BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Καλαμπόκι, βαμβάκι και ηλίανθος με αρνητικό πρόσημο στην αγορά

Δύσκολος προμηνύεται ο χειμώνας στις περισσότερες αγροτικές περιοχές, καθώς στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Θεσσαλία, έχει προστεθεί το τελευταίο διάστημα και η πίεση που ασκείται σε ένα ευρύ φάσμα αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την υποχώρηση των τιμών σε προϊόντα αιχμής, όπως είναι το βαμβάκι, το καλαμπόκι και ο ηλίανθος.

Screenshot_2023-11-27_at_19_32_10

Γιάννης Πανάγος

3919
42

Καθισμένη αγορά, βαρύ το κλίμα στα αγροτικά καφενεία, καλαμπόκι, βαμβάκι και ηλίανθος με αρνητικό πρόσημο

Η τελευταία ακύρωση του διαγωνισμού για τη διάθεση καλαμποκιού από την ΕΑΣ Ορεστιάδας -είχε προσφορά για 195 ευρώ ο τόνος- είναι ενδεικτική του οικονομικού βάρους που επωμίζονται οι καλλιεργητές στο συγκεκριμένο προϊόν και της δυσκολίας που αναλαμβάνει η οργάνωση που τους εκπροσωπεί να τους φορτώσει αμετάκλητα αυτό το βάρος. Σημειωτέον ότι με 195 ευρώ στο διαγωνισμό, η καθαρή τιμή την οποία θα μπορούσαν να πληρωθούν οι παραγωγοί καλαμποκιού δεν υπερβαίνει τα 17,5 λεπτά το κιλό.

Εξίσου δύσκολες ή και δυσκολότερες ακόμα, είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται αυτό τον καιρό σε δύο ακόμα προϊόντα εκτατικών καλλιεργειών, όπως είναι το βαμβάκι και ο ηλίανθος. Κι αυτό γιατί, και στις δύο περιπτώσεις, η πίεση των παραγωγών είναι διπλή. Λόγω των καιρικών συνθηκών οι αποδόσεις κινήθηκαν σε επίπεδα κάτω του μετρίου και την ίδια στιγμή η αγορά παραμένει άκρως υποτονική. Το βαμβάκι μόλις και μετά βίας προσεγγίζει τα 60 λεπτά το κιλό, ενώ και ο ηλίανθος έφυγε από τα χέρια των παραγωγών σε τιμές οι οποίες δεν συνιστούν λόγο για παραμονή στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και την απογοήτευση που εισέπραξαν πριν από ένα μήνα οι αγρότες σε όλη τη χώρα από την προκαταβολή του τσεκ, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο χειμώνας που έχουν μπροστά τους οι ίδιοι και οι πιστωτές τους δεν θα θυμίζει σε τίποτα τους δύο προηγούμενους. Το πως θα εκδηλωθεί αυτό, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί σ’ αυτή τη φάση, δεδομένης της απουσίας συλλογικών οργανώσεων που θα μπορούσαν να το εκφράσουν, ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει πως όταν τα προβλήματα παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, όλα είναι πιθανά.

Στο μεταξύ, επιτείνεται η αγωνία και στον κλάδο της κτηνοτροφίας, αφού ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη γύρω από τις τιμές του πρόβειου γάλακτος, με τις βιομηχανίες να καθυστερούν πληρώνοντας με το μήνα τις παραδοθείσες ποσότητες. Το ζήτημα θίγει σε πρόσφατη ανακοίνωση και ο ΣΕΚ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Οι τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη νέα σεζόν

Εκφράσθηκε έντονος προβληματισμός για: 

  • την τακτική πίεσης  των βιομηχανιών μείωσης των  τιμών  παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα  και καθυστέρησης  των διαπραγματεύσεων  για την υπογραφή συμβολαίων για τη νέα σεζόν. Οι βιομηχανίες προμηθεύονται γάλα δίχως να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος  την τιμή με την οποία θα πληρωθεί.
  • τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο «ράφι» των Σούπερ Μάρκετ.

Επισημαίνεται από   το Δ.Σ.  ότι αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της  ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας. 

Διεκδικούμε οι τιμές  πώλησης για την περίοδο 2023-2024 να είναι:  για το  πρόβειο γάλα 1,70 €/κιλό  τουλάχιστον,  για το γίδινο γάλα 1,15 €/κιλό  τουλάχιστον και για το αγελαδινό γάλα 0,60 € /κιλό τουλάχιστον.

Σχόλια (42)
Προσθήκη σχολίου

29-11-2023 01:18Χαρούλα αγροτισσα

Κουράγιο φίλοι αγρότες. Εφέτος, να το παραδεχτούμε ήταν η χειρότερη χρονιά για εμάς τους Θεσσαλούς. Υπήρξαν και καλές χρονιες- να το παραδεχτούμε. Με τον καιρό δεν τα βάζεις. Είναι αλήθεια ότι είμαστε μείον . Η ασφάλεια μας όμως , ο ελγα γιατί δεν μας ασφαλίζει δίκαια; Παντού οι ασφάλειες λειτουργούν για να αποζημιώνουν τον παθόντα. Δίνουμε πολλά χρήματα κάθε χρόνο. Τώρα τι κάνουν; Μόνο κέρδη θέλουν; Επιτέλους ας πάρει την ευθύνη, γιατί όλο στο απυρόβλητο μένει.

Απάντηση

28-11-2023 22:00ΦΑΝΗΣ

60% στους αγρότες το ποσοστό. Μητσοτάκης και Αυγενάκης μέχρι να σβήσει ο ήλιος και δε θα έχετε τα χωράφια γιατί δε θα αξίζει να καλλιέργειτε. Όλα θα φυτευθούν λαμπόγυαλα μην ανησυχείτε... Ο Αυγενάκης στους παραγωγούς της κάρλας μας έλεγε πως δεν είναι τίποτα για τους Ολλανδούς να διώξουν τα νερά κ τώρα πως δεν μπορούν να φύγουν. Φάτε κουτόχορτο ραγιάδες τα παπαγαλάκια τους σας κοιμίζουν. όλα βαίνουν καλώς

Απάντηση

28-11-2023 20:24Giannis

Εκεί που λέγανε ότι με το πάτημα κουμπιού θα πλήρωναν το πετρέλαιο τώρα θα πάει 6 Δεκεμβρίου η δε Αμάλθεια χάθηκε στους ελέγχους χειρότερος υπουργός δεν υπάρχει μπλα μπλα μπλα και τίποτα.

Απάντηση

28-11-2023 18:51Πετροδήμος Ιωάννης

Αγαπητοί κύριοι εκκοκιστές.. βρίσκεται και τα κάνετε αυτά που κάνετε..δεν μας αφορά η διεθνής τιμή βάμβακος..δεν μας αφορά η τιμή στην Ινδία..το Μπαγκλαντές και το γαλλικό Κονγκό.. ζούμε στην ακριβοθωρητη Ελλάδα.. νοικιάζουμε γη.. βάζουμε πετρέλαιο.. πληρώνουμε ρεύμα.. αγοράζουμε ανταλλακτικά..τα πληρώνουμε όλα για χρυσό..και με αυτές τις τιμές κοστολογιου οφείλουμε να πληρωθούμε.. αλλά αυτοί οι αληταραδες του υπουργείου και των κατά τόπους διευθύνσεων γεωργίας δεν παίρνουν μια κόλλα χαρτί να κάνουν το αυτονόητο..να βγάλουν το κοστολογιο με τα σημερινά ελληνικά δεδομένα.. και εκεί να προστεθεί ένα ελάχιστο κέρδος για να ζήσει αυτός ο μπουνταλας ο αγροτικός κόσμος.. αρκούνται στους παχυλούς μισθούς και στους καλοθρεμενους κωλους.. χαίρομαι στα αλήθεια που συμβαίνει ότι συμβαίνει.. γιατί και οι αγρότες στην πληοψηφεία είναι σκέτη κουτοπονηρια.. οπότε καλά τους κάνετε.. όχι 54 αλλά 24 πρέπει να πάρετε κύριοι με τα μεγάλα τραχτερια και τα φτωχά μυαλά.. άντε και του χρόνου.. οποίος ζήσει..

Απάντηση

28-11-2023 18:37Ιωακειμίδης

Αυτοί οι αληταράδες οι εκκοκιστές μαζι με τα κοπρόσκυλα τους μεσίτες έχουν καταστρέψει τον κόσμο..ένας εισαγγελέας με αρχίδια δεν υπάρχει σε αυτόν τον ρημάδι τον τόπο,απορώ πραγματικά γιατί ο κόσμος δεν κινείτε νομικά με μαζικές μηνύσεις και αγωγές,γιατί αφήνει το κράτος να εμπαίζουν τον αγροτικό κόσμο 10 αληταράδες και η συνοδεία τους,πουλησαν τα βαμβάκια σε υψηλά και τώρα παίζουν τον κόσμο στέλνοντας μυνηματα τα πουσταριά με 53 και 54 λεπτά..κόψτε τιμολόγια όσοι κρατάτε βιβλία με 70 λεπτά κι αν θέλουν ας μην τα πληρώσουν,φτάνει τόσο η αλητεία.

Απάντηση

28-11-2023 18:34Iωακειμίδης Λάζαρος

Αυτοί οι αληταράδες οι εκκοκιστές μαζι με τα κοπρόσκυλα τους μεσίτες έχουν καταστρέψει τον κόσμο..ένας εισαγγελέας με αρχίδια δεν υπάρχει σε αυτόν τον ρημάδι τον τόπο,απορώ πραγματικά γιατί ο κόσμος δεν κινείτε νομικά με μαζικές μηνύσεις και αγωγές,γιατί αφήνει το κράτος να εμπαίζουν τον αγροτικό κόσμο 10 αληταράδες και η συνοδεία τους,πουλησαν τα βαμβάκια σε υψηλά και τώρα παίζουν τον κόσμο στέλνοντας μυνηματα τα πουσταριά με 53 και 54 λεπτά..κόψτε τιμολόγια όσοι κρατάτε βιβλία με 70 λεπτά κι αν θέλουν ας μην τα πληρώσουν,φτάνει τόσο η αλητεία.

Απάντηση

28-11-2023 17:56Δραμινος

Μη στεναχωριέστε θα γεμίσουν τα χωριά με Πακιστανούς και λάθρο. Αυτοί θα πολεμήσουν για τους ομοθρήσκους Τούρκους.

Απάντηση

28-11-2023 14:59Μάγκες οι εκκοκκιστές

Στο εξωτερικό η τιμή του βαμβακιού ανεβαίνει συνέχεια κ Ελλάδα πέφτει . Που είναι η κυβέρνηση ; Όσο δεν κυνηγάμε τους εκκοκκιστές , τόσο θα μας μας πίνουν το αιμα . Να μην ξεχνάμε κ μεσιταδες , άλλες βδέλλες που πίνουν αιμα κ τα βραδιά κερνάνε πεινασμένους αγρότες σε καφενεία κ ταβέρνες το ίδιο τους το αιμα .

Απάντηση

28-11-2023 14:03Γιωργος

Εδω και τουλαχιστον 15 χρονια,ολες οι κυβερνησεις εκτελουν σχεδιο εν γνωση τους,εξοντωσης του πρωτογενη τομεα.εσκεμμενα αργουν τις αποζημιωσεις,εσκεμμενα τις εχουν κουτσουρεψει,εσκεμμενα κανουν ο,τι κανουν.εχουν εντολες απ'εξω.και ο αφορισμενος ειναι το πιο πιστο τους σκυλι.στους μεταναστες και σε αλλους ξερουν να δινουν επιδοματα.

Απάντηση

28-11-2023 13:50Έτσι

Αφού οι πιο πολλοί βαμβακοπαραγωγοί πηγαίνουν κ χρεώνονται στους εκκοκκιστές , παίρνοντας φάρμακα λιπάσματα κ δανεικά από αυτούς . Αφού χρωστάτε στους εκκοκκιστές , σας πηδάνε σαα δίνουν 53 ενώ έξω το βαμβάκι ανεβαίνει συνέχεια .

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία