BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Μονόδρομος η ευφυής γεωργία

"Η Ευφυής Γεωργία αναμένεται πως θα είναι πολύ σύντομα μονόδρομος. Η ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη των συστημάτων και λογισμικών παρακολούθησης των καλλιεργειών θα οδηγεί σε στοχευμένες συστάσεις εφαρμογών, οι οποίες θα είναι κρίσιμες για τη βέλτιστη αξιοποίηση των εισροών και συνεπώς και των επεμβάσεων θρέψης, φυτοπροστασίας καθώς και άλλων γεωργικών εργασιών. " ανέφερε σε συνεντευξή του ο Απόστολος Σαμούδης, Γεωπόνος BSc (Essex), MSc (London), Γενικός ΔιΕΥΘΥΝΤΉς SIPCAM ΕΛΛΑΣ, στην ειδική έκδοση "Φυτοπροστασία και Θρέψη" που κυκλοφόρησε με την agrenda τον Μάιο.

KAR_1970

37
0

Παρατηρούμε στον τομέα της Φυτοπροστασία και θρέψης, μια τάση για όλο και πιο ήπιες παρεμβάσεις με όλο και πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Τι σημαίνει οικονομικά αυτό, τόσο για τον παραγωγό όσο και τις επιχειρήσεις του κλάδου;

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει υιοθετηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα αυστηρότατο πλαίσιο για την αξιολόγηση και έγκριση των Φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί έχουν στην διάθεσή τους λιγότερες δραστικές ουσίες για τη διαχείριση των εχθρών και των ασθενειών των καλλιεργειών τους.     
Η βιομηχανία της φυτοπροστασίας ανταποκρίνεται σε αυτές τις απαιτήσεις με επένδυση σε δραστικές με ηπιότερο τοξικολογικό και περιβαλλοντικό προφίλ, οι οποίες όμως σε πολλές περιπτώσεις έχουν ηπιότερη δράση και για μικρότερο χρονικό διάστημα.  
Σε αυτές τις συνθήκες έχει γίνει πολύ σημαντικότερη η ορθολογική διαχείριση των εισροών στη γεωργία και ευνόητο ότι μεταξύ αυτών πολύ σημαντική είναι η θρέψη. Αντίστοιχα, οι βιομηχανίες αυτού του χώρου επενδύουν στη δημιουργία προϊόντων που δίνουν στα φυτά ισορροπημένη ανάπτυξη αλλά ταυτόχρονα ενισχύουν και ενεργοποιούν τις βιολογικές διεργασίες με τις οποίες τα φυτά καθίστανται λιγότερο ευάλωτα ή είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικότερα σε αντίξοες συνθήκες και προσβολές.

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την φυτοπροστασία με την θρέψη των φυτών να έρχονται όλο και πιο κοντά. Ισχύει; Και που οδηγεί αυτή η σύγκλιση; 

Η σύγκλιση των επιστημών φυτοπροστασίας και θρέψης, έχει να προσδώσει σημαντικά οφέλη στους παραγωγούς, όμως καθώς είναι σχετικά νέα θα πρέπει να πλαισιωθεί με σωστές τεχνικές προδιαγραφές της σύστασης των προϊόντων και ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση των ισχυρισμών και της αποτελεσματικότητάς τους. Ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός EK 1009/2019 που επιχειρεί να θέσει το ανωτέρω πλαίσιο, θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2022, όμως δεν υπάρχει χρονική πρόβλεψη για την καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή του καθώς θα συνεχίσουν να ισχύουν και τα εθνικά θεσμικά  πλαίσια.             
Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, η αξιοπιστία και η επιστημονική τεκμηρίωση των προμηθευτών, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να επιτυγχάνονται τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Η νέα τεχνολογία διαχείρισης των εφαρμογών φυτοπροστασίας και θρέψης , δηλαδή το πλέγμα της «ευφυούς γεωργίας», επιδρά και πόσο στις στρεμματικές αποδόσεις και πως συνδέεται με το οικονομικό αποτέλεσμα των εκμεταλλεύσεων;

Η Ευφυής Γεωργία αναμένεται πως θα είναι πολύ σύντομα μονόδρομος. Η ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη των συστημάτων και λογισμικών παρακολούθησης των καλλιεργειών θα οδηγεί σε στοχευμένες συστάσεις εφαρμογών, οι οποίες θα είναι κρίσιμες για τη βέλτιστη αξιοποίηση των εισροών και συνεπώς και των επεμβάσεων θρέψης, φυτοπροστασίας καθώς και άλλων γεωργικών εργασιών. Θεωρούμε πως σε πολλές καλλιέργειες η υιοθέτηση εφαρμογών Γεωργίας ακριβείας θα είναι τόσο σημαντική, που θα καθορίζει την βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Στη SIPCAM παρακολουθούμε τις παραπάνω εξελίξεις και κάνουμε τις αντίστοιχες επενδύσεις, ώστε να συνεισφέρουμε με την μακροχρόνια εμπειρία τόσο στην φυτοπροστασία όσο και στην θρέψη, στην αποτελεσματικότερη υιοθέτηση των βέλτιστων γεωργικώνπρακτικών.
Ειδικότερα στον τομέα της ειδικής θρέψης, η SIPCAM έχει επενδύσει από τις αρχές του 1990 στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών Umostart, ενώ σήμερα έχει στη διάθεσή της σειρά τεχνολογιών και προϊόντων που βρίσκουν εφαρμογή και είναι χρήσιμα στις σημαντικότερες καλλιέργειες της Μεσογείου και της χώρας μας.

Απόστολος Σαμούδης, Γεωπόνος BSc (Essex), MSc (London), Γενικός ΔιΕΥΘΥΝΤΉς SIPCAM ΕΛΛΑΣ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία