BACK TO
TOP
Πρωτοβουλίες και Δράσεις

Η Compo Expert δίνει βήμα και τεχνογνωσία στις γυναίκες της αγροτικής παραγωγής

Στην COMPO EXPERT δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται, και επενδύουν στις καλλιέργειες τους, χρησιμοποιώντας προϊόντα μας

Women_in_Agriculture_image_agronews

119
0

Αν και η γεωργία είναι ένας κλάδος που θεωρείται από πολλούς «αντρική δουλειά», γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια δήλωση η οποία δεν ισχύει. Φέτος στην COMPO EXPERT, δίνουμε το λόγο σε γυναίκες του χώρου, να παρουσιάσουν τις ιστορίες τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και το πώς κατάφεραν να πετύχουν και να είναι σε θέση μέχρι και να εξάγουν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο.

Ο Ιανουάριος ήταν αφιερωμένος στην Χάρις, ιδιοκτήτρια του ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ. Προερχομένη από αγροτική οικογένεια, η Χάρις, από όταν θυμάται τον εαυτό της, βρισκόταν μέσα στο χωράφι, βοηθώντας τους γονείς της στις καθημερινές εργασίες. Μετα την ολοκλήρωση των σπουδών της ως τεχνολόγος τροφίμων, πήρε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε να αφήνει το στίγμα της, δημιουργώντας ένα υπερσύγχρονο θερμοκήπιο, ενώ ταυτόχρονα, ανακαίνισε και το εργοστάσιο μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα εισήγαγε νέες πρακτικές στο κομμάτι της βιολογικής καλλιέργειας, συνεχίζοντας το όραμα των γονιών της, για παραγωγή προϊόντων, στα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Τον Φεβρουάριο τον αφιερώσαμε στην Δήμητρα, η οποία ξεκίνησε την ενασχόληση της με την γη και τις βιολογικές καλλιέργειές το 2004, όταν αποφοίτησε από την Σχολή Γεωπονικών Επιστημών σαν τεχνολόγος γεωπόνος. Πηγή έμπνευσης για να ασχοληθεί με την παραγωγή ήταν ο παππούς και η γιαγιά της και κάπως έτσι από μια μικρή έκταση 0,5 στρεμμάτων στο Κιβέρι Αργολίδας άρχισε να καλλιεργεί βιολογικά λαχανικά.

Tον πρώτο μήνα της άνοιξης τον αφιερώσαμε στην Θάλεια παραγωγό αρωματικών φυτών από την Αμμουδιά Σερρών. Τα αρωματικά φυτά της κέντρισαν το ενδιαφέρον και ξεκίνησε φυτεύοντας τα πρώτα 10 είδη, τον Μάιο του 2013. Η Θάλεια σπούδασε αρχιτεκτονική και ενώ περιπλανήθηκε σε διάφορες χώρες ως αρχιτέκτονας, είχε πάντα στο μυαλό της να γυρίσει πίσω στο χωριό της και να αξιοποιήσει τα χωράφια της οικογένειας της με καλλιέργειες διαφορετικές από τις συνήθεις.

Τέλος ο Απρίλιος αφιερώθηκε στην Αναστασία παραγωγό από το Ελατοχώρι Πιερίας, όπου από το 2008 έχει δημιουργήσει το brand Τσάι Ολύμπου Κτήμα Αλθαία, με κύριο στόχο την δημιουργία βιολογικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Μέσα στους επόμενους μήνες η COMPO EXPERT, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της, θα δώσει τον λόγο και σε άλλες γυναίκες της υπαίθρου να παρουσιάσουν τις ιστορίες τους. Μείνετε συντονισμένοι και γνωρίστε και τις επόμενες παραγωγούς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία