BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Το ρωσικό εμπάργκο κλυδωνίζει την αγορά χοιρινού κρέατος

Ενισχυµένες οριακά κατά 1,3% ήταν οι ευρωπαϊκές τιµές του νωπού χοιρινού κρέατος αυτή τη βδοµάδα, στα 177,33 ευρώ, την ώρα που οι χοιροτρόφοι στο ανατολικό τµήµα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφουν σηµαντικές απώλειες, ύψους 580 εκατ. ευρώ λόγω της ρωσικής απαγόρευσης εισαγωγών χοιρινών από την Ε.Ε.

Παίρνει ανάσα η χοιροτροφία με στήριγμα τη διεθνή αγορά

0
0
Ειδικότερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενδέχεται να κηρύξει το ανατολικό τµήµα της η Λετονία (80% της χώρας), κοντά στα σύνορα µε τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, λόγω των αυξανόµενων κρουσµάτων της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF)

Σηµειώνεται ότι, αυτή η εξαιρετικά µεταδοτική ζωονόσος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λετονία στα τέλη Ιουνίου, ενώ πιο πριν είχε εντοπιστεί σε Λιθουανία και Πολωνία. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων µεταδίδεται και στον αγριόχοιρο, καθιστώντας δύσκολο έως αδύνατο τον περιορισµό της, βάσει των συνοριακών ελέγχων. Τα ζώα που νοσούν πεθαίνουν, καθώς δεν υπάρχει εµβόλιο για την καταπολέµηση αυτής της νόσου.  
Στον ΠΟΕ καταφεύγει η Κοµισιόν Η Ρωσία έχει κλείσει από τις αρχές του 2014 την αγορά της στις εισαγωγές ζώντων χοίρων, χοιρινού κρέατος και άλλων συναφή προϊόντων από την Ε.Ε., κόβοντας σχεδόν το 25% του συνόλου των εξαγωγών της Ένωσης. Εκτεταµένες διµερείς συζητήσεις των Βρυξελλών µε την Μόσχα κατά τους τελευταίους µήνες, δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσµα µέχρι στιγµής, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απευθυνθεί στον Παγκόσµιο Οργανισµό Εµπορίου (ΠΟΕ), υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό εµπάργκο, δεν είναι σύµφωνο µε τους διεθνούς κανόνες εµπορίου. Όπως υποστηρίζει η Κοµισιόν, οι ρωσικοί περιορισµοί των εισαγωγών είναι πράξεις ασυµβίβαστες µε τον ΠΟΕ, ιδίως µετά τη συµφωνία για την εφαρµογή των υγειονοµικών και φυτοϋγειονοµικών µέτρων (συµφωνία SPS) και την GATT 1994.

«Οι ρώσικοι περιορισµοί στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την ΕΕ έχουν ήδη δηµιουργήσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον τοµέα και απαιτούν µέτρα ενίσχυσης των Ευρωπαίων παραγωγών. Κατά τη διάρκεια των 5 µηνών, που η απαγόρευση έχει πλέον τεθεί σε εφαρµογή, οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος της ΕΕ έχουν χάσει περίπου 580 εκατ. ευρώ», δήλωσε πρόσφατα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Ντάστιαν Τσιόλος
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία