BACK TO
TOP
Πρωτοβουλίες και Δράσεις

Σύμμαχος η COMPO EXPERT για την αεικίνητη αγρότισσα από τη Λάρισα που εναλλάσσει καλλιέργειες όλο τον χρόνο

Η Μαρία είναι παραγωγός από την περιοχή της Λάρισας. Η αγάπη της για την φύση και η ενασχόληση της από μικρή ηλικία με τις καλλιέργειες του μπαμπά της, την οδήγησαν το 2019 να πάρει την απόφαση να γυρίσει στην Λάρισα και να αναλάβει ένα μέρος της παραγωγής.

Εικονα1_14

109
0

Η Μαρία συνέχισε να καλλιεργεί βιομηχανική τομάτα, βαμβάκι, βιομηχανικό σπανάκι, φασόλια, ρεβίθια, και σιτάρια. Παράλληλα έχει αρχίσει να σκέφτεται την εγκατάσταση και νέων καλλιεργειών όπως είναι η λεβάντα και η βιολογική ρίγανη.

Η ενασχόληση της με τον πρωτογενή τομέα έχει χαρακτηριστεί από εκείνη όχι μόνο σαν επιχείρηση αλλά και ως τρόπος ζωής, ενώ η καθημερινή επαφή με την φύση είναι αυτή που της δίνει την δύναμη να συνεχίσει να επενδύει στην οικογενειακή επιχείρηση της. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να εξελίξει την επιχείρηση της, εκμεταλλευομένη τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να μπορέσει να μηχανοποιήσει όσο περισσότερο μπορεί την παραγωγή της και να επιτύχει τόσο μείωση στο κόστος παραγωγής αλλά και βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. 

Η κλιματική αλλαγή δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την επιχείρηση της καθώς όπως έχει παρατηρήσει στην περιοχή έχουν χαθεί δυο εποχές, η Άνοιξη και το Φθινόπωρο, ενώ ο χειμώνας δεν έχει πλέον χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα όλη αυτή η κατάσταση να μην βοηθάει καθόλου στην διαχείριση των καλλιεργειών αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων. Σαν επιχείρηση έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς εναλλάσσουν καλλιέργειες καθ’όλη την διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα και μια ενδεχόμενη καλλιεργητική καταστροφή να μην σταθεί εμπόδιο στην χρονιά, καθώς ότι χαθεί θα μπορέσει να καλυφθεί από την επόμενη καλλιέργεια. Επίσης, στην παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας στην αρχή κάθε καλλιεργητικής περιόδου και σε συνεργασία με τον πατέρα της και την εταιρία που τους τροφοδοτεί με τα φυτώρια, αποφασίζουν για τον τύπο του υβριδίου που θα χρησιμοποιήσουν, με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκείνη την καλλιεργητική περίοδο, ώστε να καταφέρουν να επιτύχουν την μέγιστη δυνατή ποιότητα και παραγωγή.

Η Μαρία συνεργάζεται με εργοστάσια στα οποία αφήνει το παραγόμενο προϊόν της, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει να εμπορεύεται και μόνη της ένα κομμάτι της παραγωγής των φασολιών, τροφοδοτώντας παντοπωλεία και ντελικατέσεν καταστήματα στην Λάρισα και στην Αθήνα.

Τι έπεται;

Ο στόχος της είναι να καταφέρει να διαχειριστεί την διαθέσιμη έκταση της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να επιτυγχάνει κάθε χρόνο τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο παραγόμενη προϊόν.

Τι διδαχθήκαμε;

Ότι με την κατάλληλη ομάδα, επιμονή και αγάπη για αυτό που κάνεις μπορείς να ξεπεράσεις οποιοδήποτε εμπόδιο και να επιτύχεις τους στόχους που έχεις θέσει. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία