BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Διαβουλεύσεις για λύση στις εξαγωγές μήλων Αγιάς στην Αίγυπτο

Το πρόβλημα που προέκυψε με την εξαγωγή των πρώιμων μήλων Αγιάς (ποικιλίας Gala) στην Αίγυπτο, λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν εξαιτίας της προσφυγής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ), βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη.

Μαξιμος-Συσκεψη_στον_υφυπουργο_Εξωτερικων

469
0

Στη συνάντηση, που έγινε σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Θεσσαλός πολιτικός με τον υφυπουργό μετά την ενημέρωση που είχε από παραγωγούς της Αγιάς και τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών, συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ. Ιωάννης Σμυρλής και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Εξαγωγικών Επιχειρήσεων (ΟΑΕΠ) κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, νωρίτερα είχε επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά για το πρόβλημα, που αναμένεται να γιγαντωθεί, καθώς η αγορά της Αιγύπτου, που πλέον έχει κεφαλαιακούς περιορισμούς, απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μήλων της χώρας.

Κατά την συνεργασία που είχε ο κυβερνητικός βουλευτής με τον υφυπουργό Εξωτερικών υπήρξε και επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά Κισσάβου» κ. Αντώνη Τσιάρα, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργο Ζέικο και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς - Σκήτης κ. Βαγγέλη Μανίκα.

Τόσο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος όσο και οι πρόεδροι των συνεταιρισμών περιέγραψαν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς το όριο των 1.600 ευρώ για κάθε εξαγωγικό φορτίο δεν καλύπτει ούτε καν το κόστος μεταφοράς.

Εξερχόμενος του γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών ο Θεσσαλός πολιτικός έκανε την ακόλουθη δήλωση·

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Φραγκογιάννη για την ουσιαστική συζήτηση που είχαμε και το ειλικρινές του ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της εξαγωγής μήλων στην Αίγυπτο. Αναμφίβολα, πρόκειται για ζήτημα που άπτεται συνολικά των συναλλαγών των κρατών-μελών της ΕΕ με τρίτη χώρα, και γι αυτό, πέραν των διαβουλεύσεων που ήδη πραγματοποιούνται μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, η όποια λύση θα πρέπει να είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».

 

Τηλεδιάσκεψη για συντονισμό κυβερνητικών δράσεων

Στο μεταξύ, συνεργασία για το ίδιο θέμα είχε εκ νέου με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός και ο υφυπουργός Εξωτερικών, σε συνέχεια των επαφών, που είχαν το προηγούμενο διάστημα, για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς, επικοινώνησαν ξανά, σήμερα, με τον κ. Φραγκογιάννη να ενημερώνει τον κ. Κέλλα για τον συντονισμό των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων. Ειδικότερα, ο υφυπουργός ανέφερε πως προγραμματίζει άμεσα τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, τον υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, για να συζητηθούν οι κυβερνητικές ενέργειες για τη διευκόλυνση των εξαγωγών των ελληνικών μήλων.

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι θα εστιάσει στο περιεχόμενο των υπομνημάτων με τα αιτήματα, που απέστειλαν, έπειτα από μεσολάβηση του Χρήστου Κέλλα, στο υπουργείο Εξωτερικών, οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών, «Ο Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, και, «Ορεινά Κισσάβου», Αντώνης Τσιάρας. Επίσης, σημείωσε πως θα επικοινωνήσει με την ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες σύναψης διακρατικής συμφωνίας για τη διοχέτευση των μήλων της Αγιάς στην αιγυπτιακή αγορά.

Ο Χρήστος Κέλλας επισήμανε, από πλευράς του, πως τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών πρέπει να βρουν τρόπο παράκαμψης των εμποδίων, που υφίστανται στην Αίγυπτο, λόγω της εποπτείας της από το ΔΝΤ και της επιβολής capital controls. Ως γνωστόν, με το νέο καθεστώς, επιτρέπεται στη συγκεκριμένη χώρα η εισαγωγή ευπαθών προϊόντων σε κοντέινερ με τιμολόγιο έως 1600€. Σημείωσε, δε, ξανά, όπως είχε υπογραμμίσει και στον κ. Γεωργαντά, πως το εν λόγω ποσό δεν ανταποκρίνεται ούτε στα στοιχειώδη έξοδα μεταφοράς, με αποτέλεσμα οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ευχαρίστησε τον κ. Φραγκογιάννη για την άμεση ανταπόκριση, προσθέτοντας πως, συνεπεία της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους παραγωγής, ο αγροτικός κόσμος διανύει μία δύσκολη περίοδο και είναι απαραίτητη η διαρκής παρουσία της πολιτείας στο πλευρό του.  

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία