BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Με 24 λεπτά το κιλό το δεύτερο χέρι μηδικής, έως 20 λεπτά το καλαμπόκι

Στη διαδικασία δεσίματος και πώλησης των κιλών από το δεύτερο χέρι μηδικής βρίσκονται οι παραγωγοί σε Κωπαϊδα και Ορχομενό, με τις τιμές για το καθαρό τριφύλλι να παίζουν από 22 έως 24 λεπτά το κιλό και στα χορτοτρίφυλλα (έως 20% χόρτα) στα 20 λεπτά. Παράλληλα, το χρηματιστηριακό ράλι των προηγούμενων εβδομάδων στις ζωοτροφές, οδηγεί σε ανάκαμψη τιμών για το ελληνικό καλαμπόκι.

trifili_times_site

Γιάννης Ρούπας

1263
0

Με 24 λεπτά το κιλό φεύγει το δεύτερο χέρι μηδικής, έως 20 λεπτά το καλαμπόκι

Παρά τις ευκαιρίες που προσφέρει στους κτηνοτρόφους ο καλός καιρός για βοσκή στην ύπαιθρο, φέτος καταγράφεται μεγαλύτερη ζήτηση για μηδική στη νότια Ελλάδα. Ειδικά στην Κρήτη, όπου η επίμονη ανομβρία αποτελεί κύριο θέμα συζήτησης στα χωριά, τα κιτρινιασμένα χόρτα και η λειψή βλάστηση δεν επαρκούν σε πολλές περιοχές για να τραφούν τα ζωντανά, με αποτελέσμα οι κτηνοτρόφοι να υποχρεώνονται φέτος σε συμπλήρωμα σιτηρεσίου με δέματα μηδικής.

Επιπλέον, ισχυρή είναι και η ζήτηση του εμπορίου για την παραγωγή, με τις καραβιές στο λιμάνι του Πειραιά να έχουν προγραμματιστεί και τις αποθήκες να έχουν ήδη καθαριστεί προκειμένου να γεμίσουν ενόψει χειμώνα με τα άριστης ποιότητας και καθαρότητας τριφύλλια από το δεύτερο και τρίτο χέρι.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 966 της Agrenda


Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές ακολουθούν μία λογική άνοδο. Το πρώτο χέρι του Μαρτίου, πληρώθηκε 14-15 λεπτά για τα τριφύλλια και 11-12 λεπτά για τα β’ διαλογής, προσφέροντας καλή τροφή στα αιγοπρόβατα που ετοιμάζονταν για το ορθόδοξο Πάσχα, ενώ το δεύτερο χέρι τιμολογείται έως 24 λεπτά το κιλό για τα καθαρά και καταλήγει στους κτηνοτρόφους της νότιας Ελλάδας και τις αποθήκες των εμπόρων.

Από άποψη αποδόσεων, το πρώτο χέρι ξεκίνησε όπως πάντα αναιμικά στα 150 με 175 κιλά το στρέμμα, ενώ στο δεύτερο οι αποδόσεις ήταν καλές από 325 έως 375 κιλά. Η κορύφωση της παραγωγικότητας αναμένεται στο τρίτο χέρι που στα πιο ζεστά χωράφια προγραμματίζεται να ξεκινήσει 15 Ιουνίου. Παράλληλα, το τρίτο χέρι είναι και το καλύτερο τόσο από άποψη μεγέθους φύλλου – απόδοσης όσο και θρεπτικής αξίας, οπότε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα οι τιμές παραγωγού για τα καλά δέματα με τριφύλλια μάλλον θα ξεπεράσουν τα 30 λεπτά.

Ξεστοκάρισμα με 20 λεπτά για το απόθεμα καλαμποκιού

Τις τελευταίες μέρες καταγράφεται και μία κινητικότητα στο καλαμπόκι. Οι θετικοί ελιγμοί του χρηματιστηρίου προς τα 230 ευρώ ο τόνος για το φθινόπωρο και οι λίγες ποσότητες εισαγόμενου σπυριού από Ρουμανία και Βουλγαρία, επιτρέπουν αυτές τις μέρες στους παραγωγούς να ζητήσουν και να λάβουν 20 λεπτά το κιλό για το σημαντικό απόθεμα καλαμποκιού και όχι 17-18 λεπτά που ήταν διατεθειμένο να πληρώσει το εμπόριο αρχές Απριλίου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία