Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Θετικές αποδόσεις στο βαμβάκι, μετριάζονται οι απώλειες σε εμπορεύματα

Μετρίασε αρκετά τις απώλειες του Απριλίου ο δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων τον Μάιο, με το βαμβάκι να ξεχωρίζει μαζί με το ρύζι από τα εμπορεύματα που είδαν σημαντικές θετικές αποδόσεις ως προς τις τιμές τους, αμέσως μετά το σταδιακό χαλάρωμα των περιορισμών.

ekthesipeirews_2

5
0

Στο -3,22% βρίσκεται πλέον ο δείκτης τιμών από το -3,96% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς. Σε επιμέρους επίπεδο αγροτικών προϊόντων, σημαντικές θετικές αποδόσεις κατέγραψαν το ακατέργαστο ρύζι, ο χυμός πορτοκαλιού, τα βοοειδή και το βαμβάκι. Κρίσιμοι ανασταλτικοί παράγοντες της εξελικτικής πορείας, γενικότερα, των εμπορευμάτων, πέρα από το δυνατό δολάριο, θα αποτελέσουν η ενδεχόμενη ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Kίνας, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν την Κίνα για μη σωστούς χειρισμούς στο θέμα της πανδημίας και ένα πιθανό δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού.

Ορατός είναι ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομική και εμπορική δραστηριότητα. Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία, που ανακοινώνονται σε Αμερική και Ευρωζώνη, καθώς και οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ), για παγκόσμια οικονομική ύφεση της τάξης του 3%, είναι ένα πρώτο δείγμα των αρνητικών επιπτώσεων του Covid-19. 

Παρά τις δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές αξιών. Ειδικότερα ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων μετρίασε αρκετά τις απώλειες του προηγούμενου μήνα (από –3,96% σε –3,22%). Σημαντικές θετικές αποδόσεις κατέγραψαν το ακατέργαστο ρύζι, ο χυμός πορτοκαλιού, τα βοοειδή και το βαμβάκι. Κρίσιμοι ανασταλτικοί παράγοντες της εξελικτικής πορείας, γενικότερα, των εμπορευμάτων, πέρα από το δυνατό δολάριο, θα αποτελέσουν η ενδεχόμενη ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Kίνας, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν την Κίνα για μη σωστούς χειρισμούς στο θέμα της πανδημίας και ένα πιθανό δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού.

Καθώς  χαλαρώνουν  σταδιακά  οι  περιορισμοί,  ύστερα  από  το  γενικευμένο  lockdown  εξαιτίας  της  πανδημίας  του κορονoϊού, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και σε κάποιες Πολιτείες των ΗΠΑ, φανερώνεται ο αρνητικός αντίκτυπος του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομική και εμπορική δραστηριότητα. Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία, που ανακοινώνονται σε Αμερική & Ευρωζώνη, καθώς και οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ) για παγκόσμια οικονομική ύφεση της τάξης του 3%, είναι ένα πρώτο δείγμα των αρνητικών επιπτώσεων του Covid-19. Παρά τις δυσοίωνες αυτές  εκτιμήσεις,  οι  διεθνείς  χρηματιστηριακές  αγορές  ανέκαμψαν  σημαντικά  σε  μηνιαίο  επίπεδο  (S&P500  +3,93%, MSCI EM +2,96%). Οριακές οι απώλειες για το δολάριο, παρά το QE της Fed, ενώ οι αποδόσεις της αμερικανικής 10ετίας και 2ετίας διαμορφώθηκαν στο 0,67% και 0,16% αντίστοιχα. Το πετρέλαιο ανέκαμψε σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή, από 1η Μαΐου, η περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου κατά 9,7 εκατ. βαρ/ημέρα για τη χρονική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, βελτιώνοντας σχετικά το κλίμα στην αγορά πετρελαίου, με τις προσδοκίες, όμως, ενίσχυσης της ζήτησης να παραμένουν υποτονικές.
Οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό αποτυπώνονται στις τιμές όλων των αξιών συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών προϊόντων, όπως καταγράφεται στο τεύχος Μαΐου 2020, του Μηνιαίου Ενημερωτικού Δελτίου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον  αγροδιατροφικό τομέα.

Η έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς είναι διαθέσιμη εδώ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία