BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Αποδόσεις συν 14% σε σιτάρι και συν 23% στα κηπευτικά εύκολα με τους βιοδιεγέρτες

Απαραίτητο συµπλήρωµα σε κάθε σύγχρονο δοσολόγιο θρέψης αποτελούν πλέον οι βιοδιεγέρτες. Ο συνδυασµός νέας γενιάς παρεµποδισµένων λιπασµάτων και φυσικών εκχυλισµάτων οδηγεί σε αυξηµένες αποδόσεις της τάξεως του 18%. Οι βιοδιεγέρτες βρίσκουν εφαρµογή σε κάθε τύπο καλλιέργειας, ενώ η αξιοποίησή τους σε εδάφη µε αυξηµένη αλατότητα, που συναντάµε συχνά στην Ελλάδα, είναι η πλέον ενδεδειγµένη. Ο βαθµός ευελιξίας που προσφέρουν και το πριµ της ΚΑΠ τους καθιστούν µία παραγωγική επένδυση µηδαµινού ρίσκου.

fakelos-viodiegertes

Γιάννης Ρούπας

798
0

Αύξηση απόδοσης 14% στα σιτηρά και 23% στα κηπευτικά

Οι βιοδιεγέρτες ταιριάζουν σε κάθε πρόγραµµα θρέψης, εφαρµόζονται σε όλους τους τύπους καλλιέργειας και παίζουν καίριο ρόλο ώστε κάθε ευρώ λίπανσης να αποδίδει περισσότερο. Επιπλέον κίνητρα για την αξιοποίηση τους δίνουν τα Οικολογικά Σχήµατα που πριµοδοτούν τη χρήση τους µε 3 ευρώ το στρέµµα στις αροτραίες και 6 ευρώ για τις µόνιµες και τα κηπευτικά.

Συστηµατική ανασκόπηση που εκπόνησε το Εργαστήριο Γεωργικής Χηµείας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (Αικατερίνη Καραµανώλη, 2022) και ανέλυσε 180 ερευνητικές εργασίες από όλο το κόσµο, κατέληξε στο συµπέρασµα πως η εφαρµογή βιοδιεγερτών επιδρά θετικά στις αποδόσεις -µε 95% CI- 13,6% στα σιτηρά, 15,5% στα φρούτα, 21% στα ψυχανθή, 16,8% σε γενικές λοιπές καλλιέργειες, 10,6% στα βολβώδη και 22,8% στα λαχανοκοµικά.

Μεσοσταθµικά, βρέθηκε ότι η συνολική αύξηση της απόδοσης µεταξύ όλων των κατηγοριών βιοδιεγερτών ήταν 17,9% και η µεγαλύτερη προήλθε από φυτικά εκχυλίσµατα. Η σηµαντικότερη αύξηση στα κιλά εντοπίστηκε σε καλλιέργεια λαχανοκοµικών, ενώ η εφαρµογή βιοδιεγερτών που έγιναν σε ξηρά κλίµατα και σε εδάφη φτωχά σε οργανική ουσία, αλατούχα και αµµώδη εδάφη ήταν η πλέον αποτελεσµατική.

Σύµφωνα µε τον επίσηµο κανονισµό 2019/1009, οι βιοδιεγέρτες διακρίνονται σε δυο µεγάλες κατηγορίες: α) µικροβιακοί και β) µη µικροβιακοί. Στους µικροβιακούς βιοδιεγέρτες ταξινοµούνται ένας ή και περισσότεροι µικροοργανισµοί, ενώ στους µη µικροβιακούς βιοδιεγέρτες περιλαµβάνονται:

1) Χουµικές ουσίες.

2) Εκχυλίσµατα φυκών και φυτικών µερών, δηλαδή προϊόντα που περιέχουν ορµόνες, µε ενεργά συστατικά τις κυτοκινίνες και τις αυξίνες.

3) Προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών και αµινοξέα.

4) Μικροβιακά εµβόλια.

5) ανόργανες ενώσεις.

6) Άλλες κατηγορίες (όπως χιτοζάνη και άλλα βιοπολυµερή, βεταΐνες).

Ο ρόλος που παίζουν στις καλλιέργειες είναι δυναµικός. Συµβάλλουν σε καλύτερη ανάπτυξη των ριζών, βελτίωση του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος µεταβολισµού ενώ βοηθούν τις καλλιέργειες να ανέχονται περισσότερο τις αβιοτικές καταπονήσεις. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας των συστατικών που περιέχουν, είναι σηµαντικό οι βιοδιεγέρτες να προσδιορίζονται περισσότερο από τον τρόπο δράσης τους. Επισηµαίνεται πως οι βιοδιεγέρτες δεν αποτελούν υποκατάστατο ενός ολοκληρωµένου προγράµµατος θρέψης, αλλά ένα φυσικό ντοπάρισµα των φυτών ώστε να αποδώσουν τα µέγιστα σε περιπτώσεις που υπάρξουν εξωγενείς αρνητικές παρεµβάσεις (πχ. προσωρινή ανοµβρία).

Με βάση την επίσηµη πρόταση του du Jardin (2015) «ένας βιοδιεγέρτης φυτών µπορεί να είναι οποιαδήποτε χηµική ουσία ή µικροοργανισµός που, όταν εφαρµόζεται σε φυτά, αυξάνει την αποδοτικότητα χρήσης των θρεπτικών, ενισχύει την άµυνα των φυτών σε αβιοτικές καταπονήσεις ή/και βελτιώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόµενων προϊόντων, µέσω µηχανισµών οι οποίοι δεν σχετίζονται µε τη συγκέντρωση των θρεπτικών που µπορούν να περιέχονται στον βιοδιεγέρτη».

Ο οικολογικός χαρακτήρας των βιοδιεγερτών

Πέραν της αποδεδειγµένης συµβολής τους στις στρεµµατικές αποδόσεις, οι βιοδιεγέρτες έχουν και έναν δευτερεύοντα ρόλο, εξίσου σηµαντικό. Τα φαινόµενα διαρροής υπολειµµάτων λίπανσης στον υδροφόρο ορίζοντα και στην ατµόσφαιρα παίζουν κάποιο ρόλο στην αύξηση των αεριών του θερµοκηπίου. Με την εδραίωση στην αγορά λύσεων θρέψης που µετατρέπουν το πλεόνασµα λιπάσµατος σε µεγαλύτερες παραγωγές, µειώνεται το ανθρακικό αποτύπωµα της αγροτικής δραστηριότητας. Το σηµαντικό είναι πως όλο αυτό γίνεται µε θετικούς οικονοµικούς όρους για το µέσο παραγωγό.

Εξαιτίας της συµβολής τους τόσο στην οικονοµική βιωσιµότητα των αγροτών όσο και στο περιβάλλον, η αγορά βιοδιεγερτών τα επόµενα χρόνια θα µεγεθυνθεί σηµαντικά. Οι πρόσφατες εκτιµήσεις της Research and Markets τοποθετούν την αξία της παγκόσµιας αγοράς το 2023 στα 2,8 δισεκατοµµύρια δολάρια. Όσον αφορά το ρυθµό ανάπτυξης, οι βιοδιεγέρτες θα αποτελέσουν µία τις πιο ταχέα αναπτυσσόµενες αγορές τα επόµενα χρόνια, µε µέσο CAGR το 9,4% έως το 2032, µε τελικό µέγεθος αγοράς στα 6,3 δις δολάρια. Η αγορά παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη λόγω ισχυρής ζήτησης, της αυξανόµενης εστίασης στη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών και την ανάγκη µείωσης του αποτυπώµατος άνθρακα.

YARA ΕΛΛΑΣ

Νέα σειρά βιοδιεγερτων YaraAmplix από τη Yara 

της Μαρίας Ψαρρού*

Καθώς ο παγκόσµιος πληθυσµός αυξάνεται και προβλέπεται να φτάσει τα 9,7 δισ. µέχρι το 2050, η ικανοποίηση της παγκόσµιας ζήτησης τροφίµων είναι µια πρόκληση στην οποία η Yara ανταποκρίνεται µέσω της καινοτοµίας. Λύση για την κάλυψη αυτή της αυξανόµενης ζήτησης είναι η εφαρµογή βιοδιεγερτών επιπλέον ενός ισορροπηµένου προγράµµατος θρέψης. Οι βιοδιεγέρτες βελτιώνουν την ανθεκτικότητα των φυτών και την αποδοτικότητα της χρήσης θρεπτικών στοιχείων.

Η σειρά YaraAmplix περιλαµβάνει το χαρτοφυλάκιο βιοδιεγερτών της Yara, που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει το δείκτη αποδοτικότητας της χρήσης των θρεπτικών στοιχείων, να υποστηρίξει την υγεία του εδάφους και να ενισχύσει τις φυσικές διεργασίες των φυτών και την ανθεκτικότητά τους ώστε να προσαρµόζονται στις µεταβαλλόµενες κλιµατικές συνθήκες.

Οι βιοδιεγέρτες διαφέρουν από άλλες γεωργικές εισροές, όπως τα λιπάσµατα και τα προϊόντα φυτοπροστασίας, εποµένως συµπληρώνουν τις ολοκληρωµένες λύσεις θρέψης των καλλιεργειών της Yara.

Οι βιοδιεγέρτες YaraAmplix αποτελούν ζωτικής σηµασίας λύση για την αναγεννητική γεωργία και για ένα ανθεκτικό σύστηµα παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Αποτελούν αναπόσπαστο µέρος της εξελισσόµενης φιλοδοξίας της Yara για «Να αναπτύξουµε ένα διατροφικό µέλλον θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωµα», που δείχνει ότι η µετάβαση της γεωργίας βρίσκεται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων µας. Η παραγωγή τροφίµων και αγροτικών προϊόντων εδώ και χρόνια θέτει πίεση στα όρια του πλανήτη και θα πρέπει να κινηθούµε προς λύσεις θετικές για τη φύση. Αυτό σηµαίνει δράση σε συνεργασία µε τη φύση, όχι εναντίον της. Και οι βιοδιεγέρτες λειτουργούν συνεργιστικά µε τη φύση.

Τι είναι όµως οι βιοδιεγέρτες;

Οι βιοδιεγέρτες των φυτών είναι προϊόντα που περιέχουν ουσίες ή/και µικροοργανισµούς, η λειτουργία των οποίων είναι να διεγείρουν τις φυσιολογικές διεργασίες των φυτών όταν εφαρµόζονται στα φυτά ή στη ριζόσφαιρα, ανεξάρτητα από το θρεπτικό τους περιεχόµενο και βελτιώνουν την απορρόφηση και αποδοτικότητα των θρεπτικών στοιχείων, την αντοχή στο αβιοτικό στρες, την απόδοση και την ποιότητα παραγωγής. (Πηγή: IFA)

Το χαρτοφυλάκιο µας σήµερα:

■ YaraAmplix OPTITRAC: Προωθεί την άνθηση και την καρπόδεση

■ YaraAmplix ACTISIL: Ενισχύει φυσικά την
καλλιέργεια

■ YaraAmplix OPTIMARIS: Προωθεί το πρασίνισµα του φυτού και την ανάπτυξη των καρπών

■ YaraAmplix OPTINUE: Προωθεί την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και ενισχύσει αποτελεσµατικά τη ριζόσφαιρα ώστε να βελτιώσει την απορρόφηση τω θρεπτικών στοιχείων

■ YaraAmplix OPTIVI: Προωθεί την ανάπτυξη και ενισχύει τη ανθεκτικότητα στο αβιοτικό στρες.
Σύντοµα η σειρά YaraAmplix θα εµπλουτιστεί µε νέα προϊόντα.

Ενισχύοντας το φυσικό δυναµικό των φυτών σε αρµονία µε τη φύση

Μειώνοντας τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής

Προσαρµόζοντας την γεωργική πρακτική στις µεταβαλλόµενες κλιµατικές συνθήκες, ενισχύουµε την ανοχή των φυτών στο αβιοτικό στρες, µε αποτέλεσµα βελτιωµένες αποδόσεις των καλλιεργειών.

Βελτιστοποιώντας τη χρήση των πόρων

Αυξάνοντας την αποδοτικότητα χρήσης θρεπτικών στοιχείων, µειώνουµε τις απώλειες θρεπτικών στοιχείων προς το περιβάλλον και βελτιστοποιούµε τη χρήση λιπασµάτων.

Βελτιώνοντας την υγεία του εδάφους

Βελτιώνουν την υγεία και τη γονιµότητα των εδαφών, επηρεάζοντας θετικά την αποκατάσταση τους και την αποδοτικότητα χρήσης του νερού

Βελτιώνοντας τη βιοποικιλότητα

Βελτιώνουν τη βιοποικιλότητα στο έδαφος, δηµιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για τους µικροοργανισµούς, βελτιώνοντας τη µικροβιακή δραστηριότητα.

Ευηµερία των αγροτών

Βελτιώνει την ποιότητα των καλλιεργειών, συµβάλλοντας σε πιο ζωηρά και υγιή φυτά, οδηγώντας σε λιγότερα απόβλητα τροφίµων και βελτιωµένη ποιότητα και ποσότητα απόδοσης

 

Περισσότερες πληροφορίες στο yara.gr

 

*Marketing Operations Manager, YARA ΕΛΛΑΣ

 

COMPO EXPERT Ελλάς

Βιoδιεγερτές Vitanica® Ci για εφαρµογή σε πλήθος καλλιεργειών

του Φώτη Τυρογαλά*

Η νέα σειρά βιοδιεγερτών της COMPO EXPERT, Vitanica® Ci, βασίζεται στη συνεργιστική δράση των πολυφαινολών µε το ασκορβικό οξύ και αποτελεί µια αποτελεσµατική λύση για την αύξηση της ποσότητας αλλά και της ποιότητας της παραγωγής σε ένα πλήθος καλλιεργειών.

Τα τρία προϊόντα της σειράς, Vitanica® CiSecta - Vitanica® CiStemic - Vitanica® CiNtacto εφαρµόζονται στρατηγικά σε συγκεκριµένους χρόνους, ανάλογα την καλλιέργεια. Το µοναδικό µείγµα εκχυλισµάτων κάθε βιοδιεγέρτη της σειράς παρέχει στα φυτά δευτερογενείς µεταβολίτες που ενισχύουν τη φυσική άµυνα τους, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά σε παράγοντες καταπόνησης, µέσω της αποτελεσµατικής ενεργοποίησης των φυσικών µηχανισµών άµυνας.

Οι βιοδιεγέρτες Vitanica® Ci αποτελούνται απο έναν µοναδικό συνδυασµό φυσικών συστατικών, όπως βιοµάζα εσπεριδοειδών, φυτικά εκχυλίσµατα πλούσια σε βιταµίνη C (ασκορβικό οξύ) και άλλα φυσικά συστατικά.

Η ένταξη τους στο πρόγραµµα θρέψης ενισχύει την καλλιέργεια σε κρίσιµα στάδια ανάπτυξης, προάγει την ανθοφορία και οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής. Παράλληλα, η εφαρµογή τους βελτιώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών, όπως το χρώµα, τη συνεκτικότητα και τη διατηρησιµότητα τους.

Τα προϊόντα της σειράς Vitanica® Ci διακρίνονται για τη µοναδική τους σύνθεση, αποτελούνται από πλήρως βιοδιασπώµενα συστατικά και είναι εγκεκριµένα για χρήση στη βιολογική γεωργία.

Το Vitanica® CiSecta, ένας βιοδιεγέρτης σε υγρή µορφή, βασίζεται στον συνδυασµό φυσικών παραγόντων (βιοµάζα εσπεριδοειδών) και φυτικών εκχυλισµάτων, που στοχεύει στην ενίσχυση των µεταβολικών διεργασιών των καλλιεργειών και την ευρωστία των φυτών.

Το δεύτερο προϊόν της σειράς, Vitanica® CiStemic, ενισχύει τα σήµατα άµυνας του φυτού, ενεργοποιώντας τη φυσική συστηµική αντίσταση των καλλιεργειών εναντίον παραγόντων καταπόνησης. Η εφαρµογή του προσφέρει αύξηση παραγωγής, µέσω ενίσχυσης της άνθησης, της καρπόδεσης και αυξάνοντας το βάρος του καρπού.

Η σειρά ολοκληρώνεται µε το Vitanica® CiNtacto, έναν ενεργοποιητή ιδανικό για τα αρχικά στάδια ανάπτυξης των φυτών και ιδιαιτέρως των κηπευτικών. Εφαρµόζεται κατά το πρώτο διάστηµα µετά τη µεταφύτευση και συστήνεται η εφαρµογή του και σε συνδυασµό µε το Vitanica® CiStemic, σε συνθήκες αυξηµένων εξωτερικών πιέσεων.

Η νέα σειρά Vitanica® Ci αποτελεί τον ιδανικό συνδυασµό φυσικών συστατικών και τεχνολογικής καινοτοµίας, προσφέροντας στους παραγωγούς µια αξιόπιστη και αποτελεσµατική λύση για τη βελτίωση της ανάπτυξης και την ενεργοποίηση της άµυνας των καλλιεργειών τους.

*Product Manager COMPO EXPERT Ελλάς



Atlantica Agricola

Βιοδιεγέρτες και καινοτόµα θρέψη Atlantica Agricola

του Γεώργιου Κυριτσά*

Οι βιοδιεγέρτες είναι µια νέα σειρά προϊόντων τα οποία δεν αποτελούν εισροές θρεπτικών στοιχείων τα ίδια, αλλά είναι εξειδικευµένα στο να ενεργοποιούν τις φυσιολογικές διαδικασίες και τα µεταβολικά µονοπάτια του φυτού, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την αντοχή στο στρες και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των θρεπτικών στοιχείων και την ποιότητα των παραγόµενων προϊόντων. Χάρη στην πολύπλευρη δράση τους µπορούν να µειώσουν ή και να εξαλείψουν τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η κλιµατική αλλαγή, που όσο περνάνε τα χρόνια επηρεάζει όλο και περισσότερες εκτάσεις καλλιεργήσιµης γης απειλώντας την επαρκή παραγωγή τροφής για ανθρώπους και ζώα.

Η Atlantica Agricola αποτελεί πρωτοπόρα εταιρεία στην παραγωγή και εξέλιξη των βιοδιεγερτών. Μέσα σε σαράντα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης ποιοτικών προϊόντων έχει καταφέρει να έχει παρουσία σε πάνω από εξήντα χώρες και εδραίωσε ένα δίκτυο ανθρώπων, οι οποίοι παρέχουν την εµπειρία και τις γνώσεις τους. Στην Atlantica Agricola οραµατίστηκαν και προτείνουν ένα νέο µοντέλο γεωργίας βασισµένο στον αποκλεισµό στοιχείων ξένων προς τη φύση και στη δηµιουργία φυσικών ουσιών που δεν θα µολύνουν το έδαφος, τα νερά ή τα παραγόµενα προϊόντα, προκειµένου να παρέχουν τον υψηλότερο δυνατό βαθµό ευεξίας σε όλα τα είδη του πλανήτη.

 

Σειρά βιοδιεγερτών Atlantica Agricola

Οι βιοδιεγέρτες της Atlantica Agricola είναι διαµορφωµένοι µε εξειδικευµένα και ταχέως αφοµοιώσιµα συστατικά όπως, L-αµινοξέα, πολυσακχαρίτες, βιταµίνες, εκχυλίσµατα άλγης, οργανικά οξέα, ωφέλιµους µικροοργανισµούς, υδρολυµένες πρωτεΐνες, µίκρο- και µακροστοιχεία και ωσµωρυθµιστές, που προσφέρουν πληθώρα λύσεων τόσο στην συµβατική όσο και στην βιολογική γεωργία.

Razormin®:  Με περισσότερα από 25 ενεργά συστατικά στην σύστασή του το Razormin® αποτελεί τον πιο ολοκληρωµένο βιοδιεγέρτη για τις καλλιέργειες και από τα bestsellers της εταιρείας. Προωθεί την αύξηση και την αναγέννηση των απορροφητικών ριζικών τριχιδίων (ιδίως σε νεαρά φυτά), ενεργοποιεί τον µεταβολισµό των φυτών συµβάλλοντας στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας τους σε καταστάσεις στρες (χρήση ζιζανιοκτόνων, υψηλή ή χαµηλή θερµοκρασία, χαµηλή ηλιοφάνεια, χαλάζι, πληµµύρα, κλπ), επάγει την διαδικασία της φωτοσύνθεσης και οδηγεί στην ισορροπηµένη ανάπτυξη των φυτών.

Fitomare®: Ένας βιοδιεγέρτης βασισµένος σε εκχυλίσµατα φυκιών (Ascophyllum nodosum). Προάγει την βλάστηση, την ανθοφορία και την καρπόδεση. Αποτελεί άριστο ωσµωπροστατευτικό παράγοντα, ενεργοποιεί την παραγωγή κυτοκινινών και συµβάλλει στην ανάπτυξη της καλλιέργειας σε συνθήκες στρες (ξηρασία, αλατότητα, θερµοκρασία και ασθένειες). 

Florone®: Απαρτίζεται από υδρολυµένες φυτικές πρωτεϊνες σε συνδυασµό µε µίκρο- και µακροστοιχεία. Προωθεί την ανθοφορία και την καρπόδεση, ενεργοποιεί την διαδικασία της κυτταροδιαίρεσης και συµβάλλει στην πρωίµιση της παραγωγής.

Σειρά Raykat®: Αποτελείται από προϊόντα προσαρµοσµένα στις ανάγκες των φυτών σε κάθε στάδιο του βιολογικού τους κύκλου. Raykat Start® για την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και µια γρήγορη εκκίνηση της καλλιέργειας, Raykat Growth® για εντατικοποίηση (boost) της βλαστικής ανάπτυξης και Raykat Brix® για την βελτίωση των ποιοτικών παραµέτρων του καρπού (χρώµα, άρωµα, σάκχαρα).

Σειρά Atlanticell®: Αποτελείται από προϊόντα που περιέχουν διάφορους τύπους ωφέλιµων ζώντων µικροοργανισµών µε βιοδιεγερτικές ιδιότητες και οργανικά µόρια. Σκοπός τους είναι ανάπτυξη ενός «ζωντανού» εδάφους µε αποτέλεσµα την θεαµατική αύξηση του όγκου των απορροφητικών ριζιδίων, την µεγιστοποίηση της πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων, ακόµη και των πιο δυσκίνητων µορφών τους και την αντοχή των φυτών σε αντίξοες εδαφικές συνθήκες. Μια σειρά που ξεχωρίζει για την ποιότητα, την καθαρότητα και τον πυκνότητα των συστατικών µικροοργανισµών σε σχέση µε την αγορά. Απόλυτα επιτυχηµένες εφαρµογές µε Trichomix® σε σιτηρά, βιοµ. τοµάτα, πατάτα, Nitromix® σε καλαµπόκι και ηλίανθο, Pochomix® σε κρεµµύδι, σκόρδα κι ακτινίδια.

Σειρά µε βάση οργανικά οξέα

Τέλος, η σειρά µε βάση τα οργανικά οξέα φυτικής πάντα προέλευσης (χουµικά, φουλβικά), αποτελείται από τα Biocat-G® το «µαύρο µαργαριτάρι» µε άµεση διεγερτική δράση που επιταχύνει την δραστηριότητα και την ανάπτυξη των φυτών από την ρίζα, Biocat-15® για την άµεση ενεργοποίηση και βελτίωση της δοµής του εδάφους και Crucero® για ενέργεια και κατευθυνόµενη ανάπτυξη των καλλιεργειών. Με υψηλά ποσοστά οργανικής ουσίας µικρού µοριακού βάρους στην σύνθεσή τους βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από την ρίζα, έχοντας µεγάλη ενεργειακή επίδραση έναντι στις δυσµενείς συνθήκες που προκύπτουν από καταστάσεις στρες, τονώνοντας την βλαστική ανάπτυξη της καλλιέργειας. Προϊόντα που θα γίνουν σηµεία αναφοράς.

*Γεωπόνος




TEOFERT

Βιοδιεγέρτης RHINÖ ΗΤ για καλύτερη καρπόδεση

του Ηλία Κυριακόπουλου*

HTEOFERT σε συνεργασία µε την KIMITEC βρίσκεται στη κορυφή των εξελίξεων στο τοµέα των βιοδιεγερτών στον αγροτικό τοµέα.

Η εταιρία TEOFERT είναι αποκλειστικός διανοµέας της ΚΙΜΙΤEC στην Ελλάδα απο το 2012, προσφέροντας τεχνολογίες αιχµής στην υπηρεσία του έλληνα παραγωγού.

Η KIMITEC, µε έδρα την Αλµερία της Ισπανίας είναι µια από τις µεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες βιοτεχνολογίας. Για περισσότερα από 16 χρόνια η KIMITEC προσφέρει λύσεις για τον αγροτικό τοµέα, εναλλακτικών των σύνθετων χηµικών, τοποθετώντας την υγεία των καταναλωτών και το περιβαλλοντικό αποτύπωµα, στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας και της αγροτικής παραγωγής. Σήµερα, η εταιρία έχει παρουσία σε περισσότερες απο 94 χώρες και γραφεία σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Κίνα.

Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης MAAVi, της ΚΙΜΙΤEC αποτελεί το µεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη και ένα από τα µεγαλύτερα στο κόσµο. Η έρευνα και ανάπτυξη αποτελεί µια από τις θεµελιώδεις αρχές της KIMITEC έχοντας δαπανήσει περισσότερα από 22.000.000 ευρώ και είναι η µόνη εταιρία γεωπονικού ενδιαφέροντος που έχει συµµετάσχει επιτυχώς 4 φορές στο πρόγραµµα έρευνας HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κέντρο βιοτεχνολογίας MAAVi εξειδικεύεται στην έρευνα σε τέσσερα διαφορετικά επιστηµονικά πεδία: της Βοτανικής, της Μικροβιολογίας, των Μικροαλγών και της Πράσινης Χηµείας για την ανάπτυξη νέων βιοενεργών µοριών µε βιοδιεγερτική, βιοπροστατευτική, πρεβιοτική και προβιοτική δράση για τα φυτά. Πέραν των εργαστηρίων που είναι εξοπλισµένα µε τις πιο εξελιγµένες τεχνολογίες, το ερευνητικό κέντρο διαθέτει 16 πειραµατικά θερµοκήπια για τις δοκιµές νέων βιοενεργών µορίων µε προστατευτική δράση έναντι εντόµων και ασθενειών των φυτών, αλλά και ένα θερµοκήπιο για τις δοκιµές νέων προϊόντων για τη φαρµακευτική κάνναβη.

Η KIMITEC µε αιχµή την έρευνα και ανάπτυξη και µε τη βοήθεια της τεχνολογίας για βελτιστοποίηση των µέσων παραγωγής, παρουσιάζει εξειδικευµένες λύσεις για τους παραγωγούς για την ενίσχυση όλων των φαινολογικών σταδίων µε σκοπό την αύξηση των αποδόσεων. Ένα απο τα κρισιµότερα στάδια της καλλιέργειας µε άµεσο αντίκτυπο στη παραγωγή είναι αυτό της καρπόδεσης αλλά και των κυτταροδιαιρέσεων που συντελούνται κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης των καρπών, καθώς αυτές είναι άµεσα υπέυθυνες για το τελικό µέγεθός τους. Σε αυτό το σηµείο, η KIMITEC προσφέρει τη λύση για το παραγωγό µε ένα επαναστατικό, µη ορµονικό βιοδιεγέρτη, το RHINÖ ΗΤ.




Επίσκεψη συνεργατών TEOFERT στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης MΑΑVi, της εταιρίας KIMITEC στην Αλμερία.

RHINÖ ΗΤ

Το RHINÖ ΗΤ είναι ένας ισχυρός βιοδιεγέρτης ειδικά σχεδιασµένος για τη βελτίωση όλων των µεταβολικών και ενζυµατικών διαδικασιών που στοχεύουν στην καλύτερη καρπόδεση αλλά και στην κυτταροδιαίρεση µέσα στο φυτό, στο µέγιστο των γενετικών του δυνατοτήτων.

Το ποσοστό των αµινοξέων στη σύνθεση του είναι στο 7,1% µε το αµινόγραµµα να αποτελείται κυρίως από τα αµινοξέα της γλυκίνης και κυστεϊνης. Η γλυκίνη εκτός από την προστασία που προσφέρει στα φυτά έναντι αβιοτικών παραγόντων βελτιώνει σηµαντικά και το σχηµατισµό των οφθαλµών και των άνθεων. H κυστείνη είναι ένα αµινοξύ το οποίο µέσω του µεταβολισµού του, συµµετέχει σε πλήθος σηµαντικών µορίων όπως βιταµινών, αντιοξειδωτικών αλλά και µορίων που σχετίζονται µε τους µηχανισµούς άµυνας των φυτών. Επιπλέον περιέχει πρόδροµες ουσίες (NATCA, TCA) της προλίνης η οποία είναι γνωστή για τον ωσµωρυθµιστικό της ρόλο και την προστασία της κυτταρικής µεµβράνης.

Τέλος, η σύνθεσή του περιέχει ισχυρά βιοενεργά µόρια που αποτελούν εκτός των άλλων πρόδροµες ενώσεις του φολικού οξέως. Το φολικό οξύ είναι ένα συστατικό που παίζει εξαιρετικά σηµαντικό ρόλο στη σύνθεση και επιδιόρθωση του DNA και αποτελεί απαραίτητο παράγοντα στις βιοχηµικές αντιδράσεις που σχετίζονται µε τη γρήγορη και αποτελεσµατική κυτταροδιαίρεση.

Με το RHINÖ ΗΤ ο παραγωγός επιτυγχάνει σηµαντική αύξηση των αποδόσεών του. Ανάλογα µε το στάδιο εφαρµογής του, το RHINÖ ΗΤ δρά στοχευµένα ενισχύοντας σηµαντικά τα φαινολογικά στάδια ενδιαφέροντος. Η εφαρµογή του κατά την ανάπτυξη της ταξιανθίας επιφέρει σηµαντικά πλεονεκτήµατα καθώς την ενδυναµώνει και την επιµηκύνει µε αποτέλεσµα να καρποδένουν περισσότεροι καρποί ανά ταξιναθία. Επίσης, κατά τη περίοδο της άνθησης συµβάλει στην τελειοποίηση του άνθους αυξάνοντας έτσι την καρπόδεση. Μετά τη πτώση των πετάλων – όπου και συντελείται η συντριπτική πλειοψηφία των κυτταρικών διαιρέσεων στον καρπό- η εφαρµογή του συµβάλει καθοριστικά στην αύξησή του µεγέθους τους χωρίς να προκαλεί σχισίµατα. Τέλος ένα σηµαντικό πλεονέκτηµα για το παραγωγό αποτελεί το γεγονός ότι λόγω των αποτελεσµατικών κυτταροδιαιρέσεων το RHINÖ ΗΤ µειώνει δραστικά τον αριθµό κακοσχηµατισµένων καρπών και συµβάλει στην αύξηση της οµοιοµορφίας της παραγωγής.

*Product Manager Ειδικών Προϊόντων



CORTEVA


SYNGENTA


Timac ARGO | ΛΥΔΑ



ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ


Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για τους βιοδιεγέρτες διαθέσιμο εδώ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία