BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Μέχρι 18 λεπτά η τιμή για χύμα καλαμπόκι με τα ουκρανικά χαρμάνια

Σε ένα δυνατό ρεύµα διόρθωσης βρίσκεται εγκλωβισµένη η εγχώρια, η ευρωπαϊκή και η παγκόσµια αγορά καλαµποκιού, µε τις τιµές των συµβολαίων υπό διαρκή πίεση και τους αναλυτές να δυσκολεύονται µε τον εντοπισµό των χαµηλών του εύρους.

agora-kalampoki-times

Πέτρος Γκόγκος

1803
2

Μέχρι τα 18 λεπτά υποχωρεί  η τιμή για το χύμα καλαμπόκι με τα ουκρανικά χαρμάνια

Καθοριστική για την πλαισίωση των τιµών καλαµποκιού ενόψει και της ανοιξιάτικης σποράς, θα είναι η συγκοµιδή που βρίσκεται προ των πυλών στη Βραζιλία, µε τις πρώτες ενδείξεις να θέλουν µια ταλαιπωρηµένη σοδειά στη χώρα που αυτή τη στιγµή κυριαρχεί στο παγκόσµιο εµπόριο.

Σε αυτό το περιβάλλον, αρκετοί παραγωγοί στην Ελλάδα είναι διστακτικοί ως προς την επιλογή σποράς καλαµποκιού τους επόµενους µήνες. Με δεδοµένο βέβαια ότι το βαµβάκι, παρά την άνοδο δεν έχει πείσει ακόµα τους αγρότες, φαίνεται πως η δυνατότητα συνδεδεµένης θα τραβήξει τους έµπειρους και καλά οργανωµένους προς το καλαµπόκι, αφού ακόµα και στα σηµερινά επίπεδα τιµών, µια καλή απόδοση µπορεί να εξασφαλίσει διόλου αµελητέα περιθώρια κέρδους. Άλλωστε και η δαπάνη υποστήριξης της καλλιέργειας έχει συµπιεστεί συγκριτικά µε τα ιστορικά υψηλά της άνοιξης του 2022 και άρα, σχηµατίζονται ελιγµοί οι οποίοι διευκολύνουν την επίτευξη αποδόσεων περί τα 1.700 κιλά το στρέµµα, ειδικά µε αξιοποίηση νέων ποικιλιών «προγραµµατισµένων» για ακόµα παραπάνω κιλά.

Τις τελευταίες εβδοµάδες, η τιµή για το καλαµπόκι έχει πιεστεί, µε την προσφορά να ανασυντάσσεται στα 24 µε 25 λεπτά για το σακιασµένο προϊόν, ενώ στα 18 µε 20 λεπτά υποχωρεί το χύµα, έναντι των 28 και 22 λεπτών αντίστοιχα στις αρχές του έτους. Πρόκειταιγια τιµή αποθήκης παραγωγού, µε το εµπόριο να τοποθετείται σε τιµή παράδοσης στη µονάδα στα 22 λεπτά, µε χαρµάνια ωστόσο που περιλαµβάνουν τόσο εγχώριο προϊόν αγορασµένο στα 18 λεπτά, όσο και εισαγόµενο.

Τιμές κοντά  στα 20 λεπτά για τα συμβόλαια στο Παρίσι

Ενθαρρυντικό για τις προοπτικές των τιµών φαίνεται να είναι το ταµπλό στο χρηµατιστήριο του Παρισιού, αφού εκεί, τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαµπόκι, φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί εδώ και µερικές εβδοµάδες στην περιοχή των 170 µε 180 ευρώ ο τόνος, ανάλογα µε την ηµεροµηνία λήξης τους.

Μπορεί ήδη από τις αρχές του έτους να έχουν χαθεί τα 200 ευρώ ο τόνος, τιµή ορόσηµο των αντοχών της αγοράς να διατηρήσει τα κεκτηµένα του προηγούµενου ανοδικού κύκλου, αλλά έχουν αναπτυχθεί επίπεδα στήριξης, µάλλον ισχυρά, σε τιµές άνω των 170 ευρώ τόσο για τα περσινά αποθέµατα, όσο και για τα συµβόλαια που θα περιλαµβάνουν ποσότητες της επόµενης παραγωγής.

Συγκεκριµένα, τα συµβόλαια Αυγούστου 2024 βρίσκονται στα 176 ευρώ και τα συµβόλαια Νοεµβρίου 2024 και Μαρτίου 2025 στα 178 και 184 ευρώ αντίστοιχα, επίπεδα τιµών που µεταφράζονται σε άνω των 190 ευρώ στη φυσική αγορά. Και στα εµπορικά κέντρα της Ιταλίας η πορεία των τιµών προδίδει διαθέσεις σταθεροποίησης, µε τη λίστα της Μπολόνια να ανακάµπτει 5 ευρώ στα 217 ευρώ ο τόνος.

Το καλαµπόκι θα αντικατασταθεί από ζαχαρότευτλα, ελαιοκράµβη και σόγια, αφού η ζάχαρη παραµένει σε ιστορικά υψηλά και η σόγια έρχεται να καλύψει µια ισχυρή ζήτηση ως εναλλακτική.

Λιγότερο καλαμπόκι από Μαύρη Θάλασσα

∆ιαρροή εκτάσεων από το καλαµπόκι προς άλλες καλλιέργειες αποτυπώνουν οι πρώτες προθέσεις σποράς από την Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο να διατηρεί ρόλο ρυθµιστή στις ευρωπαϊκές τιµές. Οι εκτιµήσεις τοποθετούν στα 500.000 εκτάρια τη συρρίκνωση των εκτάσεων, που ποσοστιαία αποτυπώνεται σε 3,7% λιγότερα στρέµµατα, αριθµός µε αντίκτυπο σε αυτά τα παραγωγικά µεγέθη.

Η έρευνα, η οποία δόθηκε στη δηµοσιότητα στο Reuters, δείχνει ότι το καλαµπόκι θα αντικατασταθεί από ζαχαρότευτλα, ελαιοκράµβη και σόγια, αφού η µεν ζάχαρη παραµένει σε ιστορικά υψηλά, η δε σόγια αν και έχει πιεστεί χρηµατιστηριακά διατηρεί αρκετά από τα κεκτηµένα του προηγούµενου κύκλου ανόδου και έρχεται να καλύψει µια ισχυρή ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές που ψάχνουν εναλλακτικές από την προσφορά της Λατινικής Αµερικής. Το 70% των παραγωγών, δηλαδή µεγάλες εταιρείες µε πολλά στρέµµατα γης στη διάθεσή τους, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τις εκτάσεις µε σόγια. Επίσης, το 60% εκείνων που φύτεψαν ζαχαρότευτλα την περασµένη περίοδο πρόκειται να επεκτείνουν αισθητά την έκταση, κατά 17% στην Ουκρανία συνολικά


Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

23-02-2024 09:22ΑΓΡΟΤΗΣ

Η αγροτοκτηνοτροφια τελείωσε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία