BACK TO
TOP
Πρωτοβουλίες και Δράσεις

Πρόγραμμα Βαμβακιού Cotton.EXPERT

Η Γεωπόνος ΑΠΘ, κυρία Λιάνα Μπαρτζούμα είναι ίσως η καταλληλότερη για να μας μιλήσει για το Πρόγραμμα Βαμβακιού (Cotton.EXPERT) , το οποίο πραγματοποιείται σε μια συνεργασία της COMPO EXPERT Ελλάς και της ΓΕΩΦΥΤΑΛ ΕΕ.

Cotton_expert

132
0

Το πρόγραμμα έλαβε χώρα στην περιοχή της Ημαθίας με θετικά αποτελέσματα.

Ποιά η σχέση της με την καλλιέγεια Βαμβακιού;
Η ίδια μας λέει ...."η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι μία ιδιαίτερα σημαντική καλλιέργεια για την Ελλάδα, ονομάζεται -Λευκός Χρυσός - όπως λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε ιδιαίτερα για την περιοχή της Ημαθίας"!!

------------------------------------------------------------------

Ερώτηση: Που βρισκόμαστε, πως ονομάζεστε και με τι ασχολείστε;

Λιάνα Μπαρτζούμα: Αυτή τη στιγμή είμαστε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στο κατάστημα της Γεωφυτάλ ΕE. Είμαι η Λιάνα η Μπαρτζούμα, υπεύθυνη γεωπόνος και διαχειριστής της εταιρείας Γεωφετάλ ΕE που ασχολείται με το χονδρικό εμπόριο λιπασμάτων φυτοφαρμάκων και σπόρων και γενικότερα αγροτικών εφοδίων.
- Στον ίδιο χώρο υπάρχει και μία νέα εταιρεία που έχουμε δημιουργήσει η οποία ονομάζεται Agroproject - Αργύρας ΕΕ και ασχολείται κυρίως με τις γεωπονικές υπηρεσίες.
- Επίσης είναι ήδη σήμερα ένα πιστοποιημένο κέντρο ΟΣΔΕ για δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών.
- Η Γεωφετάλ ιδρύθηκε πριν 17 χρόνια και έχουμε συνεχή παρουσία στο χώρο της Ημαθίας εδώ στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας. Το δυνατό μας σημείο είναι ότι πέρα από το εμπόριο παρέχουμε στους πελάτες μας υπηρεσίες φυτοπροστασίας υψηλής ποιότητας και θεωρούμε ότι αυτό είναι που μας έχει κάνει γνωστούς στην περιοχή.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι κύριες καλλιέργειες της περιοχής;

Λιάνα Μπαρτζούμα: Οι κύριες καλλιέργειες της περιοχής και με τις οποίες ασχολείται και η επιχείρηση,
- είναι από τις εκτατικές καλλιέργειες το βαμβάκι και το καλαμπόκι και
- από τους οπωρώνες το ροδάκινο (επιτραπέζιο και βιομηχανικό), το μήλο και το αχλάδι.

Ερώτηση: Πόσο σημαντική είναι η καλλιέργεια το βαμβακιού για την περιοχή αλλά και για το κατάστημά σας;

Λιάνα Μπαρτζούμα: Καταρχήν η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι μία ιδιαίτερα σημαντική καλλιέργεια για την Ελλάδα, ονομάζεται "Λευκός Χρυσός" όπως λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ιδιαίτερα για την περιοχή της Ημαθίας, είναι η κυρία εκτατική καλλιέργεια και στην επιχείρηση το 50% των εφοδίων έχουν να κάνουν με το βαμβάκι.

Ερώτηση: Φέτος εκπονήσατε ένα πρόγραμμα θρέψης και λίπανσης για το βαμβάκι σε συνεργασία με τον παραγωγό και χρησιμοποιώντας τα προϊόντα-λύσεις της COMPO EXPERT Ελλάς.Τι ακριβώς ήταν αυτό το πρόγραμμα;

Λιάνα Μπαρτζούμα: Καταρχήν να πούμε ότι η θρέψη είναι από τα κυρίαρχα θέματα στην καλλιέργεια γιατί από εκεί ξεκινούν πολλά πράγματα για την καλλιέργεια και όταν κάνουμε μία σωστή θρέψη και σωστές εφαρμογές έχουμε πολύ καλές αποδόσεις και στα κιλά και στην ποιότητα το οποιοδήποτε προϊόντος παράγουμε.

- Συγκεκριμένα, για το βαμβάκι στο πρόγραμμα αυτό εφαρμόσαμε λίπανση της εταιρείας COMPO EXPERT Ελλάς που είναι ένας πολύ μεγάλος μας συνεργάτης και η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα για τα προϊόντα της όσον αφορά το θέμα του αζώτου καθώς έχει μία υψηλή τεχνολογία στο άζωτο, κάνει αυτό που λέμε, αποδεσμεύει το άζωτο αργά στην καλλιέργεια κάτι που δίνει ένα πολύ μεγάλο κέρδος και για την ίδια την καλλιέργεια γιατί μπορεί να απορροφά θρεπτικά στοιχεία σε μεγάλη διάρκεια και είναι και κέρδος για τον παραγωγό γιατί με λιγότερα κιλά λιπάσματος έχει την ίδια απόδοση στην καλλιέργεια.

- Τέλος, έχει να κάνει και με όλους τους υπόλοιπους εμάς γιατί είναι και ένα θέμα που αγγίζει το περιβάλλον γιατί έχουμε μικρότερη έκπλυση των νιτρικών προς τους υδροφόρους ορίζοντες.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα του βαμβακιού και για το συγκεκριμένο παραγωγό εφαρμόσαμε:

Σαν βασική λίπανση ένα λίπασμα από τη σειρά Novatec NovaTec series της COMPO EXPERT Ελλάς το NovaTec® 22-7-7 με Bόριο και Ψευδάργυρο
και στη συνέχεια εφαρμόσαμε σαν επιφανειακή λίπανση το Nexur® S το οποίο βάλαμε σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση στα χτένια στην έναρξη δηλαδή των καρποφόρων οργάνων και στη δεύτερη φάση στο γέμισμα των καρυδιών.

Επιπλέον εφαρμόσαμε και κάποια διαφυλλικά προϊόντα της Ομπρέλας Προιόντων Basfoliar® Basfoliar Umbrella Compo όπως το Basfoliar® Cereals το οποίο το βάλαμε την άνοιξη επειδή είχαμε μία βροχερή άνοιξη με αποτέλεσμα το βαμβάκι λίγο να κιτρινίσει όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις καλλιέργειες και εφαρμόσαμε το Basfoliar Cereals για να αντιμετωπίσουμε αυτό το στρες και είχαμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Επίσης, στη συνέχεια, μαζί με το ρυθμιστή ανάπτυξης που μπαίνει στα βαμβάκια,
χρησιμοποιήσαμε το Basfoliar® Aktiv το οποίο βάλαμε σε δύο δόσεις γιατί μπορεί να εφαρμοστεί αρκετές φορές πάνω στην καλλιέργεια, όπου επίσης είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα, επειδή βοήθησε πάρα πολύ τη δράση του ρυθμιστή και επίσης βοήθησε και στο βάρος των καρυδιών.

Ερώτηση: Ποια είναι η σχέση η δική σας προσωπικά, σαν επιστήμονας της επιχείρησης εμπορικά με τους ανθρώπους της COMPO EXPERT Ελλάς, με τα προϊόντα της COMPO EXPERT Ελλάς και γενικά τον οργανισμό της COMPO EXPERT Ελλάς;

Λιάνα Μπαρτζούμα: Νομίζω ότι υπάρχει μία πάρα πολύ καλή σχέση.Είναι μία σχέση που χτίστηκε με τη συνεργασία αρκετών χρόνων η οποία κάθε χρόνο εξελίσσεται προς το καλύτερο. Οι σχέσεις με τους Ανθρώπους της COMPO EXPERT Ελλάς είναι ιδιαίτερα καλές γιατί μπορούν και ακούν τα θέματά μας. Έχουμε μία απόλυτη ανταλλαγή απόψεων, που αυτό έχει σαν κέρδος και την ίδια την εταιρεία την COMPO EXPERT Ελλάς και τη δική μας βέβαια εταιρεία και νομίζω ότι αυτό έχει ένα πολύ μεγάλο κέρδος και για τους δύο αλλά και τελικά για τον Παραγωγό/Πελάτη μας.

Ερώτηση: Πώς κρίνετε τα τελευταία τέσσερα χρόνια την προσπάθεια της COMPO EXPERT Ελλάς να επικοινωνήσει μέσω άλλων πλατφορμών όπως είναι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Social Media);

Λιάνα Μπαρτζούμα: Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ θετικό. Πιστεύω ότι πλέον όλος ο κόσμος ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά οι νεότεροι άνθρωποι όπως και οι νεότεροι αγρότες πιστεύω ότι είναι μια πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορείς να επικοινωνήσεις τη δουλειά σου πολύ καλά και το θεωρώ πάρα πολύ θετικό.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στη νέα γενιά τόσο Γεωπόνων όσο και Παραγώγων;

Λιάνα Μπαρτζούμα: Κατά τη γνώμη μου το μήνυμα για την νέα γενιά είναι:

- Για τους γεωπόνους είναι ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα καταρτισμένοι και προσεκτικοί με τις δουλειές τους γιατί πλέον τα πράγματα δεν είναι όπως στο παρελθόν. Πρέπει να έχεις πολύ καλές τεχνικές γνώσεις ίσως και εξειδίκευση πολλές φορές με τις καλλιέργειες που ασχολείσαι, γιατί σήμερα ο παραγωγός απαιτεί από τον γεωπόνο μία υπεύθυνη παρακολούθηση καθώς προσέχει το εισόδημά του και είμαστε υποχρεωμένοι σε αυτό το πράγμα να τον στηρίξουμε.

- από την πλευρά των Παραγωγών θεωρώ ότι πρέπει να ασχοληθούν επιχειρηματικά με την καλλιέργειά τους. Να κάνουν ότι απαιτείται, γιατί έτσι θα πάρουν άριστες αποδόσεις και ποιότητες , και στην ουσία τελικά θα αυξήσουν το εισόδημά τους.

- Γενικότερα, αυτό το πράγμα θα έχει να κάνει με τη γενική αύξηση του ΑΕΠ όλης της χώρας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία