάζει συσκευασίες που παρασκευάζονται με τουλάχιστον 30% ανακυκλωμένο πλαστικό σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2023. Η εταιρεία στοχεύει στο να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα που απελευθερώνεται από τα υλικά συσκευασίας κατά 40% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2021.

Yara_logo_svg

Καλλιόπη Τσαρνά

72
0

Η κατανάλωση πλαστικού έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και η παραγωγή πλαστικού έχει διπλασιαστεί από το 2000 έως το 2019, φτάνοντας τα 460 εκατομμύρια τόνους. Το πλαστικό όχι μόνο ρυπαίνει το περιβάλλον, αλλά επίσης ενισχύει την κλιματική αλλαγή προσφέροντας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια κάθε σταδίου του κύκλου ζωής του, από την παραγωγή έως τη διαχείριση των αποβλήτων. Στη γεωργία, η ευρεία και μακροχρόνια χρήση πλαστικού, σε συνδυασμό με την έλλειψη συστηματικής συλλογής και βιώσιμης διαχείρισης, οδηγεί στην συσσώρευση πλαστικού στο έδαφος και τα υδάτινα περιβάλλοντα.

Στο γεωργικό τομέα, το πλαστικό χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς, όπως για την παραγωγή προστατευτικών διχτυών, σωλήνων, συστημάτων άρδευσης, αποστράγγισης και υλικών συσκευασίας. Τα πλαστικά ενώ μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς της γεωργίας και να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των απωλειών και των αποβλήτων τροφίμων, αποτελούν σημαντική πηγή μόλυνσης.

Εδώ παρουσιάζονται οι πρωτοβουλίες της Yara:

  • Χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού όπου είναι δυνατόν

Μεγάλες και μικρές σακούλες που περιέχουν τουλάχιστον 30% ανακυκλωμένο πλαστικό διατίθενται σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2023. Εάν όλες οι σακούλες της Yara στην Ευρώπη αντικατασταθούν με αυτές τις σακούλες, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η ποσότητα του πρωτογενούς πλαστικού κατά περίπου 3.000 τόνους ετησίως.

Στη Βραζιλία, η Yara υπέγραψε συμφωνία με έναν προμηθευτή για την κοινή ανάπτυξη ενός επαναστατικού νέου τύπου μεγάλης σακούλας. Αυτές οι νέες σακούλες θα είναι κατασκευασμένες από 100% ανακυκλωμένο PET και, συνεπώς, θα έχουν σημαντικά μειωμένο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Αυτό στοχεύει να αντικαταστήσει περίπου 2.000 τόνους πρωτογενούς πλαστικού και να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά περίπου 4.000 τόνους ετησίως.

  • Βεβαίωση ότι η συσκευασία σχεδιάζεται για ανακύκλωση

Τα υλικά συσκευασίας σχεδιάζονται για ανακύκλωση και για την αποφυγή υπερβολικής χρήσης υλικού. Σχεδόν όλο το πλαστικό που χρησιμοποιείται στη συσκευασία μπορεί να ανακυκλωθεί, προς το παρόν υπάρχουν τοπικά προγράμματα συλλογής και ανακύκλωσης. Τα περιορισμένα υλικά συσκευασίας που δεν μπορούν ακόμα να ανακυκλωθούν θα επανασχεδιαστούν για να μπορούν να γίνουν ανακυκλώσιμα, εφόσον είναι εφικτό.

  • Μείωση της ποσότητας υλικού συσκευασίας από πλαστικό

Η μείωση της ποσότητας πλαστικού που χρησιμοποιείται ανά σακούλα μέσω της βελτιστοποίησης των προδιαγραφών χωρίς να υπονομευτεί η ποιότητα ή η ασφάλεια, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας λεπτότερο υλικό.

Στην Ταϊλάνδη, η Yara ανέπτυξε ένα καινοτόμο υλικό συσκευασίας λιπασμάτων που μειώνει δραστικά τη χρήση πλαστικού. Το ειδικό ύφασμα που ονομάζεται Light and Strong οδηγεί στη δημιουργία μιας σακούλας λιπασμάτων που είναι γενικά πιο ελαφριά, πιο ανθεκτική, πιο ανθεκτική και επαναχρησιμοποιήσιμη. Η τρέχουσα εφαρμογή εξοικονομεί περίπου 150 τόνους πρωτογενούς πλαστικού το χρόνο, με τη δυνατότητα αύξησης αυτού του ποσού κατά περίπου 800 τόνους το χρόνο στο μέλλον.

  • Συνεργασία με άλλους φορείς στην αλυσίδα αξίας για προγράμματα συλλογής και ανακύκλωσης

Η παραγωγή και η συλλογή των πλαστικών συσκευασιών πραγματοποιείται έπειτα από επικοινωνία της  Yara με διάφορους εμπλεκόμενους προκειμένου να επηρεαστεί ο τρόπος παραγωγής της πλαστικής συσκευασίας και ο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται μετά τη χρήση.


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία