BACK TO
TOP
Ιχθυοκαλλιέργειες

Από 1η Απριλίου νέοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις σε αλιεία και υδατοκαλλιέργειες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, οι οποίες θα ισχύουν από την 1η Απριλίου 2023.

ixthiokalliergia-tsipoura-lavraki

237
0

Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν τους όρους υπό τους οποίους οι κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται από τα κράτη μέλη για τη στήριξη των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας μπορούν να θεωρηθούν συμβατές με την ενιαία αγορά.

 Αντικατοπτρίζουν τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ, ιδίως την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, ειδικά για ό,τι αφορά το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ETΘΑΥ) και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι νέοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις βοηθούν τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους φιλόδοξους πράσινους στόχους της ΕΕ βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση και μετριάζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, χωρίς αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά. Ειδικότερα, εισάγουν τις ακόλουθες κύριες αλλαγές:

  • ευρύτερο πεδίο εφαρμογής μέτρων που στοχεύουν τις ζωικές ασθένειες στην υδατοκαλλιέργεια, επιτρέποντας τη χορήγηση ενίσχυσης για αναδυόμενες ζωικές ασθένειες και ορισμένα χωροκατακτητικά ξένα είδη.
  1. ii) νέες κατηγορίες ενισχύσεων, όπως ενισχύσεις για στόλο και μέτρα παύσης λειτουργίας (σύμφωνα με το ΕΤΘΑΥ) και ενισχύσεις για επενδύσεις σε εξοπλισμό που συμβάλλει στην ασφάλεια των αλιευτικών σκαφών στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ένωσης.

Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι απίθανο να εγκριθούν μέτρα ενίσχυσης της παραγωγικής ικανότητας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία