BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Στάση αναμονής στην αγορά του σκληρού σίτου

Στην αγορά µας για τα σκληρά σιτάρια συζητείται έντονα η έλλειψη βροχοπτώσεων σε αρκετές περιοχές και απ’ ότι φαίνεται µάλλον αυτό θα αποτυπωθεί στις αποδόσεις στα χωράφια.

papadogianis_M_3_8

Γιάννης Παπαδογιάννης

10
0

 Κοντεύουµε προς τον αλωνισµό και φυσικά οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά κρίσιµες για τις ποιότητες της νέας σοδειάς. Στο εµπορικό κοµµάτι εξακολουθεί να υπάρχει διστακτικότητα και από τις δύο µεριές, τόσο από τους αγοραστές όσο και από τους πωλητές, δεδοµένου ότι όλα παραµένουν ακόµα ρευστά.

 

Η έκβαση του διαγωνισµού της Αλγερίας ίσως δώσει ένα µήνυµα για το που οδεύουν οι τιµές. Στα σκληρά σιτάρια, στη νέα λίστα της Φότζια οι τιµές δεν µεταβάλλονται εδώ και αρκετές εβδοµάδες. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/ hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 290-295 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 280-285 ευρώ ο τόνος.

 

Στη Γαλλία φαίνεται πως θα µπούµε µε λιγότερα φετινά στοκ στη νέα σοδειά κι αυτό µπορεί να µειώσει κάπως τη διαθεσιµότητα του προϊόντος. Αναφορικά µε νέες δουλειές επικρατεί στασιµότητα, µε την αγορά να αναµένει τον αλωνισµό αλλά και την εξέλιξη του νέου διαγωνισµού αγοράς σίτου της Αλγερίας, ποσότητας 50.000 τόνων. Οι τιµές σκληρού κυµαίνονται στα 260 ευρώ ο τόνος FOB γαλλικό λιµάνι.

 

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η πίεση στα δηµητριακά εξακολουθεί να διορθώνει τις τιµές στα µαλακά σιτάρια, καλαµπόκια και σόγια. Βέβαια πρέπει να σηµειωθεί πως είχε προηγηθεί τρελό ανοδικό ράλι, εποµένως είναι φυσικό κάπου να γυρίσει η αγορά. ∆ικαιολογία για την πτώση βρέθηκε στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ και τις περισσότερο υποσχόµενες αποδόσεις. Παράλληλα υπήρξαν ακυρώσεις αγορών από την Κίνα όσον αφορά τα καλαµπόκια, οι οποίες δεν βοήθησαν τις τιµές. Στη Γαλλία έχει επίσης µεταφερθεί αυτή η αρνητική τάση και για τους ίδιους λόγους οι τιµές διόρθωσαν προς τα 208 ευρώ ο τόνος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία