BACK TO
TOP
Χοιροτροφία

Ante portas η πανώλη των χοίρων που επελαύνει στην Ανατ. Ευρώπη

Εντείνονται οι έλεγχοι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με απαγορεύσεις στις εισαγωγές βουλγάρικου χοιρινού, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης που επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη γειτονική Βουλγαρία. Την ίδια στιγμή, η Σλοβακία γίνεται η δέκατη χώρα εντός των συνόρων της Ευρώπης που αναφέρει κρούσμα της ασθένειας.

pork_2

Μαρία Γιουρουκέλη

20
0

Η Ελλάδα έχει απαγορεύσει την εισαγωγή βουλγαρικού χοιρινού, δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της γειτονικής χώρας Δεσισλάβα Τάνεβα, κατά την ενημέρωση επιτροπής του Κοινοβουλίου για το θέμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ), μεταδίδει το Reuters.


Σύμφωνα με την υπουργό, οι έλεγχοι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα ενταθούν και οι αποσκευές όσων μπαίνουν στην Ελλάδα θα ελέγχονται, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν μεταφέρουν χοιρινό κρέας.

 Στο μεταξύ οδηγίες πρόληψης εξέδωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Βουλγαρικά μέσα αναφέρουν πως στο συνοριακό πέρασμα της Μακάζα - Νυμφαίας έχει τοποθετηθεί εξοπλισμός απολύμανσης των οχημάτων, σε μια προσπάθεια ελέγχου της ασθένειας που προσβάλλει μόνο χοίρους και αγριόχοιρους. Σύμφωνα με τη βουλγαρική υπηρεσία ελέγχου τροφίμων, 21 κρούσματα της ΑΠΧ είχαν αναφερθεί μέχρι και την Πέμπτη. 

 Η υπουργός της Βουλγαρίας πρόσθεσε πως η θανάτωση των ζώων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια είναι μονόδρομος, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βίτενις Ανδριούκαϊτις έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για τη διαχείριση της κρίσης από τις βουλγαρικές αρχές. Σημειώνεται πως το 80% του κρέατος που καταναλώνεται στη γειτονική χώρα είναι χοιρινό.

Την Πέμπτη και κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης δήλωσε πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του νοσήματος στις ελληνικές μονάδες εκτροφής χοίρων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία