BACK TO
TOP
Εταιρικά Νέα

Η Yara αποτελεί μέρος της συνεργασίας για την παραγωγή ψωμιού με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα

Η Yara και οι Reitan Retail, Norgesmøllene, Felleskjøpet Agri σφυρηλατούν νέα εταιρική σχέση με στόχο την παραγωγή ψωμιού, φτιαγμένου από νορβηγική βρώμη, με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

dsc03986

32
0
  • Οι τέσσερις εταιρείες έχουν υπογράψει επιστολή προθέσεων με στόχο τη μείωση των εκπομπών από τη νορβηγική παραγωγή τροφίμων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από την παραγωγή λιπασμάτων έως τα τελικά προϊόντα διατροφής.
  • Για να επιτύχουν τους στόχους τους, οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν ορυκτά λιπάσματα που παράγονται με ηλεκτρόλυση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα υιοθετήσουν καλύτερες αγρονομικές πρακτικές και θα αξιοποιήσουν γεωργικά εργαλεία ακριβείας.
  • Η βρώμη θα είναι το πρώτο διαθέσιμο προϊόν, με 25-30% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από την κανονική βρώμη που παράγεται με παραδοσιακά ορυκτά λιπάσματα.
  • Η πρόθεση είναι να παραχθεί ένα ψωμί με βάση τη βρώμη, το οποίο θα διατίθεται στα καταστήματα REMA 1000 το 2025.

Οι τέσσερις εταιρείες αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία της διατροφικής αλυσίδας αξίας για τα σιτηρά. Αυτή η διαδικασία εκτείνεται από την παραγωγή ορυκτών λιπασμάτων και την καλλιέργεια στο χωράφι, έως την παραγωγή αλεύρων και προϊόντων σιτηρών, με αποκορύφωμα την παράδοση των τελικών προϊόντων που πωλούνται στον καταναλωτή.

Με μια αισιόδοξη προοπτική για την ερχόμενη σεζόν, οι εταιρείες στοχεύουν σε ένα ψωμί υγιεινό, νόστιμο και προσιτό και φτιαγμένο από βρώμη.

«Μπορούμε να συγκεντρώσουμε την πλειονότητα της τροφικής αλυσίδας αξίας για να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα των τροφίμων, από το αγρόκτημα στο πιρούνι», λέει ο Svein Tore Holsether, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Yara. «Το σύστημα τροφίμων ευθύνεται για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών και δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού χωρίς την απαλλαγή από τον άνθρακα στην παραγωγή τροφίμων. Με έναν αυξανόμενο πληθυσμό, πρέπει να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο. Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Ole Robert Reitan, Διευθύνων Σύμβουλος της Reitan Retail, λέει ότι το REMA 1000, με σχεδόν 700 εκπτωτικά παντοπωλεία στη Νορβηγία, δεσμεύεται να διευκολύνει ενημερωμένες και υπεύθυνες επιλογές για τους πελάτες. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι τα μεγαλύτερα αποτελέσματα από τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη συνεργασία σε όλη την αλυσίδα αξίας. «Φιλοδοξία μας είναι να φτιάξουμε ψωμί με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, το οποίο είναι επίσης υγιεινό, νόστιμο και προσιτό. Είναι αδύνατο να πετύχετε ένα τέτοιο έργο μόνοι σας. Πρέπει να συνεργαστούμε σε όλη την αλυσίδα αξίας μοιράζοντας δεδομένα και γνώσεις και υλοποίηση δράσεων που είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων. Τώρα θα συνεργαστούμε όλοι σε όλη την αλυσίδα αξίας και θα χρησιμοποιήσουμε Νορβηγικά συστατικά υψηλής ποιότητας από καινοτόμους αγρότες. Αυτό είναι πολύ συναρπαστικό», λέει ο Ole Robert Reitan.

Ο Felleskjøpet, ένας γεωργικός συνεταιρισμός που ανήκει σε 37.500 Νορβηγούς αγρότες, διανέμει ορυκτά λιπάσματα σε αγρότες σε όλη τη χώρα και λειτουργεί ως ρυθμιστής της αγοράς για τα σιτηρά. «Οι Νορβηγοί περιμένουν τα τρόφιμά τους να είναι αγνά και υψηλής ποιότητας και η τροφική αλυσίδα αξίας που τους παρέχει να διατηρεί τα ίδια πρότυπα. Ταυτόχρονα, η νορβηγική γεωργία έχει δεσμευτεί για σημαντικές περικοπές εκπομπών στο πλαίσιο της νορβηγικής συμφωνίας για το αγροτικό κλίμα. Για να επιτύχει ο κλάδος με σημαντικές μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ταυτόχρονα να ενισχύσει την αυτάρκεια, είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων παραγόντων. Ο ρόλος μας είναι να εκπροσωπούμε τους Νορβηγούς αγρότες και να είμαστε ανοιχτοί σε επιχειρηματικά μοντέλα και συνεργασία που διασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των μερών», λέει ο Svenn Ivar Fure, Διευθύνων Σύμβουλος της Felleskjøpet.

Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια ένωσης της τροφικής αλυσίδας του ψωμιού, φιλοδοξία είναι να μειωθεί το κόστος από την απεξάρτηση από άνθρακα τόσο για τους αγρότες όσο και για τους καταναλωτές. Ο όμιλος άλεσης Norgesmøllene, αναγνωρισμένος για το εμπορικό σήμα του "Møllerens", παράγει αλεύρι, δημητριακά, ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας στη Νορβηγία και δεσμεύεται να δώσει στους καταναλωτές την ευκαιρία να κάνουν επιλογές με χαμηλότερη κατανάλωση άνθρακα στο σούπερ μάρκετ. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε για να φέρουμε αυτό το ψωμί στα ράφια των καταστημάτων και σύντομα όλοι όσοι ψήνουν στο σπίτι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν προϊόντα δημητριακών με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα», λέει ο Jan-Eirik Eikeland, Διευθύνων Σύμβουλος της Norgesmøllene.

Εκτός από το πρώτο έργο τροφίμων της Νορβηγίας που περιλαμβάνει λίπασμα που παράγεται με ηλεκτρόλυση νερού και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι εταιρείες θέλουν να μειώσουν το κλιματικό τους αποτύπωμα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει βελτιστοποίηση γεωργικών μεθόδων, εργαλεία ακριβείας για έξυπνη γεωργία, χρήση γεωργικών εισροών, μετάβαση σε μεταφορές πιο χαμηλών εκπομπών, καθώς και μεθόδους για τη μέτρηση και την καταγραφή του αποτυπώματος άνθρακα.

«Αυτό το έργο είναι ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο για το πώς μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά και άλλες εταιρείες σε διάφορα στάδια της αλυσίδας αξίας», λέει ο Petter Haas Brubakk, Διευθύνων Σύμβουλος της Food Drink Norway, της Συνομοσπονδίας των Νορβηγικών Επιχειρήσεων στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών.

Ισχυρή ζήτηση για πιο βιώσιμα τρόφιμα στη Νορβηγία

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη από την IPSOS για λογαριασμό της Yara, το 65% των Νορβηγών υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί τροφίμων θα πρέπει να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών, με το 73% να εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να παρασχεθούν κίνητρα στους αγρότες για την υιοθέτηση πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Περισσότεροι από τους μισούς Νορβηγούς εκφράζουν επίσης την επιθυμία για σαφή σήμανση του αποτυπώματος άνθρακα στα τρόφιμα που αγοράζουν.

Μέσω της συνεργασίας σε όλη την αλυσίδα αξίας, οι εταιρείες θα διευκολύνουν την παραγωγή τροφίμων με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα, προωθώντας παράλληλα την τοπική παραγωγή νορβηγικών σιτηρών.

  • ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
  • Yara
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία