BACK TO
TOP
Μήλα

∆ιπλή και τριπλή τιµή γράφουν τα μήλα στο µανάβη

Στην αιχμή της συγκοµιδής µήλου βρίσκεται η περιοχή της Ζαγοράς, µε τους αγρότες να συγκοµίζουν τον κύριο όγκο της παραγωγής που αποτελείται από τις κόκκινες ποικιλίες Red Delicious και Starking Delicious, µε γλυκόπικρη όµως αίσθηση, καθώς οι καιρικές συνθήκες έχουν αφήσει µικρότερες εµπορεύσιµες ποσότητες της τάξης του 25-30%. Στην περιοχή βροχές κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας µείωσαν τους καρπούς που έδεσαν τα δέντρα, ενώ το χαλάζι κατέστρεψε ή «λέρωσε» µεγάλο τµήµα της παραγωγής µε αποτέλεσµα να είναι λιγότερα τα µήλα και αισθητά λιγότερα αυτά που πιάνουν τιµή.

36_pin_11

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

100
0

Σε αυτό το κλίμα, ο συνεταιρισµός  Ζαγοράς προσπαθεί να πουλήσει ακριβά την παραγωγή των αγροτών που διαχειρίζεται και είναι σε εµπορεύσιµη κατάσταση, για να έχουν οι αγρότες ανταπόδοση στη ζηµιά από τη µικρή σοδειά. Η οργάνωση δεν αγοράζει από τους παραγωγούς, διαχειρίζεται την παραγωγή και τους πληρώνει ανάλογα µε την τιµή που θα καταφέρει να πιάσει. Έτσι, σύµφωνα µε τον διευθυντή του ΑΣ Ζαγοράς ∆ιονύση Βαλασσά, µε την εικόνα όπως φαίνεται έως τώρα, ο παραγωγός υπολογίζεται να πάρει στο τέλος της χρονιάς λίγα λεπτά παραπάνω από τα 67 λεπτά το κιλό που πληρώθηκε πέρυσι.

Στη λαχαναγορά την ίδια ώρα πωλούνται στο 1,35 ευρώ το κιλό τα µήλα, από 1,30 ευρώ πέρυσι, µε αυτό να αναµένεται να δώσει ένα µέρος της διαφοράς στον παραγωγό. Όσον αφορά τις άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Ζαγορά, αναµένεται σε λίγες εβδοµάδες η συγκοµιδή στα µήλα Fuji, αλλά και στο ΠΟΠ φιρίκι Πηλίου, που είναι πιο όψιµες καλλιέργειες. Υπενθυµίζεται ότι στην αρχή της σεζόν µαζεύτηκαν τα πρώιµα µήλα Gala, µε καλές τιµές λόγω πρωιµότητας και ζηµιές σε µικρότερη έκταση από το χαλάζι.       

Στην Άρνισσα του νοµού Πέλλας κόβουν επίσης τώρα τον κύριο όγκο της παραγωγής που αποτελείται από κόκκινα µήλα Starking, µε τους αγρότες να πληρώνονται στο χωράφι τα καλά αχτύπητα το πολύ 38 λεπτά, σύµφωνα µε τον Χρήστο Μπαϊρακταρίδη, παραγωγό µήλων από την περιοχή. Αυτό µάλλον είναι απόρροια της συνολικά χαλαζοχτυπηµένης περιοχής, κυρίως από το χαλάζι της 14ης Αυγούστου, το οποίο άφησε πολύ µικρές ποσότητες µήλων αχτύπητα, κρατώντας χαµηλά την εµπορική δραστηριότητα στον τοµέα.

Κατεβαίνοντας ποιοτικές κατηγορίες ως προς το πόσο «λερωµένα» από χαλάζι είναι τα µήλα στην Πέλλα, από τα 38 λεπτά το κιλό στα αχτύπητα, η τιµή στις αγοραπωλησίες πάει στα 35, 33, 30 λεπτά το κιλό και από εκεί και πέρα «αρχίζουν τα κλάµατα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην  εφηµερίδα Agrenda ο Χ. Μπαιρακταρίδης, µε τα πιο χτυπηµένα µήλα να φεύγουν στα 25, ακόµη και στα 20 λεπτά. Τα πρώιµα Gala έφτασαν και εδώ τα 50 λεπτά.

Η ποικιλία fuji φαίνεται να πηγαίνει καλά ως προς την κατάσταση της καλλιέργειας στην Πέλλα, σύµφωνα µε τον κ. Μπαϊρακταρίδη, αφού προχωρά η ανάπτυξή τους καλά, παρά τις παρατεταµένες περιόδους χωρίς βροχές. Στην Ανάβρα όπως δήλωσε στην Agrenda ο πρόεδρος του ΑΣ Ανάβρας και αντιδήµαρος Αγιάς Βασίλης Σµυρλής, µαζεύουν ακόµη, χωρίς σοβαρές ζηµιές, τις κόκκινες ποικιλίες Scarlet, Redchief και Geromin µε τον παραγωγό να πουλάει γυρω στα 40 λεπτά το κιλό.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία