Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Το «Μελί Κισσούρι» πάει για ένταξη στον κατάλογο ΠΟΠ

Φάκελο για ένταξη στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της ΕΕ της ονομασίας «Μελί Κισσούρι» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης υπέβαλε στην Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου, με έδρα τα Πηγάδια Καρύστου.

erikomelo

48
0

Το «Μέλι Κισσούρι» είναι μέλι ανθέων και πιο συγκεκριμένα είναι το φθινοπωρινό ερεικόμελο το οποίο παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης (Εrica manipuliflora ή Erica verticillata) που φύεται στην περιοχή.Παρουσιάζεται σε υγρή ή κρυσταλλωμένη μορφή.

Η προστασία της ονομασίας «Μέλι Κισσούρι» ζητείται για το σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Καλλικρατικού Δήμου Καρύστου της ΠΕ Εύβοιας (η οποία περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Καρύστου, Καφηρέως, Μαρμαρίου και Στυρέων).

Από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά το πιο ιδιαίτερο είναι ότι διατηρεί τη ρευστή του μορφή για μικρό χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 1 μέχρι 3 μήνες. Εν συνεχεία κρυσταλλώνεται (λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης γλυκόζης), οι δε κρύσταλλοι που σχηματίζονται είναι σχετικά μεγάλου μεγέθους και γίνονται αντιληπτοί κατά την κατανάλωσή του.

Η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή, το χρώμα του είναι σκούρο με κόκκινο-χάλκινες αποχρώσεις και το άρωμα του έντονο και μεγάλης διάρκειας.

Η παραγωγή του «Μέλι Κισσούρι» ξεκινά αργά το καλοκαίρι αφού έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος του θυμαρίσιου μελιού. Μετά τα μέσα Ιουλίου τα μελίσσια μεταφέρονται σε περιοχές του όρους Όχη που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο (άνω των 600 μέτρων). Στο υψόμετρο αυτό και υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης καλοκαιρινών βροχοπτώσεων ξεκινά η ανθοφορία της ερείκης από την οποία οι μέλισσες συγκεντρώνουν νέκταρ και γύρη. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου κάθε έτους πραγματοποιείται ο πρώτος τρύγος του «Μέλι Κισσούρι». Στην περίπτωση που δεν υπάρξει καλοκαιρινή βροχόπτωση, καθυστερεί η ανθοφορία της ερείκης και κατ’ επέκταση ο πρώτος τρύγος του «Μέλι Κισσούρι», ο οποίος γίνεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι μελισσοκόμοι μεταφέρουν σταδιακά, μέχρι το μήνα Δεκέμβριο, τα μελίσσια τους από το μεγάλο υψόμετρο σε χαμηλότερα (μέχρι και το επίπεδο της θάλασσας) ακολουθώντας τη σταδιακή άνθηση της ερείκης η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου σε υψόμετρο που είναι κοντά στο επίπεδο της θάλασσας. Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλεύονται πλήρως τη σταδιακή ανθοφορία της ερείκης και τρυγούν τα μελίσσια τους κατά διαστήματα.

Να σημειωθεί ότι κατά της παραπάνω αίτησης καταχώρισης έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση μέχρι και τις 22/11/2021 φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία