Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Χοιροτροφία

Ελεγκτικό τοίχος στα ελληνικά σύνορα για την πανώλη των χοίρων

Κλιμάκια με κτηνιάτρους και επιθεωρητές βρίσκονται σε επαγρύπνηση στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία, ελέγχοντας και δηλώνοντας κάθε φορτίο που θα μπορούσε να αποτελέσει «φορέα» της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην χώρα μας. Η κατάσταση έχει ανησυχήσει τις ευρωπαϊκές αρχές αφού μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, οι εστίες πολλαπλασιάστηκαν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με τελευταίο το πέρασμα σε μικρή χοιροτροφική μονάδα στη Σλοβακία.

synantisi_xoirotrofoi

19
0

Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε αποστολές ζωοτροφών και δημητριακών από την γειτονική Βουλγαρία, ενώ ήδη έχουν κληθεί από τις αρμόδιες αρχές χοιροτρόφοι οι οποίοι έχουν εισάγει πρόσφατα δημητριακά από την γειτονική χώρα, η οποία μέρα με τη μέρα βλέπει την ασθένεια να επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην επικράτειά της.

Μέχρι στιγμής, ο μηχανισμός αποτροπής φαίνεται πως λειτουργεί θετικά ενώ σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται κυβέρνηση και η Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, αφού έπειτα από την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί της την προηγούμενη εβδομάδα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, κατά την  οποία ο τελευταίος δήλωσε πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του νοσήματος της στις ελληνικές μονάδες εκτροφής χοίρων, ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση την Τετάρτη 31 Ιουλίου, με την υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή.

Ειδικότερα, με  εκπροσώπους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Τρίτη 30-07-2019) και της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος (Τετάρτη 31-07-2019), συναντήθηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Κύριο θέμα των συναντήσεων αποτέλεσε  η πρόληψη για την αποφυγή μετάδοσης της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στη χώρα μας, δεδομένου του εντοπισμού κρουσμάτων της νόσου στη γειτονική Βουλγαρία.

Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της αφρικανικής πανώλους των χοίρων, η οποία αποτελεί  ιογενή μολυσματική ασθένεια των χοίρων και των αγριόχοιρων και  δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή  υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική  προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ η θωράκιση της ελληνικής  κτηνοτροφίας από τη ζωονόσο. Ειδικότερα, ανέφερε  ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν λάβει εντολές για αυξημένη επαγρύπνηση και εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εισόδου της νόσου στην ελληνική επικράτεια.

Κατά την διάρκεια των συσκέψεων, οι εκπρόσωποι των κυνηγών και των χοιροτρόφων διαβεβαίωσαν την Υφυπουργό ότι θα συνδράμουν στις προσπάθειες πρόληψης και θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία τόσο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όσο και με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των χοιροτρόφων αναφέρθηκαν στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους, όπως είναι η πάταξη των ελληνοποιήσεων και τα  «κόκκινα» δάνεια.

Από την πλευρά της, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή επανέλαβε τη στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων, την ανάταξη του τομέα της κτηνοτροφίας και του σημαντικού, για την εθνική οικονομία, κλάδου της χοιροτροφίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία