BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Το σκληρό κρατά παρά την πτώση στα μαλακά

Φαίνεται πως στην περιοχή της Θεσσαλίας θα υπάρχουν όλες οι ποιότητες σκληρού σίτου φέτος, αλλά σε γενικό µέσο όρο δείχνουν λίγο χαµηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα περσινά.

papadogianis_M_3_8

3
0

Τα προβροχικά είναι άριστης ποιότητας, ενώ στα µεταβροχικά υπάρχει µια µεγάλη γκάµα από ελαφριά υποβάθµιση σε εξαγωγικές ποιότητες και σε ζωοτροφικά σιτάρια. Ακόµα δεν έχουν ανακοινωθεί τιµές, ενώ από πλευράς εξαγωγής δεν ακούστηκε κάποια νέα δουλειά, παρά µόνο φορτώσεις παλιότερων συµβολαίων, περσινής δηλαδή σοδειάς. Η αγορά αναµένει τον αλωνισµό στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος και θα κρίνει πολλά αναφορικά µε τη φετινή σοδειά. 

Στα σκληρά σιτάρια, η πρώτη λίστα τιµών για τη νέα σοδειά είναι µεν αυξηµένη κατά 10 ευρώ σε σχέση µε την τελευταία για τα περσινά, εντούτοις έχουν γίνει αλλαγές στις ποιοτικές προδιαγραφές. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 300-310 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 295-300 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές σκληρού παραµένουν στα 270 ευρώ ο τόνος FOB γαλλικό λιµάνι παρά τη σηµαντική πτώση στα µαλακά σιτάρια.

Βέβαια κι όταν ανέβαιναν τα µαλακά, τα σκληρά σιτάρια δεν ακολουθούσαν ανάλογα. Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η αγορά των δηµητριακών εξακολουθεί να πιέζεται µε τα µαλακά σιτάρια να έχουν σηµειώσει σηµαντική πτώση από τα υψηλά. Οι λόγοι έχουν να κάνουν κυρίως µε τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών σε σηµαντικές χώρες παραγωγής και τις επακόλουθες κερδοσκοπικές ρευστοποιήσεις στα περισσότερα δηµητριακά. Η αίσθηση βελτίωσης της προσφοράς σίτου από τη Ρωσία, αλλά και η προτίµηση της Αλγερίας να στραφεί προς τα ρώσικα σιτάρια κράτησαν τις τιµές στη Γαλλία στα χαµηλά επίπεδα των 206 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία