BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Προϊόντα πολυεργαλεία δίνει σήμερα η τεχνολογία

Η διαρκής αύξηση των απαιτήσεων σε τροφή μπορεί να καλυφθεί μόνο μέσα από την αποτελεσματικότερη χρήση γεωργικών εφοδίων και των νέων τεχνολογιών, για τη διασφάλιση ποιοτικότερου τελικού προϊόντος, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο αντίκτυπο, αναφέρει ο Product Manager υδ/των λιπασμάτων και βιοδιεγερτών της EUROCHEM ΕΛΛΑΣ ΑΕ, Άλκης Παρασκευόπουλος σε συνέντευξή του στο ειδικό ένθετο "Φυτοπροστασία & Θρέψη" που κυκλοφόρησε με την Agrenda.

photo_paraskeuopoulos_eurochem

33
0

Παρατηρούμε στον τομέα της φυτοπροστασίας μια τάση για όλο και πιο ήπιες παρεμβάσεις με όλο και πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Τι σημαίνει οικονομικά αυτό, τόσο για τον παραγωγό όσο και τις επιχειρήσεις του κλάδου;


"Είναι γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνει με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτόν που αναμενόταν έως σήμερα. Η τάση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή αύξηση των απαιτήσεων σε τροφή, η οποία μπορεί να καλυφθεί μόνο μέσα από την αποτελεσματικότερη χρήση των γεωργικών εφοδίων και των νέων τεχνολογιών, μιας και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι λίγο έως πολύ συγκεκριμένες.

Παράλληλα, οι απαιτήσεις όλων για ποιοτικότερο τελικό προϊόν, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην αναζήτηση και ως εκ τούτου την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων θρέψης. Τέτοιες θρεπτικές λύσεις αποτελούν και οι βιοδιεγέρτες, ένα νέο βιοτεχνολογικό όπλο στην φαρέτρα των εταιρειών.

Οι παραγωγοί αρχίζουν πλέον να αποδέχονται και να χρησιμοποιούν αυτή τη γκάμα προϊόντων, αφού είναι σε θέση να αντιληφθούν τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα τις χρήσης τους. Σίγουρα το καλύτερο τελικό προϊόν δεν εξασφαλίζει πάντα και την καλύτερη τιμή, αλλά από πλευράς τους οι ίδιοι κάνουν τα μέγιστα ώστε το προϊόν να «φεύγει» άριστο από το χωράφι τους."

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την φυτοπροστασία με την θρέψη των φυτών να έρχονται όλο και πιο κοντά. Ισχύει; Και που οδηγεί αυτή η σύγκλιση;

"Ανέκαθεν φυτοπροστασία και θρέψη ήταν αλληλένδετα κομμάτια και εξίσου απαραίτητα προκειμένου ο παραγωγός να φέρει την καλλιέργεια εις πέρας. Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί, οι δύο αυτοί κλάδοι να πορεύονται πολλές φορές με κοινές λύσεις. Σκευάσματα δηλαδή των οποίων η δραστική ουσία περιλαμβάνει ένα πολύ πιο σφαιρικό φάσμα δράσης.

Για παράδειγμα ωφέλιμοι μικροοργανισμοί συμμετέχουν σε προγράμματα θρέψης ενώ την ίδια στιγμή δίνουν λύσεις για την πρόληψη ή ακόμα και την καταπολέμηση μυκητολογικών και βακτηριακών προβλημάτων. Το πυρίτιο επίσης θεωρείται στοιχείο που πέρα από την συνεκτικότητα των καρπών μετασυλλεκτικά, λειτουργεί ευεργετικά στην ανθεκτικότητα του φυτού σε μυκητολογικές προσβολές.

Η σύγκλιση αυτή τελικά, δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να έχει στη φαρέτρα του προϊόντα πολυεργαλεία με πολύπλευρη δράση σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου.

 

Η νέα τεχνολογία διαχείρισης των εφαρμογών φυτοπροστασίας και θρέψης, δηλαδή το πλέγμα της «ευφυούς γεωργίας», επιδρά και πόσο στις στρεμματικές αποδόσεις και πως συνδέεται με το οικονομικό αποτέλεσμα των εκμεταλλεύσεων; 

"Είναι δεδομένο ότι η ευφυής γεωργία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο προσεχές μέλλον και στην ελληνική γεωργία και παραγωγή. Είναι άλλωστε αναπόφευκτό όταν ένα απ’ τα κύρια μελήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προστασία και η διατήρηση του περιβάλλοντος. Με βάση αυτό αλλά και με την αναγκαιότητα της αύξησης των αποδόσεων ανά καλλιεργούμενη έκταση λόγω της πληθυσμιακής αύξησης οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι σύντομα οι νέες αυτές τεχνολογίες θα συμβάλουν τόσο στην εξοικονόμηση πόρων όσο και την ταυτόχρονη υψηλότερη παραγωγικότητα."

Άλκης Παρασκευόπουλος Product Manager υδ/των λιπασμάτων και βιοδιεγερτών  της EUROCHEM ΕΛΛΑΣ ΑΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία