BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Το ουκρανικό καλαμπόκι κρατάει σε «ομηρία» και το ελληνικό ενσίρωμα

Πρώτη φορά καταγράφονται τέτοιες διακυμάνσεις στην τιμή με την οποία διατίθενται τα ενσιρώματα καλαμποκιού στην εγχώρια αγορά, εξέλιξη η οποία αποδίδεται έως ένα βαθμό στο κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργεί η αργή απελευθέρωση των ουκρανικών αποθεμάτων σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

45_4

Λεωνίδας Λιάμης

7587
25

Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως υπήρξαν κάποια σημάδια κινητικότητας στην ελληνική αγορά η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να… ψάχνεται ως προς την εμπορική πολιτική που θα ισχύσει κατά τη διάρκεια των κοπών.Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά το μεγάλο εύρος τιμών, στις πρώτες εμπορικές πράξεις της σεζόν, που κυμαίνεται από τα 5,5 λεπτά το κιλό και φαίνεται να φτάνει έως και τα 10 λεπτά το κιλό, με τη σχετική πληροφορία να έρχεται από την περιοχή της Πρέβεζας.

Με τις πρώτες κοπές να αναμένονται από ημέρα σε ημέρα όλα δείχνουν ότι η αγορά οδηγείται σε ένα σκληρό «μπρά ντε φερ» διαπραγμάτευσης μεταξύ παραγωγών ενσιρώματος και των καταναλωτών του προϊόντος.

 «Οι κτηνοτρόφοι εμφανίστηκαν στην πιάτσα τις τελευταίες ημέρες και προσφέρουν μια τιμή στα 6,5 λεπτά το κιλό. Σε αυτά τα επίπεδα, όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε στην επιλογή της ενσίρωσης, γιατί το κόστος καλλιέργειας φέτος εκτοξεύτηκε, ιδίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός Γιώργος Μπότας, από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, μια καλή τιμή φέτος που θα είχε και τον μανδύα της «δικαιοσύνης», κρατώντας ευχαριστημένο τόσο τον παραγωγό, όσο και τον κτηνοτρόφο, θα ήταν τα 7- 7,5 λεπτά το κιλό. «Σε άλλη περίπτωση είναι προτιμότερο να τα κρατήσουμε για σπυρί με την προσδοκία, μάλιστα, να συνεχιστεί η καλή πορεία που διαγράφει το καλαμπόκι στις διεθνείς αγορές και να απολαύσουμε υψηλότερες τιμές προσεχώς, καθώς είδαμε πως οι εξαγωγές από την Ουκρανία, εν τέλει θα είναι προβληματικές, παρά τη συμφωνία με τη Ρωσία», μας εξήγησε.

Παρόμοια επιχειρηματολογία αναπτύσσει και ο Γιώργος Αλμπάνης, από την περιοχή των χωριών του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. «Σήμερα η αγορά αναζητά προσανατολισμό. Ο ένας λέει αυτό και ο άλλος εκείνο. Με δεδομένο όμως ότι η τιμή στο καλαμπόκι είναι στα 35 λεπτά το κιλό, με τη σχετική αναγωγή το ενσίρωμα θα πρέπει να πωληθεί τουλάχιστον στα 7 λεπτά το κιλό, για να γίνει δίκαιη κατανομή, γιατί καταλαβαίνω ότι ζορίζονται οι κτηνοτρόφοι, αλλά πρέπει να είμαι και εγώ βιώσιμος για να καλλιεργήσω και του χρόνου», αναφέρει ο κ. Αλμπάνης. Ο ίδιος μας είπε, πάντως, πως ήδη στην περιοχή του Λαγκαδά έχουν κλειστεί κάποια χωράφια με 7,2 και 7,3 λεπτά το κιλό, ενώ βλέπει περαιτέρω άνοδο στα όψιμα χωράφια, διότι τα καλαμπόκια φέτος είναι λιγότερα.

Στην περιοχή της Νέας Τυρολόης των Σερρών, όπως μας πληροφόρησε ο Κυριάκος Νεραντζής, τα ενσιρώματα που προορίζονται για εκτροφές ζώων πωλούνται πιάνουν έως και 7-8 λεπτά το κιλό, ενώ ο παραγωγός Γιώργος Κούτλας από την Αλιστράτη ανέφερε πως τοπικά πωλείται το ενσίρωμα με 6 λεπτά το κιλό. Ο Τραϊανός Τερζής από τον Α.Σ. Πέλλας, εξάλλου, σημειώνει πως οι κοπές θα αρχίσουν στην περιοχή από το επόμενο Σαββατοκύριακο και αυτό που ακούγεται ως προς την τιμή, είναι για 7 λεπτά το κιλό, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην περιοχή της Πρέβεζας γίνονται συζητήσεις για 10 λεπτά το κιλό.

Σχόλια (25)
Προσθήκη σχολίου

21-09-2022 18:22ΤΡΑΚΩΝ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι σε διαμάχη και διχόνοια. Το κράτος ξέφραγο αμπέλι, χωρίς εθνική κυριαρχία, χωρίς εθνικό κρατικό νόμισμα, με δημόσιο χρέος στο 220%, με ιδιωτικό χρέος τεράστια, με χρέη των πολιτών προς την ΑΑΔΕ (πλέον) άνω των 110 δις, όλα καταρρέουν, όλα ισοπεδώνονται. Ένα κράτος έρμαιο των διεθνών χρηματηστιριακών τιμών ενέργειας, έρμαιο των εφοδιαστικών αλυσίδων, των τραστ και των καρτέλ που ελέγχουν τη διεθνή και εγχώρια αγορά, με φτωχοποιημένο και γηρασμένο πληθυσμό, δεν έχει παρόν και μέλλον. Πρέπει να αλλάξουμε για να αλλάξει και η ζωή μας. Κι αυτό ξεκινά από αυτούς που ψηφίζουμε και αυτούς που δεν ψηφίζουμε. Και ο νοών... νοείτω.

Απάντηση

04-08-2022 15:40Τσέλιγκας

Φέτος για τούς γεωργούς το κόστος παραγωγής διπλασιάστηκε και δικαίως πουλήσανε στο διπλάσιο την παραγωγή τους . Οι κτηνοτρόφοι δεν έπρεπε να πουλήσουν στο διπλάσιο το γάλα τους ? Δεν έγινε αυτό όμως άρα πάλι χαμένος ο κτηνοτρόφος !!! Α και μερικοί γεωργοί που το ρητό ( ο θάνατος σου η ζωή μου ) το κάνουν πράξη να ξέρουν ότι γυρίζει ο τροχός!!!!!!!

Απάντηση

04-08-2022 15:04Αραπογλου καβαλα

Παλικάρια είμαι μόνο αγρότης αλλά θεωρώ λογικός και όχι μόνοφαγας !!! Οι κτηνοτρόφοι έχουν απόλυτο δίκιο που ουρλιάζουν ότι πάνε για σφάξιμο εάν συνεχιστεί όλο αυτό που γίνεται στις πλάτες μας !! Και ας πουλάνε πλέον 1.3 1.4 !!! Δεν βγαίνει Αλλά δεν βγαίνει και για μας εάν πουλήσουμε φέτος φθηνά !! Ζούμε στην ίδια κοινωνία και τίποτα δεν είναι μυστικό το κοστολογιο παραγωγής πήγε στον Θεό !!! Αλλά όπως είπαν και φίλοι πιο πάνω όλοι πρέπει να ζήσουμε και να θυμάστε ότι μόνος σου αν ζήσεις ούτε στον παράδεισο θα είναι καλά!!! Και κάτι τελευταίο για τα αδέρφια μας τους κτηνοτρόφους που όντως εάν δεν υπάρχουν δεν θα υπάρχουμε και τούμπαλιν ...15 χρόνια πουλουσαμε καλαμπόκι 0.13 0.14 0.16 που είναι οριακά στο κόστος σε ένα χωράφι 1200 κιλών τότε κάποιοι φίλοι κτηνοτρόφοι κομπαζαν όταν λέγαμε ότι πουλάμε κάτω από το κόστος!!! Θέλω να πω ότι είμαστε ένα και το αυτό κάποιοι γελάνε μαζί μας όταν μαλώνουμε γιατί μας θεωρούν κατώτερους ανθρώπους αυτό πρέπει να θυμόμαστε πάντα και ότι πρέπει μαζί χέρι χέρι να βγούμε στην απέναντι όχθη ζωντανοί ολοι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

04-08-2022 13:16Gkop

Μαλακά αγανακτησμενε θα σε γαμησω μπουρδέλο θα φάτε τον πουτσο όπως με το σιτάρι που θέλατε μέχρι και 0.60 παλιό αρχιδι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

03-08-2022 17:03Κτηνοτρόφος1

Μονο εγω βλεπω να ειναι ολοι εναντίον μας; Δηλαδη θέλετε να μας πιείτε το αιμα. Αν δεν τους συμφερει τους γεωργους να τα δωσουν απο 5.5 εως 6.5 δεν πειράζει ας τα κρατησουν για σπυρί θα κερδισουν παραπάνω. Θα ερθουν μετα οι μεγαλοκαρχαριες οι έμποροι και θα περασουν καλα. Να τα σφαξουμε και εμεις τα ρημαδια να ησυχάσουμε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-08-2022 17:01Αλέξανδρος

Οι τιμές που αναφέρονται στο άρθρο και αναφέρουν και οι φίλοι στα σχολεια τους, είναι κυρίως Κερδοσκοπικες και όχι απλώς υπερβολικές. Μία επίσκεψη στο δικτυακό τόπο του alibaba μπορεί να δώσει μία αίσθηση για τις τιμές της αγοράς. Τόσο απλα. Δεν φαντάζομαι ότι θα "τσιμπήσει" κάποιος βέβαια...

Απάντηση

03-08-2022 15:01Κωστας

Στην περιοχή της Πρέβεζας πάντως δεν έχει κοπεί ενσίρωση ακόμη,κ οι πρώτες τιμές κλειστήκανε στα 6 λεπτά. Μην γράφεται το μακρύ κ το κοντό σας. Εγώ είμαι κ γεωργός κ κτηνοτρόφος. Αν πάει 10 λεπτά το ενσίρωμα δεν μπορεί να το φάει κανείς,κ το μόνο που θα το ευχαριστηθεί θα είναι το αγριογούρονο. 6 λεπτά είναι μία πολύ καλή τιμή για όλους μας. Πρέπει να ζήσουμε όλοι σε αυτόν τον τόπο,όχι μόνο οι γεωργοί,γιατί αν πεθάνουν οι κτηνοτρόφοι θα πεθανουνε κ οι υπόλοιποι. Συνέρθετε συνάδελφοι κ μην πετάτε στα σύννεφα.

Απάντηση

03-08-2022 15:01Κωστας

Στην περιοχή της Πρέβεζας πάντως δεν έχει κοπεί ενσίρωση ακόμη,κ οι πρώτες τιμές κλειστήκανε στα 6 λεπτά. Μην γράφεται το μακρύ κ το κοντό σας. Εγώ είμαι κ γεωργός κ κτηνοτρόφος. Αν πάει 10 λεπτά το ενσίρωμα δεν μπορεί να το φάει κανείς,κ το μόνο που θα το ευχαριστηθεί θα είναι το αγριογούρονο. 6 λεπτά είναι μία πολύ καλή τιμή για όλους μας. Πρέπει να ζήσουμε όλοι σε αυτόν τον τόπο,όχι μόνο οι γεωργοί,γιατί αν πεθάνουν οι κτηνοτρόφοι θα πεθανουνε κ οι υπόλοιποι. Συνέρθετε συνάδελφοι κ μην πετάτε στα σύννεφα.

Απάντηση

03-08-2022 14:46Αγρότης - κρηνοτροφος

Δείτε που φτάσαμε ....αντί να πάνε χέρι χέρι ο αγρότης με τον κτηνοτρόφο ξαφνικά άρχισαν να γίνονται αντίπαλοι. Ο αντίπαλος είναι άλλος και κατάφερε να βάλει τη διχόνοια μεταξύ αδελφών ενώ ο ίδιος χασκογελαει με το κατόρθωμα του ....!!! Ξυπνάτε επιτέλους ....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-08-2022 12:50Σ.

Δεν ανάγκασε κανείς κανένα να αγοράσει, αν σας φαίνονται ακριβά μην αγοράζετε....

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία