BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Εν αναμονή εμπορικής δράσης το σκληρό

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου φαίνεται πως η κατάσταση ποιοτικά και ποσοτικά είναι χειρότερη από τις πρώτες εκτιµήσεις. Φέτος θα υπάρχουν πάρα πολλές ποσότητες που θα είναι µέτριες προς χαµηλές, οι οποίες παραδοσιακά προορίζονται προς εξαγωγή.

papadogianis_M_3_8

Γιάννης Παπαδογιάννης

4
0

Οι τιµές των Ιταλών για τα µέτρια σιτάρια µας φαίνεται να κυµαίνονται µεταξύ 275-280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, αλλά δεν ακούγονται κλεισίµατα συµβολαίων καθώς οι τιµές παραγωγού δεν έχουν καθοριστεί σε µεγάλο βαθµό. Στη Θεσσαλία κυριαρχούν τιµές µεταξύ 23-25 λεπτών το κιλό στον παραγωγό.

 

Στα σκληρά σιτάρια, είχαµε άνοδο για δεύτερη εβδοµάδα στις τιµές της Φότζια κατά 5 ευρώ ο τόνος για τις πρώτες ποιότητες και 5 ευρώ για τις υπόλοιπες. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 315-320 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/ hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 305-310 ευρώ/τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές σκληρού, ενισχύθηκαν κατά 5 ευρώ πιάνοντας τα 275 ευρώ ο τόνος FOB γαλλικό λιµάνι. Η κατάσταση στον Καναδά λόγω της πρόσφατης ξηρασίας δεν έχει αποτιµηθεί, εντούτοις προκαλεί ανησυχίες όσον αφορά τη διαθεσιµότητα για τη νέα σοδειά. Αυτό, αν και πολύ πρώιµο, µπορεί και να ανοίξει τον δρόµο για περισσότερες εξαγωγές από την Ε.Ε για Βορειο-Αφρικανικές χώρες.

 

 Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η άνοδος της προηγούµενης εβδοµάδας εξανεµίστηκε λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ. Είναι άλλωστε εποχή που τα τερτίπια του καιρού ανακατεύουν τις αγορές. Αναµένεται µια σειρά από διαγωνισµούς αγοράς από διάφορα κράτη, όπως Αλγερία και Τουρκία, που θα δώσουν το στίγµα της πραγµατικής τιµής. Στην Γαλλία, είχαµε γύρισµα της αγοράς µε τις τιµές να υποχωρούν στο σηµείο στήριξης των 200 ευρώ ο τόνος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία