BACK TO
TOP
Χοιροτροφία

Aναπροσαρμογή και επέκταση στο βιοαέριο το πλάνο της χοιροτροφίας

Έτοιµος να αποτινάξει το βαρίδι της εµπορικής δυσκαµψίας φαίνεται πως είναι ο εγχώριος κλάδος της χοιροτροφίας και κάπως έτσι επανέρχονται τα πλάνα αύξησης ζωικού κεφαλαίου, αναπροσαρµογής των µονάδων στις επιταγές του νέου ευρωπαϊκού µοντέλου παραγωγής, αλλά και επέκτασης στο βιοαέριο.

xoirotrofia-gourounaki-696x383_2

Πέτρος Γκόγκος

196
0

Αν κάτι µπόρεσε να συντηρήσει την κερδοφορία των ελληνικών χοιροτροφικών µονάδων τον τελευταίο χρόνο, αυτό ήταν οι επενδύσεις σε βιοαέριο που είχαν κάνει αρκετοί χοιροτρόφοι. Ωστόσο το ζητούµενο είναι, όπως εξηγούν συντελεστές του κλάδου στην Agrenda, οι εκµεταλλεύσεις να είναι βιώσιµες από τον κεντρικό πυρήνα της δραστηριότητάς τους, που δεν είναι άλλος από την παραγωγή χοιρινού κρβέατος. Η κλειστή εστίαση όλους αυτούς τους µήνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της έξαρσης της πανδηµίας του κορωνοϊού, περιόρισε αισθητά τον κύκλο εργασιών του κλάδου.

Σε αυτό το δυσµενές κλίµα, ήρθε να προστεθεί η επέκταση της πανώλης των χοίρων στη Γερµανία. Συγκεκριµένα, ενώ αρχικά η ζωονόσος αυτή αποτέλεσε καταλύτη θετικών εξελίξεων για την ελληνική αγορά, όταν σηµειώθηκαν τα πρώτα κρούσµατα στη Γερµανία, οι ισορροπίες άλλαξαν. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι η κινεζική αγορά έκλεισε την πόρτα της στη µεγάλη γερµανική παραγωγή, η οποία δεν είχε άλλη δίοδο παρά το εσωτερικό του µπλοκ, δηµιουργώντας συµφόρηση στην ευρωπαϊκή αγορά χοιρινού.

Η τιµή του χοιρινού κρέατος βρέθηκε κατά τους πρώτους µήνες του 2021 σε ιστορικά χαµηλά πέριξ του 1 ευρώ το κιλό ζων βάρος, αντίστοιχα µε εκείνα που διαµόρφωσε ο «µαύρος κύκνος» του πρώτου κύµατος της πανδηµίας τον Μάρτιο του 2021. 

Όσο η αποσυµφόρηση της ευρωπαϊκής αγοράς κλιµακώνεται όµως και µε δεδοµένο ότι σε παγκόσµιο επίπεδο η ζήτηση υπερβαίνει ακόµα κατά πολύ την προσφορά, διαµορφώνονται εκ νέου οι συνθήκες που σε πρώτη φάση ώθησαν του Έλληνες χοιροτρόφους στη διαµόρφωση νέων επενδυτικών πλάνων, προκειµένου να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά τόσο την εσωτερική όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Υποτονική παραμένει η αγορά της Ευρώπης
Σε υψηλά η διεθνής τιμή στα συμβόλαια χοιρινού

Στην Ελλάδα πρώτη ώθηση θα δώσει το άνοιγμα της εστίασης στην ΕΕ

Εν αναµονή της εξοµάλυνσης της ευρωπαϊκής αγοράς χοιρινού κρέατος βρίσκεται ο εγχώριος κλάδος της χοιροτροφίας, µε τα σχέδια επανεπενδύσεων και ανανέωσης των µονάδων που έχουν διαµορφώσει οι συντελεστές, να περιµένουν στη σειρά για την υλοποίησή τους.

Ενώ στον υπόλοιπο κόσµο η αγορά φαίνεται ότι καλπάζει, στην περίπτωση της Ευρώπης, ένα µείγµα υποτονικότητας λόγω της  πανδηµίας αλλά και η επέκταση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη Γερµανία, έχουν επιφέρει κορεσµό.

Εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα, η Ισπανία, η οποία όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, έχει διαχρονικά καλά συµβόλαια και σταθερές συνεργασίες, ενώ η χωρική απόσταση από το µέτωπο µε την πανώλη, έχει δώσει σηµαντική ώθηση στον εκεί κλάδο, ο οποίος διεκδίκησε µε επιτυχία τα µερίδια της Γερµανίας στην ασιατική αγορά.

Από την άλλη στην περίπτωση της Ελλάδας, ο συνδυασµός αυτών των δύο συγκυριών έχει αναβάλει προσωρινά τη πρόθεση των χοιροτρόφων να ακολουθήσουν τους ρυθµούς ανάπτυξης που γνωρίζει ο κλάδος σε Αµερική, Ασία και Ισπανία, σύµφωνα µε τους χοιροτρόφους. «Ευελπιστούµε ότι η κατάσταση θα  οµαλοποιηθεί» αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος της Νέας Οµοσπονδίας Χοιροτροφικών συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας. Σύµφωνα µε τον ίδιο, πρώτη ώθηση στην αγορά θα δώσει το άνοιγµα της εστίασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναµένεται τις επόµενες ηµέρες, αφού ως γνωστόν, οι περισσότερες ποσότητες καταναλώνονται σε αυτό το πλαίσιο.

 

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τα µελλοντικά συµβόλαια

Και δεν µπορεί παρά να βελτιωθεί  η εικόνα, αφού παραµένουν ενεργοί οι παράγοντες που υπαγόρευαν την αναπτυξιακή τροχιά πριν από το ξέσπασµα της πανδηµίας. Το παγκόσµιο κοπάδι εξακολουθεί να κυµαίνεται στα χαµηλά επίπεδα που σχηµάτισε η αφρικανική πανώλη των χοίρων, όταν πριν από περίπου δυόµισι χρόνια ξέφυγε από τον έλεγχο των κινεζικών αρχών και βρήκε τον δρόµο της µέσα από την άγρα πανίδα προς την Ευρώπη.

Αυτή την περίοδο η διεθνής τιµή και τα µελλοντικά συµβόλαια βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και µάλιστα δεν αναµένεται κάποια σηµαντική διόρθωση που θα προσγειώσει τις τιµές απότοµα στο άµεσο µέλλον, αφού οι ανάγκες της αγοράς και η ζήτηση µόνο σηµάδια κόπωσης δεν εµφανίζουν.

Ολόκληρο το αφιέρωμα διαθέσιμο εδω.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία