BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Άνω 300 ευρώ ο τόνος δείχνουν οι προβλέψεις 12 μηνών στο καλαμπόκι

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς τιµές καλαµποκιού προχωρούν οι σπορές στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, ενώ ήδη διαφαίνεται µια τάση ενίσχυσης των στρεµµάτων, όσο οι παραγωγοί λαµβάνουν εξασφαλίσεις για την καλή εµπορική πορεία του προϊόντος τουλάχιστον µέχρι το τέλος του 2022.

38_pin_12

Πέτρος Γκόγκος

5780
3

Στο διεθνές προσκήνιο, η Κίνα εξακολουθεί να «σκουπίζει» τα αποθέµατα των Ηνωµένων Πολιτειών, µε αγορά 1 εκατ. τόνων την προηγούµενη εβδοµάδα, όσο οι σπορές εκεί προχωρούν µε πιο αργό ρυθµό, κάτι που αποδίδεται τόσο στις καιρικές συνθήκες, όσο και στις επιπλοκές εξαιτίας των ακριβών εισροών.

Πλέον διαµορφώνεται µια συµφωνία ως προς τις τιµές που πληρώνει η φυσική αγορά για τη νέα σοδειά και τις τιµές των συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης, µε αρκετούς εµπόρους να προσεγγίζουν αγρότες στην Ελλάδα, προσφέροντάς τους κλειστά συµβόλαια αγοράς µε 30 λεπτά και ρήτρα την παράδοση όλης της αναµενόµενης σοδειάς. Στα διαθέσιµα αποθέµατα, για τα περισσότερα παραγωγικά καλαµπόκια, η τιµή έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 40 µε 41 λεπτά εδώ και δύο-τρεις εβδοµάδες, µε το εµπόριο από εκεί και πέρα να χρεώνει αρκετά παραπάνω σε κτηνοτρόφους, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda.

Οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν από 42 λεπτά το κιλό και πάνω στις αποθήκες εµπόρου για το σακιασµένο, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα µεταφοράς. Η φυσική αγορά στην Ιταλία κινείται µε µέση τιµή στα 375 ευρώ, από τα υψηλά των 405 ευρώ προ ολίγων ηµερών, ενώ στο Μπορντό και το Ρήνο, τα FOB διαµορφώνονται στα 342 και 362 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα. Παρά την αυξηµένη παραγωγή στην Ευρώπη πέρυσι (+7% από τον µέσο όρο 5ετίας), φαίνεται ότι τα αποθέµατα είναι περιορισµένα και οι ισορροπίες πιο εύθραυστες για τις εισαγωγικές χώρες.

Με τις τιµές στη φυσική αγορά να διαµορφώνουν µια ισχυρή βάση, που παρά τις µικρές διορθώσεις των τελευταίων ηµερών δεν έχουν προσεγγίσει τα «προ εισβολής», επίσης ενισχυµένα επίπεδα, τα µελλοντικά συµβόλαια έρχονται να επικυρώσουν τις τάσεις σε βάθος 12µήνου. Στις αγορές της Γαλλίας, όπου διαµορφώνεται η τάση και για τα λιµάνια της Μαύρης Θάλασσας που εξακολουθούν να λειτουργούν (Βουλγαρία, Ρουµανία), τα συµβόλαια Νοεµβρίου πιάνουν νέα κορυφή στα 312 ευρώ ο τόνος και τα συµβόλαια Μαρτίου του 2023 στα 313 ευρώ.

Αν σηµειώθηκε κάτι αναπάντεχο µετά την τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας αυτό ήταν ο τρόπος µε τον οποίο αυτές αντέδρασαν σε µια θεωρητικά πτωτική αξιολόγηση των ισορροπιών. Με τα τελικά αποθέµατα καλαµποκιού να αυξάνονται κατά 5 εκατ. τόνους στο τέλος της τρέχουσας εµπορικής περιόδου (στους 305 εκατ. τόνους έναντι των 300 εκατ. τόνων που υπολόγιζε το USDA τον Μάρτιο) οι αγορές στην Ευρώπη αντέδρασαν ανοδικά.

Τα τελικά αποθέµατα καλαµποκιού εκτός ΗΠΑ ήταν υψηλότερα στην εν λόγω έκθεση, αντανακλώντας τις αυξήσεις για Ουκρανία,  Σερβία, ΕΕ και Ινδονησία που αντισταθµίστηκαν εν µέρει από µια µείωση για τον Καναδά και από τη µια αποδίδεται στη µικρή παραγωγή του Καναδά και από την άλλη στους εµπορικούς περιορισµούς της Ουκρανίας και στα αποθέµατα της Σερβίας. Κατά τα λοιπά, το USDA δεν προέβη σε σηµαντικές αλλαγές στις εκτιµήσεις ζήτησης και προσφοράς.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

18-04-2022 11:05ΑΓΡΟΤΗΣ

Καλά το καλάμποκι θα πάει πάνω από 300 ευρώ ο τόνος το πρόβλημα είναι αλλού αν θα υπάρχει κτηνοτρόφια για να αγοράσει αυτό το καλάμποκι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία