BACK TO
TOP
Προϊόντα

Η συγκυρία στις ζωοτροφές φέτος δίνει αξία και στο άχυρο που διαπραγματεύεται στα 20 λεπτά

Ακόµα και στο άχυρο τιµή δίνουν οι υφιστάµενες ισορροπίες στην αγορά σιτηρών και ζωοτροφών ενόψει των φετινών αλωνισµάτων, σε µια συγκυρία που έχει εξάψει το ενδιαφέρον πολλών αγροτών να δέσουν φέτος µπάλες αντί να ενεργοποιήσουν τον καταστροφέα

12_pin_11

Πέτρος Γκόγκος

7143
11

Καταλύτης για το ενδιαφέρον αυτό, ήταν προφανώς οι υψηλές τιµές για τις µπάλες που νωρίτερα φέτος έγραψαν ακόµα και τα 18 µε 20 λεπτά το κιλό, πολύ κοντά δηλαδή στην τιµή µε την οποία πωλήθηκε στα περσινά αλώνια το κριθάρι στο χωράφι. Αιτία για την εκτίναξη της τιµής από τα 6 µε 7 λεπτά που «έφευγαν» οι µπάλες την περίοδο 2020-21 ήταν η τιµή για το τριφύλλι, η οποία απογειώθηκε στη ζώνη των 35 λεπτών το κιλό µέσα στον χειµώνα.

Για τις φετινές πρώτες κοπές, η τιµή στο τριφύλλι υποχώρησε κατά 2 λεπτά τις προηγούµενες ηµέρες, µε τα καθαρά να διαπραγµατεύονται στα 22 λεπτά το κιλό και τα χορτάρια στα 17 λεπτά, από τα 25 και 18 λεπτά αντίστοιχα δυο εβδοµάδες πριν. Σε αυτό το πλαίσιο και όσο οι τιµές που ακούγονται στην αγορά σιτηρών για το κριθάρι και το σκληρό σιτάρι δείχνουν να διατηρούνται στη πάνω ζώνη του εύρους, οι προσδοκίες των παραγωγών τοποθετούν πέριξ των 10 λεπτών το κιλό την τιµή για το άχυρο, ενώ έχουν ακουστεί ακόµα και τα 12 λεπτά. Μια πιο συγκρατηµένη προσέγγιση της αγοράς δεν δίνει στο άχυρο τιµή µεγαλύτερη των 8 λεπτών το κιλό, ωστόσο πέραν των υπόλοιπων εξόδων, δηλαδή του πετρελαίου, της πρέσας και των φορτωτικών, οι αγρότες επικαλούνται και τα ακριβά υλικά δεσίµατος που εκ των πραγµάτων συνηγορούν σε υψηλότερη τιµή εκκίνησης από αυτήν µιας συνηθισµένης χρονιάς.

Με την ευρωπαϊκή αγορά πάντως να διαµορφώνει αυτήν την εβδοµάδα τιµές στα 392 ευρώ ο τόνος για το κτηνοτροφικό κριθάρι και στα 343 ευρώ για το καλαµπόκι, χωρίς τα µεταφορικά, φαίνεται ότι η αποκλιµάκωση των τιµών δεν θα µπορούσε να επέλθει εντός της επερχόµενης νέας εµπορικής περιόδου. Υπό αυτήν την έννοια, το άχυρο αποκτά αξία τόσο για τους αγρότες που κατά γενική οµολογία έχουν ένα µεγάλο κίνητρο να µην περάσουν από τον καταστροφέα τις καλαµιές, όσο και για τις κτηνοτροφικές µονάδες, οι οποίες θα µπορούσα να εξασφαλίσουν µια φθηνότερη εναλλακτική για να «ξεγελάσουν» τα ζωντανά, ανακατεύοντας το τριφύλλι µε λίγο παραπάνω άχυρο.

Φυσικά, παρά τον ενθουσιασµό αρκετών αγροτών να δέσουν φέτος άχυρο, προβληµατίζουν τα οικονοµικά δεδοµένα στις κτηνοτροφικές µονάδες που καλούνται να φέρουν σε ισορροπία τόσο της τιµές για τις ζωοτροφές, όσο και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα που έχουν ενισχυθεί δυσανάλογα από την τιµή στο γάλα. Μια καλή κατεύθυνση για την φετινή δυναµική στον ευρύτερο κλάδο, θα δώσουν τις επόµενες εβδοµάδες οι πρώτες ζυµώσεις για την τιµή στο πρόβειο γάλα, όσο στην πιάτσα ήδη ακούγονται τα 1,50 ευρώ το κιλό για τα συµβόλαια της νέας περιόδου.

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

08-05-2022 17:49Δημήτρης

Σοβαρευτείτε κύριε Γκόγκο και μην γράφετε ασυναρτησίες. Εφόσον θέλετε να γράφετε -απλά για να γράφετε, κάντε ένα απλό copy-paste τις διεθνείς τιμές στα σιτηρά. Προβλέψεις και οι αναλύσεις από άσχετους απλά κουράζουν.

Απάντηση

06-05-2022 13:37Βοσκος

Φάτε τα μόνοι σας

Απάντηση

05-05-2022 06:30ΤΤ

Οπως τα λέει ο κυρΠετρος είναι, έχω ήδη δώσει προκαταβολή στους αγρότες παραγωγούς για αχυρο στα 20 λεπτά, στο κριθάρι στα 99 λεπτά, στο τρυφιλλι στα 65λεπτά και στο καλαμπόκι στο 1,20, όλα αυτά μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους παραγωγούς, αν θέλετε και εσείς να πετύχετε αυτές τις τιμές, επικοινωνήστε μαζί μου!

Απάντηση

04-05-2022 22:55Λουκας

Εάν το άχυρο πουληθεί 20 λεπτά το τριφύλλι πόσο θα πάει το καλαμπόκι πόσο θα πάει εκτός αυτού που θα βρείτε παραγωγούς και να τα ταΐσουν σταματήστε τις βλακείες πλέον και ελάτε στην πραγματικότητα για να στηριχθεί η κτηνοτροφία έλεος η κτηνοτροφία πεθαίνει κι εσείς απλά γεμίζετε την σελίδα σας πάρτε το χαμπάρι ο κόσμος θα πεινάσει από κτηνοτροφικά προϊόντα Εάν συνεχίσει κατάσταση σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία στην Ελλάδα

Απάντηση

03-05-2022 11:55Σωτήρης

Όχι 1.5 στο γάλα είναι λίγο 4 ευρώ και άνω όλο μαλακίες

Απάντηση

02-05-2022 17:13Αλέκος

Εγώ που έβαλα δλδ τρυφίλλι με 0,13 ειμαι τυχερός.Τι προπαγάνδα είναι αυτή?Γτ ξεσηκώνετε τον κόσμo με τα ψέμματα?η κτηνοτροφία διαλύεται κι εσείς τον χαβά σας.Σαν τα αρνιά υο πασχα 10 ευρώ στον παραγωγό λέγατε και τα μισά ελληνικά έμειναν απούλητα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

02-05-2022 10:55Βασιλης Ορφανος

Η ανοησία πάει σύννεφο στην εφημερίδα για την τιμή των 18 λεπτών Συνεχίστε έτσι την προπαγάνδα να δούμε θα υπάρχει κτηνοτροφία του χρονου

Απάντηση

02-05-2022 10:15Κώστας

1.50 στο γάλα σιγά να μην δώσουν είναι αρλουμπες

Απάντηση

02-05-2022 09:43Ενας

Πόσο απατεώνες είστε πια λέτε 20 λεπτά το αχυρο το κιλό και μέσα στο άρθρο 8 ως 12 σαν τα λεφτά που μοιράζεται σε λιπασμάτα ζωοτροφές πετρελαιο μόνο κοροϊδία είστε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία