Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Η αγορά δεν κάλυψε τη ζημιά του παγετού στο επιτραπέζιο ροδάκινο

Απρόσκοπτη διάθεση και εµπορικές πράξεις που προσεγγίζουν τα 0,95 ευρώ το κιλό στην κλούβα, για την πρώτη ποιότητα στα ροδάκινα και τα 1,40 ευρώ στα νεκταρίνια, εξασφαλίζει, την περίοδο αυτή, η υψηλή ζήτηση από την αγορά για τα πραγµατικά λίγα φετινά φρούτα.

image001_24

Λεωνίδας Λιάμης

3186
1

Η συνέχεια µάλιστα, δεν αποκλείεται να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά, µε δεδοµένο ότι σταδιακά φεύγουν από την αγορά τα βερίκοκα και τα κεράσια, οι θερµοκρασίες, που ευνοούν την κατανάλωση φρούτων, έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και ο τουρισµός, εάν δεν προκύψει κάποια αρνητική εξέλιξη µε την πανδηµία, νοµοτελειακά τον Ιούλιο θα κινηθεί πολύ καλύτερα.

«Στο επιτραπέζιο ροδάκινο από άποψη τιµών πάµε πολύ καλύτερα από ό,τι πέρυσι. Αξιοποιούνται όλες οι ποικιλίες και ανάλογα µε την αγορά στην οποία απευθύνεται ο καθένας, κυµαίνονται και οι τιµές», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός Κωνσταντίνος Μαρκοβίτης από την περιοχή της Βέροιας. Όπως µας πληροφόρησε η ζήτηση, πλέον, έπειτα από µια περίοδο έντονης αστάθειας, έχει αποκτήσει σταθερά ανοδική πορεία, µε τις εµπορικές συναλλαγές να γίνονται σε ένα εύρος τιµών που ξεκινά από τα 0,70 ευρώ το κιλό και φτάνει έως και τα 0,95 ευρώ το κιλό. Αν και τα επίπεδα αυτά θεωρούνται ικανοποιητικά, δεδοµένου ότι πέρυσι το προϊόν πουλήθηκε κατά µέσο όρο µε 0,35-0,40 ευρώ το κιλό και τα 2-3 προηγούµενα χρόνια µε 0,18  το κιλό, στην πλειονότητα των παραγωγών µένει µια «στυφή γεύση», κι αυτό γιατί οι απώλειες στην παραγωγή από τον παγετό και το χαλάζι ξεπερνούν το 50% µιας κανονικής χρονιάς.  Αυτές τις ηµέρες µαζεύονται οι µεσοόψιµες Royal Jim, Royal Lee, Royal Pride, Sweet Scarlet, Sant Claus και Maria Bianca και θα ακολουθήσουν αργότερα οι υπερόψιµες.

Στα 0,80 µε 0,90 ευρώ το κιλό προσδιορίζει κατά µέσο όρο το εύρος των τιµών στις περισσότερες ποικιλίες των επιτραπέζιων ροδάκινων και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, ενώ ειδικά για τα πλατύκαρπα UFO4 που είναι προς το τέλος της συγκοµιδής, «επειδή οι ποσότητες, µετά και τις ζηµίες που υπήρξαν από τον παγετό και το χαλάζι, είναι λίγες, οι τιµές τους στην αγορά παίζουν ακόµη και πάνω από τα 1,20 ευρώ το κιλό».

Από την πλευρά του ο παραγωγός Βαγγέλης Καραΐνδρος παραδέχεται πως οι τιµές δεν είναι αυτές που περίµεναν οι αγρότες, ιδίως µετά την ελλειµµατική φετινή παραγωγή και νιώθουν απογοητευµένοι, αλλά για όσους είχαν σοδειά, καθώς οι ζηµίες δεν ήταν οριζόντιες, η χρονιά θα καταγραφεί ως πολύ καλή.  
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-07-2021 14:48ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Όταν υπάρχει μία αύξηση στην τιμή του παραγωγού 100% στο ροδάκινο και στο νεκταρίνι σε σχέση με πέρσι, πώς δικαιολογείται στην τιμή του συμπυρηνου η αύξηση να είναι 15% σε σχέση με πέρσι και να δικαιολογείται ως λογική η τιμή των 0,30 λεπτών;;;; Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι η φετινή παραγωγή είναι κατά 50% λιγότερη;;;;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία