BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Πράξεις στα 30 λεπτά για καλαμπόκι, με 28 λεπτά φτάνει το εισαγόμενο

Στα 300 ευρώ ο τόνος διαµορφώνεται εδώ και µερικά 24ωρα το πάνω όριο του εύρους τιµών για το καλαµπόκι, µε την ασυγκόµιστη ποσότητα να έχει περιοριστεί σε µερικές δεκάδες στρέµµατα πλέον, ενώ αυξάνονται και οι ποσότητες εισαγωγής.

22-35_22

Πέτρος Γκόγκος

549
0

Από τα 28 έως 30 λεπτά το κιλό στο χωράφι πληρώνεται το καλαµπόκι, µε τις περισσότερες συµφωνίες να κλείνονται στα 29 λεπτά, ενώ την περασµένη εβδοµάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» ανακοίνωσε παραλαβές καλαµποκιού µε τιµή 28 λεπτά το κιλό.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι αυτή την περίοδο καταφθάνουν στη χώρα µεγάλες ποσότητες εισαγόµενου καλαµποκιού από τα Βαλκάνια, µε την τιµή να διαµορφώνεται στην αποθήκη σε ένα εύρος από 1 έως 1,5 λεπτά κάτω από τα επίπεδα στα οποία διαπραγµατεύεται η αγορά για το εγχώριο προϊόν.

Στα πράσινα οι ευρωπαϊκοί δείκτες σιτηρών

Συνολικά, η φυσική αγορά στην Ευρώπη καταγράφει κέρδη σε όλα τα σιτηρά µε εξαίρεση το σκληρό σιτάρι το οποίο έµεινε αµετάβλητο. Συγκεκριµένα, κατά 2 ευρώ ενισχύθηκε η τιµή στο µαλακό σιτάρι, που ανέβηκε στα 280 ευρώ ο τόνος, µε το καλαµπόκι να κερδίζει 1 ευρώ στα 248 ευρώ. Κέρδη 2 ευρώ ο τόνος γράφει η αγορά κριθαριού µε το κτηνοτροφικό στα 254 ευρώ και το βυνοποιήσιµο στα 342 ευρώ ο τόνος. Οι εξαγωγές σιταριού από την ΕΕ, εξαιρουµένης της Γαλλίας για την οποία δεν υπάρχουν ακόµη στοιχεία, ανέρχονται σε 9,79 εκατ. τόνους στις 7 Νοεµβρίου, έναντι 8,47 εκατ. πέρυσι. Οι εξαγωγές κριθαριού ανέρχονται σε 2,94 εκατ. τόνους έναντι 3,02 εκατ. πέρυσι και οι εισαγωγές καλαµποκιού σε 4,39 εκατ. τόνους έναντι 6,07 εκατ. τόνους πέρυσι.

Το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίµηση της παραγωγής µαλακού σίτου σε 35,4 εκατ. τόνους, λαµβάνοντας υπόψη µια έκταση 4,9 εκατ. εκταρίων και µια µέση απόδοση 7,13 τόνων ανά εκτάριο. Η παραγωγή κριθαριού υπολογίζεται σε 11,4  εκατ. τόνους, που προκύπτει από 1.729 εκτάρια µε µέση απόδοση 6,62 τόνους ανά εκτάριο. Στο καλαµπόκι, η συγκοµιδή του 2021 αναµένεται να είναι 14,5 Mt, έναντι 13,9 Mt που εκτιµήθηκε τον περασµένο µήνα.

Την περασµένη εβδοµάδα κυκλοφόρησε η έκθεση του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), η οποία περιλάµβανε ορισµένες εκπλήξεις για την παραγωγή σιταριού και σόγιας που ώθησαν τις διεθνείς αγορές σε άνοδο, αφήνοντας σε ουδέτερο έδαφος το καλαµπόκι.

Σύµφωνα µ’ αυτή, τα παγκόσµια αποθέµατα σίτου υπολογίζονται σε 275,8 εκατ. τόνους σε σύγκριση µε 276,5 εκατ. τόνους τον περασµένο µήνα. Τα τελικά αποθέµατα σόγιας υπολογίζονται πλέον στους 103,78 εκατ. τόνους σε σύγκριση µε 105,48 εκατ. τόνους τον προηγούµενο µήνα. Οι αποδόσεις καλαµποκιού αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στις ΗΠΑ σε 177 µπουσέλ ανά στρέµµα από 176,9 που υπολογίστηκαν τον περασµένο µήνα.

Αγορά της Μαύρης Θάλασσας

Το USDA αναθεώρησε απροσδόκητα προς τα πάνω την εκτίµηση της καλλιέργειας µαλακού σιταριού για τη Ρωσία σε 74,5 εκατ. τόνους. Η παραγωγή καλαµποκιού στην Ουκρανία καταγράφεται στους 38 εκατ. τόνους.

Οι τιµές του σιταριού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας παρουσίασαν ελάχιστες αλλαγές, ενώ οι τιµές του καλαµποκιού στην Ουκρανία υποχώρησαν κάπως.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία