BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Κοντά στα 80 ευρώ ο τόνος κλείνουν πλέον τα ενσιρώματα καλαμποκιού

Στα 80 ευρώ ο τόνος φαίνεται ότι διαµορφώνεται η βάση για την τιµή στο ενσίρωµα καλαµποκιού καθώς προχωρούν οι κοπές στις βασικές παραγωγικές ζώνες της χώρας.

15_22

Πέτρος Γκόγκος

2181
0

Κοντά στα 80 ευρώ ο τόνος κλείνουν αυτές τις μέρες τα ενσιρώματα καλαμποκιού

Αν και σε αρκετές περιπτώσεις οι συναλλαγές µεταξύ αγροτών και εµπόρων ακολουθεί τη λογική της ανοιχτής τιµής µέχρι να καθαρίσει το τοπίο στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά καλαµποκιού, µεγάλες µονάδες και ζωοτροφάδικα, αλλά και καλά οργανωµένοι παραγωγοί, επιλέγουν να φιξάρουν τις τιµές στη ζώνη των 80 ευρώ.

Μ’ αυτή την τιµή στο ενσίρωµα, αρκετοί κτηνοτρόφοι δυσανασχετούν, ωστόσο η αύξηση αυτή δείχνει ανάλογη της πορείας που έχει ακολουθήσει η τιµή για το καλαµπόκι, το οποίο από τα 15 και 16 λεπτά το κιλό, πλέον διαπραγµατεύεται στα 30 µε 32 λεπτά στην ευρωπαϊκή αγορά, µε τα επίπεδα τιµών στην Ελλάδα να µην απέχουν πολύ από αυτά τα ποσά. Συγκεκριµένα, στη Γαλλία που καθορίζει εν πολλοίς τις τιµές και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, το καλαµπόκι διαπραγµατεύεται στα 320 ευρώ ο τόνος σε συµβόλαια που λήγουν µέχρι και τον Ιούνιο του 2023.

Όπως µεταφέρουν παραγωγοί στην Agrenda, οι αποδόσεις φέτος δείχνουν µειωµένες, τουλάχιστον στον κάµπο της Κωπαΐδας, όπου οι κοπές δείχνουν ένα στήσιµο κοντά στους 4,5 µε 5 τόνους το στρέµµα έναντι των 6 µε 6,5 τόνων που έπιασαν τα καλά δουλεµένα χωράφια πέρυσι. Αιτία για αυτό φαίνεται πως ήταν η «άµυνα» που έπαιξαν οι παραγωγοί τόσο στο κοµµάτι των φροντίδων και κυρίως στα ποτίσµατα.

∆εδοµένες οι αυξήσεις και στο γάλα

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, αποτυπώνονται τα επίπεδα τιµών σε παραγωγικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, µε τις τιµές εκεί να προσεγγίζουν τα 7,5 λεπτά το κιλό για το ενσίρωµα, ενώ από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι που έχουν βγει στην αγορά για να κλείσουν τις ποσότητες που απαιτούνται στις µονάδες τους, παζαρεύουν στα 6,5 λεπτά το κιλό.

Πάντως, φαίνεται πως όσο ξεκαθαρίζει το τοπίο στην αγορά των ενσιρωµάτων και του καλαµποκιού, στρώνεται το έδαφος για τις επικείµενες συζητήσεις κτηνοτρόφων και γαλακτοβιοµηχανιών για την τιµή γάλακτος, τόσο στο πρόβειο και γίδινο όσο και στο αγελαδινό.

Οι αυξήσεις στις τιµές φαίνονται δεδοµένες, µε τα 1,80 ευρώ το κιλό για το πρόβειο, να δείχνουν πλέον ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο, εφόσον πράγµατι η νέα χρονιά ξεκινήσει µε τιµές πάνω από 30 λεπτά το κιλό στο καλαµπόκι, 80 ευρώ ο τόνος στο ενσίρωµα και όσο το τριφύλλι φεύγει από τους αγρότες στα 29 λεπτά το κιλό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία