BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Βάσει γαλακτοπαραγωγής η εκπροσώπηση στη Διεπαγγελματική

Δύσκολη η βραδιά που πέρασαν οι πέρασαν στον Τύρναβο το βράδυ της Τρίτης οι αιγοπροβατοτρόφοι, λόγω των διαφορετικών απόψεων που εξέφραζαν για ώρες οι παρεβρισκόμενοι, ωστόσο, το τέλος δείχνει να υπάρχει οδός σύγκλισης.

Galata-Stamnes-2

Agronews

32
0

Αυτό στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν, με βάση τις πληροφορίες του Agronews, είναι η εκπροσώπηση στη Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας με βάση την παραγωγή που διαθέτουν τα μέλη των εγγεγραμμένων σε κάθε συνεταιρισμό ή οργάνωση κτηνοτρόφοι. Κάθε παραγωγός θα μπορεί να δηλώνει την παραγωγή του σε μια οργάνωση, δηλαδή, είτε στον συνεταιρισμό, είτε σε μια από τις ΠΕΚ, ΣΕΚ, Ομοσπονδίες και με βάση τις ποσότητες που μπορεί να δείξει κάθε οργάνωση, θα καταλαμβάνει και ανάλογο αριθμό μελών στη Διεπαγγελματική. Όλα αυτά εκτιμάται ότι θα διευκολυνθούν και από το θεσμικό πλαίσιο για τις διεπαγγελματικές το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ίδιος ο υπουργός Μάκης Βορίδης.

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα τεκτενόμενα στον Τύρναβο στην Agrenda του Σαββάτου

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Με πολλές γραμμές και κεντρικό θέμα την Διεπαγγελματική Φέτας η συνάντηση το βράδυ στον Τύρναβο

 

Με τις τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα να βελτιώνονται, πολλά ωστόσο οργανωτικά κυρίως ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, συνέρχεται η προγραμματισμένη για σήμερα (Τρίτη ώρα 8μ.μ.) συνάντηση κτηνοτρόφων και λοιπών συντελεστών του κλάδου στον Τύρναβο.

Η αλήθεια είναι ότι η συνάντηση γίνεται σε βαρύ κλίμα μετά τον κουρνιαχτό που σήκωσε η πρωτοβουλία των Τρικάλων και ειδικότερα του γαλακτοβιομήχανου Μιχάλη Σαράντη η οποία κάνει λόγο για αυστηρό έλεγχο της ζώνης γάλακτος και των διαδικασιών παρασκευής της Φέτας, όπως επίσης και για νέο προσανατολισμό της υπό συγκρότηση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης.

Η καχυποψία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων βρίσκεται στο κατακόρυφο, οι κτηνοτρόφοι δείχνουν για άλλη μια φορά να ακολουθούν διαφορετικές γραμμές μεταξύ τους, ενώ αγωνίες φαίνεται να συνοδεύουν αυτό τον καιρό και τις κινήσεις των τυροκόμων, όπως βέβαια και πολλών γαλακτοβιομήχανων.

Το βέβαιο είναι ότι η παρέμβαση Σαράντη – Βαϊόπουλου (Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων – Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας) προκάλεσε ισχυρή αντισυσπείρωση από την πλευρά των καταγεγραμμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων και όσων θέλουν να εμφανίζονται ως εκφραστές των παραγωγών. Αυτή την αντισυσπείρωση επιχειρεί να εκφράσει κατά κάποιο τρόπο η σημερινή συνάντηση, με κάποιους εκ των συνδαιτυμόνων να αγωνιούν για τις «καρέκλες» που είχαν καπαρώσει στην Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας.

Βεβαίως το βράδυ στον Τύρναβο δεν θα είναι μόνο οι παραπάνω αγωνιούντες. Στη συνάντηση προβλέπεται να δώσουν το παρόν δεκάδες, ενδεχομένως και εκατοντάδες κτηνοτρόφου που αγωνιούν και δικαιολογημένα για το μέλλον του επαγγελματός τους και για την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους. Αυτή την πλευρά, θα επιδιώξει να καλύψει με τις παρεμβάσεις της μια ομάδα αξιόλογων νέων κυρίως κτηνοτρόφων από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως ο εύστοχος σε πολλές από τις δημόσιες παρεμβάσεις του Νίκος Δημόπουλος και κάποιοι ακόμα αυτόφωτοι κατά κάποιο τρόπο γνήσιοι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι. Η συγκεκριμένη πλευρά, η οποία σήμερα δεν επιδιώκει να εκφραστεί από τις υφιστάμενες οργανώσεις (ΣΕΚ, ΠΕΚ, Ομοσπονδία Θεσσαλίας), διατηρεί ζωηρή άποψη για το τι πρέπει να γίνει, εκτιμά ότι πρώτα θα πρέπει να λυθούν τα θέματα πανελλαδικής συγκρότησης και εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων και στη συνέχεια να ανοίξει ο διάλογος για το πώς θα γίνει η εκπροσώπηση στη διεπαγγελματική της Φέτας. Η εν λόγω πλευρά φαίνεται να κινείται κάπου ανάμεσα από τη βούληση των παλιών συνδικαλιστών που έχουν κάνει ήδη τη μοιρασιά με βάση τα πρόσωπα και στην πρόταση Σαράντη που επιδιώκει συγκρότηση της Διεπαγγελματικής με βάση το ποιοι παραδίδουν γάλα στα τυροκομεία και στις γαλακτοβιομηχανίες με γραμμή παραγωγής φέτας.

Σημειωτέον ότι η συνάντηση του Τυρνάβου έρχεται μετά την πρόσφατη γενική συυνέλευση του ΣΕΒΓΑΠ στη Λάρισα όπου τέθηκαν σε νέα βάση πολλά ζητήματα (ως απόρροια της πρωτοβουλίας Σαράντη) αλλά και της νέας,  προγραμματισμένης για τις 2 Νοεμβρίου, ημερίδας στα Τρίκαλα, στην οποία έχει δεσμευθεί να δώσει το παρόν και ο υπουργός Μάκης Βορίδης.  

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία